-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 10

Lytį pakeitusiam asmeniui bus atlyginta turtinė žala

Ieškovei iš Lietuvos valstybės priteista 39 tūkst. Lt turtinei žalai atlyginti.
Festivalio akimirka
Asociatyvinė iliustracija: festivalio akimirka / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas panaikino Klaipėdos apygardos teismo 2010 m. gegužės 18 d. sprendimo, kuriuo institucijos buvo įpareigotos ieškovės E. L. dokumentuose pakeisti vyro lytį ir duomenis į moters, dalį, kuria atmesta ieškovės E.L. ieškinio dalis dėl turtinės žalos atlyginimo.
Lietuvos apeliacinis teismas šioje dalyje priėmė naują sprendimą – ieškinio dalį dėl turtinės žalos atlyginimo tenkino iš dalies ir priteisė ieškovei E.L. iš Lietuvos Respublikos 39 tūkst. Lt turtinei žalai atlyginti.

Šios žalos nepriteisęs pirmosios instancijos teismas, Lietuvos apeliacinio teismo nuomone, prieštarauja savo paties išvadoms, kad Lietuvos valstybė neįvykdė savo pozityvios pareigos – nesugebėjo priimti reikalingų teisės aktų ir priemonių, reikalingų E.L. teisėms ginti, tad ši sprendimo dalis naikinama ir E.L. priteisiama beveik 40 tūkst. Lt turtinė žala.

Ankstesniu sprendimu E.L. taip pat buvo priteista 10 tūkst. Lt neturtinei (moralinei) žalai atlyginti.

Nors ji prašė priteisti 690 tūkst. Lt neturtinei žalai atlyginti, teismas nerado pagrindų naikinti šios sprendimo dalies. Teismo nuomone, pirmosios instancijos teismas iš esmės atsižvelgė į visas E.L. nurodytas aplinkybes, susijusias su dvasiniu skausmu, stresu, pažeminimu dalyje visuomenės, privataus gyvenimo subtilybių atskleidimu, pažeidžiamumo, nesaugumo jausmu, taip pat į valstybės ekonominę bei nustatė teisingą neturtinės žalos atlyginimą, kuris atitinka ir EŽTT praktiką.

E.L. prašomos žalos priteisimas prieštarautų teismų praktikai.

Dėl valstybės neteisėto neveikimo ieškovė teigė patyrusi nuostolius, t.y. išlaidas, susijusias su lyties keitimo operacijomis, kelionėmis į kitas valstybes ir t.t.

Ir ieškovė, ir atsakovė LR teisingumo ministerija skundė Klaipėdos apygardos teismo sprendimo dalis, susijusias su žalos (turtinės ir neturtinės) priteisimu.

Apeliaciniame E.L. skunde buvo reikalaujama virš 66 tūkst. Lt turtinės žalos atlyginimo. Dėl valstybės neteisėto neveikimo ieškovė teigė patyrusi nuostolius, t. y. išlaidas, susijusias su lyties keitimo operacijomis, kelionėmis į kitas valstybes, išlaidomis, susijusiomis su dokumentų parengimu teismui bei negautu darbo užmokesčiu. Moralinės kančios buvo įvertintos 690 tūkst. lt suma. Teisingumo ministerija skunde prašė atmesti ieškinio dalį dėl neturtinės žalos priteisimo.

Primename, kad E.L. yra patyrusi lyties keitimo operacijas ir nuo 2008 m. siekė, kad Lietuvos atitinkamos institucijos dokumentuose ir civilinės būklės aktuose pakeistų lytį iš vyro į moters, vardą ir pavardę, asmens kodą bei atlygintų turtinę ir neturtinę žalą.

Šiandienė Lietuvos apeliacinio teismo nutartis dar gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui, pažymima teismo atstovės spaudai Kristinos Petrošienės pirmadienį išplatintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius