-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 04 29

Lytinis švietimas: kada tėvams sunerimti?

Lytinis švietimas yra svarbus tuo, kad jis susijęs su sveikata, o sveikata – brangiausiais žmogaus turtas, sako ginekologė, Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos vadovė Esmeralda Kuliešytė.
Mergaitė
Mergaitė / Shutterstock nuotr.

Tai nėra seksualumo išraiška, dažniausiai vaikas liečia lyties organus dėl to, kad gali būti ligų – prasidedantys uždegimas, cukrinio diabeto išraiška, alergijos ir kitų ligų išraiška

„Žmonės kartais galvoja apie lytinį švietimą kaip apie kokį pokalbį su vaikais, mokiniais apie seksą, bet iš tikro lytinis švietimas turi savyje reprodukcinės sveikatos mokymo užtaisą. Jis svarbus tuo, kad žmonės žinotų, kaip apsaugoti save nuo lytiškai plintančių infekcijų ir neplanuoto nėštumo“, - teigia E. Kuliešytė.

Reprodukcinės teisės, pasak jos, daugiau liečia moteris, nes jos gimdo, turi problemų su pogimdyviniu laikotarpiu, neplanuotu nėštumu. „Jų teisė šiuo atveju yra teisė laiku gauti teisingą, moksliškai pagrįstą informaciją, kokybiškas paslaugas“, - teigia E. Kuliešytė.

Pasak ginekologės, tyrimuose dėl kontracepcijos prieinamumo ir vaikų švietimo dėl neplanuoto nėštumo, dauguma Lietuvoje gyvenančių tėvų mano, kad vaikus reikia šviesti.  „Jie sutinka su lytiniu švietimu mokykloje. Apie darželius nekalbėjome, nes darželyje ši tema nėra aktuali.“

Tėvai turi žinoti, kad vaikams skirtingu amžiaus tarpsniu tampa įdomios vis kitos jo kūno dalys.

„Tėvai turi žinoti, kad vaikams skirtingu amžiaus tarpsniu tampa įdomios vis kitos jo kūno dalys. Vienu amžiaus tarpsniu įdomesni lytiniai organai, kitu tarpsniu jie domisi dar kažkuo. Tėvai, matydami, kad mergaitė liečia savo lytinius organus, turėtų sunerimti dėl ligų ir vesti mergaitę pas gydytojus“, - teigia ginekologė.

„Tai nėra seksualumo išraiška, dažniausiai vaikas liečia lyties organus dėl to, kad gali būti ligų – prasidedantys uždegimas, cukrinio diabeto išraiška, alergijos ir kitų ligų išraiška“, - sako E. Kuliešytė.

Visą laidos „Žmogus žmogui“ įrašą klausykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius