Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 09 25

LŽTKC: P.Gražulio disidentinės veiklos diskreditavimas žemina kitus disidentus

Lietuvos žmogaus teisių koordinavimo centras (LŽTKC) pranešime žiniasklaidai dėsto, kad viešojoje erdvėje pateikiamas neobjektyvus ir žeminantis P.Gražulio disidentinės veiklos vertinimas. Toks vertinimas esą pažemina kartu ir visus, kurie sovietmečiu vienaip ar kitaip dalyvavo disidentinėje veikloje.
Petras Gražulis
Petras Gražulis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

LŽTKC yra žinoma, kad 1977-1989 metais nemažai to meto jaunuolių dalyvavo Lietuvos Helsinkio grupės (LHG) veikloje. Šios grupės įkūrėjas Viktoras Petkus (jis buvo LŽTA steigėjas ir ilgametis jos Garbės pirmininkas) yra aprašęs, kaip to meto jaunieji LHG nariai konspiraciniais sumetimais slapčia traukiniais į Maskvą gabendavo LHG dokumentus, kurie vėliau patekdavo į Vakarus (vienas jų – Audronis Ažubalis – už ryšius su LHG nariais buvo pašalintas iš Vilniaus valstybinio universiteto, kuriame tuo metu studijavo žurnalistiką).

LŽTKC duomenimis, sovietmečiu P.Gražulis atsisakė vykti į sovietinės kariuomenės karines pratybas dėl savo religinių įsitikinimu, dėl to buvo nuteistas ir 10 mėnesių kalėjo Rusijos įkalinimo įstaigose. Tuo tarpu kai kurie buvę Lietuvos Sąjūdžio lyderiai tuo metu elgėsi priešingai ir, skirtingai negu Lietuvos Helsinkio grupė arba jaunimo organizacija „Jaunoji Lietuva“ bei Lietuvos laisvės lyga, Komitetas „Ženeva-49“, kvietė Lietuvos gyventojus tarnauti sovietinėje kariuomenėje.

„Nedera manyti, kad jaunieji LHG nariai nenusipelnė visuomenės pagarbos vien todėl, kad nebuvo ištremti į lagerius. Taip samprotaujant tektų pripažinti, jog kai kurie LHG įkūrėjai (T.Venclova, E.Finkelšteinas), taip pat išvengę Sibiro lagerių, neverti pagarbos.

Todėl viešas P.Gražulio įnašo į LHG veiklą menkinimas įgijo subjektyvius disidentinės veiklos vertinimo bruožus, ir tai yra neginčijama ideologinės propagandos, nukreiptos prieš Lietuvos Nepriklausomybės šalininkus, dalis.

Nevertinant P.Gražulio asmeninių charakterio bruožų, kurie ne visiems yra priimtini, jo asmeninio gyvenimo nagrinėjimas ir nuolatinis eskalavimas žiniasklaidoje paaiškinamas nebent tuo, kad minėtas Seimo narys yra konstitucinės šeimos apibrėžties šalininkas ir nesutaikomas neoliberalizmo ideologijos priešininkas“, – teigia LŽTKC.

LŽTKC pažymi, kad idėjų kova nėra savaiminis blogis, kol ji neįgauna asmens persekiojimo už pažiūras ir įsitikinimus bruožų. Todėl Lietuvos žiniasklaida ir Seimo nariai esą privalo vertinti ne tik viešinamas P.Gražulio asmeninio gyvenimo detales, bet ir šio viešinimo proporcingumą bei jo įtaką viešajam – visuomenės interesui.

P.Gražulis trumpam buvo paskirtas dirbti Seimo Žmogaus teisių komitete. Visuomenininkai dėl to surinko 16 tūkst. parašų ir reikalavo P.Gražulį iš komiteto pašalinti.

Reaguodamas į tai, politikas teigė, kad savo noru iš komiteto nesitrauks, aiškino, kad jis dar sovietmečiu gynė žmogaus teises, buvo Lietuvos Helsinkio grupės narys, dėl to nukentėjo.

Sekmadienį visuomeninis transliuotojas rodė reportažą apie Seimo nario P.Gražulio indėlį sovietmečiu ginant žmogaus teises.

Vienas iš penkių Helsinkio grupės įkūrėjų Tomas Venclova teigė, kad apie P.Gražulio veiklą iki šių dienų nebuvo girdėjęs, esą jis pats prisistatė.

LRT žiniomis, į Helsinkio grupę P.Gražulis įstojo 1989 metų sausį, kai Sovietų Sąjungoje prasidėjo persitvarkymas, o Lietuvoje kilo banga už Nepriklausomybę. Tuomet sovietų prezidentas Michailas Gorbačiovas uždraudė teisti už politinę veiklą, tad dalyvavimas Helsinkio grupėje esą nebekėlė grėsmės, norinčių ją paremti atsirado šimtai.

Antradienį, Seimo sprendimu, P.Gražulis buvo grąžintas dirbti į Audito komitetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius