-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 05 /11:04

M.Adomėnas konservatoriams vadovauti siekė su „MG Baltic“ palaiminimu: „Jie tam žingsniui pritarė“

Seimo narys, Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos atstovas Mantas Adomėnas pripažįsta susitikinėjęs su koncerno „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu, ir kalbėjęs su juo apie kandidatavimą partijos pirmininko rinkimuose, tačiau tvirtina, kad rinkimuose dalyvauti apsisprendė savarankiškai. TS-LKD Priežiūros komitetas svarstyti žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją turėtų kitą savaitę.
Mantas Adomėnas
Mantas Adomėnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Antradienį ryte portalas „Delfi“ pranešė, kad M.Adomėno liudijimai prokurorams „MG Baltic“ byloje rodo, kad politikas 2015 m. pavasarį sutiko kandidatuoti į TS-LKD partijos pirmininkus, vykdydamas koncerno prašymą.

Portalui 15min M.Adomėnas sakė, kad ši informacija nėra visiškai tiksli: anot jo, pokalbis su R.Kurlianskiu įvyko jau po to, kai M.Adomėnas buvo apsisprendęs kandidatuoti į rinkimus.

„Mano kandidatavimas partijos pirmininko rinkimuose įvyko savarankiškai. Apsisprendžiau kandidatuoti dėl įvairių priežasčių, kurias aš esu „Delfi“ straipsnyje išdėstęs prieš gerus metus. Ir tas pokalbis su „MG Baltic“ koncerno atstovais įvyko jau po to. Ir jie tam žingsniui pritarė, bet aš ne todėl kandidatavau, kad jie manęs prašė. Jokia prasme. Tą aš norėčiau pabrėžti, kad tai buvo savarankiškas apsisprendimas“, – 15min sakė M.Adomėnas.

Mano kandidatavimas partijos pirmininko rinkimuose įvyko savarankiškai. Ir jie tam žingsniui pritarė.

M.Adomėnas taip pat pripažino susitikinėjęs su R.Kurlianskiu kas kelis mėnesius. Jo teigimu, pokalbiai vykdavo apie tuometinę politiką.

„Kas laimės Vilniuje, kas nelaimės, kaip kam atrodo. Visokie tokie dalykai. Daugiausia tai buvo bendros politinės situacijos aptarimas“, – sakė M.Adomėnas.

M.Adomėnas taip pat patvirtino 2016 m. kovą prašęs R.Kurlianskio paramos Seimo rinkimuose, tačiau, jo teigimu, šis prašymas nebuvo niekuo išskirtinis – tokį patį prašymą gavo ir dar keliasdešimt žmonių.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis palieka STT su savo advokatu
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis palieka STT su savo advokatu

„Čia buvo paskutinis susitikimas. Jau buvo prasidėjusi Seimo rinkimų kampanija, ir aš visiems žmonėms, kurie yra pajėgūs paremti, tuo metu užsimindavau, kad artėja Seimo rinkimai, ir aš galbūt kreipsiuosi paramos.

Jau buvo prasidėjusi Seimo rinkimų kampanija, ir aš visiems žmonėms, kurie yra pajėgūs paremti, tuo metu užsimindavau, kad artėja Seimo rinkimai, ir aš galbūt kreipsiuosi paramos.

Tai buvo visiškai standartinis pokalbis, aš esu taip pat kalbėjęs su trisdešimčia žmonių“, – sakė politikas.

Pasak M.Adomėno, R.Kurlianskis už paramą jo nieko neprašė, o jis pats jokio pažado irgi nedavė – tai tiesiog buvo pokalbis. Seimo nario teigimu, tuo metu tokio pobūdžio susitikimai apskritai buvo rutininis dalykas ir jis nesijautė besielgiąs netinkamai bei galintis sulaukti kaltinimų.

„Tai buvo visiškai rutininis dalykas. Tuo metu buvo sunku apie kažką pagalvoti. Tuo labiau kad tie susitikimai buvo tokio bendro pobūdžio, kad netgi už vyną mes mokėdavome pakaitomis“, – sakė M.Adomėnas.

V.Benkunskas: vertinimai bus po Priežiūros komiteto posėdžio

Apie M.Adomėno susitikimus su R.Kurlianskiu informacija žiniasklaidoje buvo pasirodžiusi jau šių metų pradžioje. Tuomet M.Adomėnas pats kreipėsi į TS-LKD partijos Priežiūros komitetą, norėdamas pateikti savo paaiškinimus dėl susitikimų.

Tuomet komitetas, išklausęs paaiškinimų, pradėjo klausimo nagrinėjimą, bet sprendimo nepriėmė ir jokių sankcijų nesiėmė. Portalui 15min antradienį susisiekus su Priežiūros komiteto pirmininku Valdu Benkunsku, šis teigė, kad komitetas svarstyti M.Adomėno situacijos turėtų susirinkti kitos savaitės pradžioje.

„Ta informacija, kuri pasirodė, manau, tikrai yra verta svarstymo Priežiūros komitete. Mes turbūt jau kitą savaitę susirinksime ir savo tą tyrimą, svarstymą tęsime. Kaip čia galėtų būti vertinama ir kuo galėtų mūsų svarstymas pasibaigti, aš tikrai dar negaliu pasakyti. Komitetas susirinks ir nuspręs“, – sakė V.Benkunskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Benkunskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Benkunskas

Komentuoti antradienį žiniasklaidoje pasirodžiusių žinių apie M.Adomėno ir R.Kurlianskio, taip pat atskleisti, ar publikacijose esame komitetui iki tol nežinotos informacijos V.Benkunskas sakė iki komitetui susirenkant nenorintis.

„Vertinimus visus palikime po posėdžio. Bus aiškiau“, – sakė jis.

G.Landsbergis prakalbo apie partijos užvaldymą

Taip pat „Delfi“ straipsnyje teigiama, esą liudydamas ikiteisminiame tyrime M.Adomėnas nurodė balsavęs už liberalo Šarūno Gustainio pateiktą Vartojimo kreditų įstatymo pataisą, nes R. Kurlianskis jį įtikino, kad jame bus išlaikytas skolintojų ir skolininkų interesų balansas.

BNS M. Adomėnas tikino visas aplinkybes jau išsakęs TS–LKD Priežiūros komitetui. Tą BNS patvirtino ir V. Benkunskas.

BNS M.Adomėnas taip pat sakė, kad iš R. Kurlianskio taip pat tikėjosi gauti teisėtą paramą kaip iš fizinio asmens. Įstatymai numato, kad tokia parama politinės kampanijos metu negalėtų viršyti 10 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžių (šiuo metu tai būtų 8760 eurų) bei 10 proc. fizinio asmens metinių pajamų.

„Apie jokias sumas nebuvo kalbama, buvo principinis klausimas“, – teigė M.Adomėnas.

„Visa informacija, kuri šiandien buvo paskelbta – aš ją pateikiau Priežiūros komitetui ir, manau, kad jei iki tol nerado jokio pagrindo (pažeidimams – BNS), nemanau, kad dabar kas nors naujo atsirado“, – pridūrė jis.

Partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis sako, kad kai kurie M. Adomėno liudijimuose minimi epizodai jam primena bandymus užvaldyti TS–LKD partiją.

„Man kai kurie epizodai primena ketinimus užvaldyti partiją, tai turi būti įvertinta neigiamai, aš tai vertinu neigiamai, tą bendrą kontekstą. Tyrimas Priežiūros komitete nebaigtas, bus duotas atsakymas – koks jis bebūtų, aš pasiruošęs jį gerbti“, – sakė G.Landsbergis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius