Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 18

M.Adomėnui neleido surengti konferencijos Seime: nenorėjo pykdyti Pekino

Seimo Parlamentinių ryšių su Kinijos Respublika (Taivanu) grupės vicepirmininkui Mantui Adomėnui parlamento valdyba nesuteikė leidimo Seimo rūmuose rengti konferenciją apie iššūkius demokratijai. Kaip aiškina politikas, priežastis – į ją pakviesti nepriklausomi analitikai ir ekspertai iš Lietuvos oficialiai nepripažįstamo Taivano. Seimo vadovai patvirtino, kad motyvas yra mūsų šalies pozicija dėl vieningos Kinijos.
Mantas Adomėnas
Mantas Adomėnas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Seimo valdybos sprendimas sukėlė M.Adomėno pasipiktinimą.

„Galima – tymų epidemijai siaučiant – surengti skiepų priešininkų konferenciją, kuri skleidžia visuomenei pavojingą pseudomokslinį melą su rasizmo ir negriukų DNR priemaišomis. Galima duoti tribūną nupezusiems sąmokslo teoretikams, savo įžvalgas į politinius procesus grindžiantiems „Siono išminčių protokolais“ ir reptilijanų pėdsakais.

Galima Seimo logo fone sodinti asmenis, kuriuos saugumo tarnybos yra įvardijusios dirbant prieš Lietuvą. Galima Seimą atiduoti gyventi ksenofobams kriptoneonaciams, skleidžiantiems savo mažuosius meinkampfus iš Seimo tribūnų. Tačiau Seime negalima daryti vieno dalyko.

Negalima pasikviesti į rimtą tarptautinę konferenciją apie naujausius iššūkius demokratijai nepriklausomų analitikų ir ekspertų iš Taivano“, – feisbuko paskyroje rašo parlamentaras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dainius Kepenis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dainius Kepenis

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis nesuteikti leidimo organizuoti renginį parlamento rūmuose siūlė motyvuodamas tuo, kad Lietuva laikosi vieningos Kinijos politikos, tai yra pripažįsta Kinijos Liaudies Respubliką su Vyriausybe Pekine.

Sprendimą nepritarti konferencijos surengimui Seime valdyba priėmė bendru sutarimu, palaikant ir opozicijos atstovams.

Gali daug ko pamokyti

M.Adomėno teigimu, konferencijoje, kurią Seimo rūmuose planuota surengti gegužės 2 dieną, turėjo būti analizuojama ir kalbama apie tai, kaip Kinija pasitelkia naujausias technologijas – greta įprastinės karinės grėsmės ir diplomatinio spaudimo – kovoti prieš demokratiją kaimyninėse šalyse (pavyzdžiui, Taivane).

Taip pat apie tai, ką mažos šalys gali daryti ir kaip atsispirti didelių agresyvių kaimynių – tokių kaip komunistinė Kinija ar Rusija – spaudimui ir grėsmei.

15min skaitytojo Tomo nuotr./Taivane šalies prezidente prisaikdinta Tsai Ing-wen
15min skaitytojo Tomo nuotr./Taivane šalies prezidente prisaikdinta Tsai Ing-wen

„Ir čia Taivanas tikrai gali labai daug ko mus pamokyti. O gal ir užsimegztų atsparumo technologijų, know-how dalijimosi ryšiai. Tačiau to neįvyks – bent jau Seime. Nes negalima“, – piktinosi parlamentaras.

M.Adomėnas pasakojo, kad į konferenciją kviesti ne tik analitikai iš Taivano. Joje dalyvaus ir ekspertai iš „smegenų centrų“ Briuselyje, Prahoje, taip Estijos, Latvijos bei mūsų šalies specialistai. Tačiau, pasak jo, būtent dėl taivaniečių dalyvavimo Seimo vadovybė užvėrė duris renginiui.

Išduoda ne tik moralinę pareigą

M.Adomėnas įsitikinęs, kad Seimo pirmininkas V.Pranckietis ir jam atitariantys Seimo valdybos nariai nemato paprasčiausio dalyko – „kad jie jau yra valdomi Kinijos“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vyras taiso Kinijos vėliavą prieš nacionalinę šventę
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vyras taiso Kinijos vėliavą prieš nacionalinę šventę

„Komunistinės Kinijos, totalitarinės valstybės, toliau tebekalinančios ir tebežudančios savo piliečius, pareigūnas gali diktuoti laisvos Lietuvos Seimui, kokie renginiai gali, o kokie negali vykti Seime.

Atkreipkite dėmesį – čia juk nekalbama apie išsakytą Seimo poziciją ar dokumentą Kinijos ar Taivano klausimu. Čia kalbama apie konferenciją Seime, kur, beje, galima išsakyti įvairiausias nuomones.

Net ir komunistinės Kinijos ambasadorius galėtų ateiti ir kalbėti, kad visa ta Kinijos grėsmė – nesąmonė ir išpūstas burbulas. Nes mes laisvi, kitaip negu komunistinė Kinija. Bet to nebus, ambasadorius nesižemins į savo pozicijų gynimą laisvoje diskusijoje. Kam? Žymiai paprasčiau duoti nurodymą Seimo pirmininkui. Pagrasinti“, – rašė M.Adomėnas.

Jo teigimu, Seimo pirmininkas vos išgirdęs žodžius: „Taivanas“, „Tibetas“, „žmogaus teisės Kinijoje“, išsitempia ir „atiduoda pagarbą tai tuštumai, iš kurios jį užlieja baimės bangos“.

Atkreipkite dėmesį – čia juk nekalbama apie išsakytą Seimo poziciją ar dokumentą Kinijos ar Taivano klausimu. Čia kalbama apie konferenciją Seime, kur, beje, galima išsakyti įvairiausias nuomones.

Pasak M.Adomėno, kažkada Lietuvos Seimas buvo kovos už laisvę ir demokratijos vertybes simbolis. Jo nuomone, tokio Seimo pirmininkas nesilankstytų prieš komunistinės Kinijos funkcionierių.

„Mandagiai išklausęs jo preambulės, jis ramiai ir tvirtai pasakytų: „Jūsų Ekscelencija, Jūs bandote kištis į suverenios valstybės vidaus reikalus. Esame laisvos demokratinės šalies parlamentas, ir parlamento nariai gali laisvai diskutuoti įvairiais politiniais klausimais. Ačiū, kad apsilankėte. Durys štai ten.“

Negindami Seimo prerogatyvos būti laisvos diskusijos svarbiais politiniais klausimais erdve, pataikaudami totalitarinės šalies pretenzijoms ir atsistodami jų, o ne Seimo narių laisvių pusėje, Seimo vadovai išduoda ne tik savo moralinę pareigą. Esu tikras, išduoda ir savo duotą priesaiką.

Jau nekalbant apie savigarbą, kurios demokratinės valstybės Seimo pirmininkas turėtų turėti. Nors truputį“, – kritikavo M.Adomėnas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mantas Adomėnas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mantas Adomėnas

M.Adomėnas sakė, kad nepaisant to, jog Seimo vadovybė organizatorius „paliko ant ledo“, bus ieškoma būdų surengti tarptautinę konferenciją už Seimo ribų. Apie tai, kad dėl geopolitinių sumetimų renginys Seime negalės įvykti, buvo informuota Taivano prekybinė atstovybė Rygoje.

Suinteresuoti tam tikrų santykių plėtra

Kaip 15min perdavė Užsienio reikalų ministerijos (URM) Informacijos stebėjimo ir žiniasklaidos skyrius, mūsų šalies Vyriausybė pripažįsta Kinijos Liaudies Respublikos Vyriausybę kaip vienintelę teisėtą Kinijos vyriausybę.

B.Petruškaitės nuotr./Užsienio reikalų ministerija
B.Petruškaitės nuotr./Užsienio reikalų ministerija

„Užmegzdama diplomatinius santykius su Kinijos Liaudies Respublika, Lietuvos Vyriausybė įsipareigojo neužmegzti ir nepalaikyti oficialių santykių su Taivanu, tačiau ji yra suinteresuota ekonominių, finansinių, prekybinių, kultūrinių santykių su Taivanu plėtra ir skatinimu. Tokiems santykiams neprieštarauja ir Kinijos Liaudies Respublika“, – aiškinama URM atsakyme.

Seimo pirmininko atstovės spaudai Karolinos Frolovienės teigimu, V.Pranckietis parlamento valdybos posėdyje pasiūlė, o visi valdybos nariai vienbalsiai pritarė tam, kad minėta konferencija Seime nebūtų rengiama.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

„Seimo pirmininko motyvas yra paprastas ir labai trumpas. Kadangi mūsų valstybė laikosi vieningos Kinijos politikos, tai toks sprendimas ir yra priimtas. Ir rekomenduota M.Adomėnui organizuoti šitą konferenciją ne Seime, o kur nors kitur“, – aiškino V.Pranckiečio atstovė spaudai.

Kadangi mūsų valstybė laikosi vieningos Kinijos politikos, tai toks sprendimas ir yra priimtas. Ir rekomenduota M.Adomėnui organizuoti šitą konferenciją ne Seime, o kur nors kitur.

Nenori gadinti tarptautinių santykių

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė sakė, kad parlamento vadovybės sprendimas buvo „iš tikrųjų esminis“ ir išlaikyta ta linija, kurią Lietuva visada pasisakė vykdyti. Ji pabrėžė, kad Kinija yra vientisa, vieninga valstybė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rima Baškienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rima Baškienė

„Mes priimame ją tokią. Todėl gerbdami Kinijos vientisumą ir sutartis, kurias Lietuva yra sudariusi su šia valstybe, tikrai gerbiame ir jų ambasados požiūrį į tai. Bendraujame su Kinijos ambasada ir jų prašymą girdime, tad tiesiog taip ir vertintumėme, kaip ką tik jums ir minėjau.

Todėl Seimas, pasisakydamas už vieningą Kiniją, nemano, kad tikslinga būtų Seime rengti tokią konferenciją. Kur nors kitur, kur ponas M.Adomėnas mato galimybę apie tai kalbėti, taip. Mes suprantame ir matome Taivano, kitų valstybių – kas bebūtų, svarbą ir būtinumą diskutuoti, kalbėti, jeigu tokios iniciatyvos yra, viskas labai puiku“, – kalbėjo ji.

Tačiau, kaip pakartojo R.Baškienė, Seimo vadovybė nemano, kad tokią tarptautinę konferenciją tikslinga leisti rengti parlamento rūmuose. „Tiesiog, kad nebūtų jokio precedento, kad nebūtų nepasitenkinimo ir siekiant negadinti tarptautinių santykių“, – aiškino pirmoji Seimo vicepirmininkė.

Tiesiog, kad nebūtų jokio precedento, kad nebūtų nepasitenkinimo ir siekiant negadinti tarptautinių santykių

Šiemet pristatytame Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime mūsų šalies saugumo tarnybos nurodė, kad Kinijos žvalgyba veiklą Lietuvoje daugiausia orientuoja į Kinijos vidaus politinių problemų sprendimą, pavyzdžiui, siekia, kad Lietuva neremtų Tibeto ir Taivano nepriklausomybės bei nekeltų šių klausimų tarptautiniu lygiu.

Klausiama, kaip viską matytų šiame kontekste, R.Baškienė tvirtino nesanti nei Seimo Užsienio reikalų, nei Europos reikalų komitetų narė, nei „besidominti taip plačiai užsienio politika“ ir besilaikanti jau išsakytos nuostatos.

Tai, kad Seime veikia Parlamentinių ryšių su Kinijos Respublika (Taivanu) grupė, pasak R.Baškienės, neigiamai neatsiliepia dvišaliams santykiams su Kinija. Esą Seimo narių iniciatyvos yra nevaržomos, gali būti sukurta vienokia ar kitokia grupė, o pavieniai parlamentarai gali draugauti ir bendrauti su kuo tik nori, nes jų mandatas – laisvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius