Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 25

M.J.Akbaras: Lietuvą ir Indiją sieja draugiškesni santykiai nei dažnai pripažįstama

Nuo tada, kai prieš 25-erius metus Lietuva ir Indija užmezgė diplomatinius ryšius, santykiai tarp šių šalių buvo šiltesni ir draugiškesni nei dažnai pripažįstama, teigia Indijos išorinių reikalų valstybės ministras Mobasharas Jawedas Akbaras, ketvirtadienį susitikęs su Lietuvos diplomatijos vadovu Linu Linkevičiumi.
L.Linkevičiaus ir Indijos Išorės reikalų Valstybės ministro M.J.Akbar susitikimas
L.Linkevičiaus ir Indijos Išorės reikalų Valstybės ministro M.J.Akbar susitikimas / Ludo Segers nuotr.

„Mūsų santykiai statomi ne tik ant abipusio pasitikėjimo, kuris turi sieti draugus, bet ir ant bendrų vertybių pagrindo. Mes tikime demokratija, mes tikime pluralizmu, humanizmu ir mes tikime, kad tikrasis bet kurios tautos tikslas yra kurti gerovę savo žmonėms“, – bendroje spaudos konferencijoje kalbėjo M.J.Akbaras, pridurdamas, kad žmonių gerovė yra neįmanoma be taikos, todėl abiejų šalių bendradarbiavimas taikos palaikymo ir kovos su terorizmu srityje yra ypatingai svarbus.

Lietuvos užsienio reikalų ministras L.Linkevičius savo ruožtu pažymėjo, kad Lietuvą su antra gausiausia pasaulio tauta sieja aktyvūs ekonominiai ir kultūriniai santykiai, kurie yra gerokai senesni nei prieš ketvirtį amžiaus užmegzti diplomatiniai ryšiai.

Lietuva ir Indija turi ko viena iš kitos išmokti tokiose srityse kaip informacinės technologijos, gyvybės mokslai, lazerių vystymas, chemijos ir tekstilės pramonės.

M.J.Akbaras pažymėjo, kad Lietuvos gydymo įstaigos galėtų gauti naudos iš Indijos medicininės įrangos pramonės, kuri, pasak jo, gali pagaminti įrangą už dešimtadalį kainos, palyginus su Vakarų gamintojais. Abu ministrai pasidžiaugė, kad Indijos jaunoji karta atranda Lietuvą kaip studijų kraštą.

Apie 800 indų studentų šiuo metu mokosi Lietuvos universitetuose, pažymėjo L.Linkevičius, pabrėždamas, kad tai svarbi investicija į ateitį. Indijos ministras savo ruožtu pabrėžė, kad jo šalis taip pat gali pasigirti savo universitetais ir jų absolventais, kurie dirba pažangiausiose JAV Silicio slėnio kompanijose.

Lietuva atidarė ambasadą Delyje 2008 metais, tuo tarpu Vilniuje kol kas veikia tik Indijos garbės konsulatas. Tai gali greitai pasikeisti. Ministras M.J.Akbaras išdavė, kad jo vyriausybė svarsto galimybę artimiausiu metu atidaryti ambasadą Lietuvoje. Tiesa, kada tai įvyks, ministras sakė negalintis atspėti.

„Tai, kas jau pasiekta, yra niekis, palyginus su tuo, ką mes dar pasieksime„, – M.J.Akbaras apibendrino savo viziją Lietuvos ir Indijos santykiams. „Mūsų tautas sieja vienas svarbus dalykas. Abi tautos optimistiškai vertina savo ekonomikos ateitį. Abiejuose gausu žmonių, kurie pasiryžę dirbti ir kurti gerovę savo tautoms, – kalbėjo M.J.Akbaras. – Šią dvasią galima rasti ne visur.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius