Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 05 10

M.Katkus įvertino prezidento rinkimų kampaniją: juodųjų technologijų šešėlių vos keli

Viešųjų ryšių specialistas Mykolas Katkus teigia nepastebėjęs, kad šiuose prezidento rinkimuose būtų rimtai naudojamos juodosios technologijos – jie buvo audringi politine prasme, bet tik tiek.
Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė, Saulius Skvernelis
Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė, Saulius Skvernelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

15min paklaustas, ar jam šiuo rinkimų kampanijos laikotarpiu teko pastebėti iš tiesų purvino žaidimo, viešųjų ryšių ekspertas teigė, kad politinė kampanija buvo gana aštri politiniais pareiškimais, bet vienintelis ryškesnis įvykis, kurį jam teko pastebėti viešojoje erdvėje – Rūtos Janutienės paskelbta redaguota kandidatės į prezidentus Ingridos Šimonytės fotografija. Plačiau apie ją skaitykite čia.

„Ji akivaizdžiai yra neatitinkanti tikrovės ir ja žmonės dalijosi kaip tikra. Tai čia buvo rimtas „fake news“ platinimas, paskui žurnalistė tai paneigė, bet akivaizdu, kad jos tikslas turbūt buvo, kad žmonės patikėtų šia fotografija“, – pridūrė jis. M.Katkus sakė daugiau netikrų dalykų nematęs ir ta prasme kampanija buvo stebėtinai nuobodi.

Čia buvo rimtas „fake news“ platinimas, – apie R.Janutienės paviešintą nuotrauką sakė M.Katkus.

„Politine prasme ji buvo stebėtinai aštri, vien ko vertas R.Karbauskio pareiškimas (dėl galimo pasitraukimo iš valdančiosios daugumos, jei S.Skvernelis nepateks į antrą rinkimų turą, – red. past.), bet tai yra politiniai dalykai (...) O šiaip kampanija buvo korektiška“, – teigė jis ir pridūrė, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) turės pasiteisinti dėl to, kad naudojo medžiagą iš muzikos apdovanojimų, tačiau tai nėra labai rimta.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./15min studijoje – viešųjų ryšių ekspertas Mykolas Katkus
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./15min studijoje – viešųjų ryšių ekspertas Mykolas Katkus

Penktadienį, paskutinę dieną prieš agitacijos draudimą, dienraštis „Lietuvos rytas“ išspausdino straipsnį apie kandidatą Gitaną Nausėdą, kuriame rašoma, kad dvi stambios įmonės iš ankstesnės kandidato darbovietės SEB banko sulaukė gerokai didesnių paskolų limitų, tuo metu jų vadovai rinkimų kampanijos metu parėmė G.Nausėdą kaip kandidatą. Ši informacija buvo siūloma įvairiems žurnalistams, ją anksčiau gavo ir 15min.

G.Nausėda į šį straipsnį sureagavo „Facebook“.

„Yra toks procesas, kuris vadinasi kandidato vetavimas, vadinamasis vetingas, kai bandoma sieti įvairias temas, kurios siejasi su kandidatu. Nė vienam nėra malonu apie save išgirsti kokių nors nemalonių dalykų, juo labiau kad jie gali būti pritempti arba kažkaip kvailai padaryti, turbūt tai yra priežastis, kodėl kitos redakcijos to teksto nespausdino, kita vertus, galima sakyti, kad yra formali sąsaja, ir žmonės dabar gali aiškintis“, – kalbėjo pašnekovas.

Jis svarstė, kad tai greičiausiai nebus labai veiksminga, nes žmonės, kurie buvo apsisprendę balsuoti už konkretų kandidatą, vargu, ar dėl to pakeis savo nuomonę, nes neigiamai informacijai skelbti geriausias laikas yra maždaug 10 dienų iki rinkimų, kad žmonės spėtų informaciją suvirškinti.

„Paskutinę dieną reikia mesti kokią nors sunkiasvorę medžiagą, kuri žmonėms sukeltų pasidygėjimą kandidatu – ar tai būtų atskleistos aferos, ar sulaikymai“, – įsitikinęs M.Katkus.

Jis pabrėžė, kad tokių, kaip šis straipsnis, dalykų juodosiomis technologijomis tikrai nepavadinsi.

Pastarosiomis dienomis Saulius Skvernelis dėmesio sulaukė ir dėl to, kad visiškai nesirinkdamas priėmė įvairių – net įtarimų sulaukusių ar nevienareikšmiškai vertinamų – veikėjų paramą.

15min paklaustas, ar tai vėliau neatsisuks prieš patį S.Skvernelį, nes jam bus galima prikišti tiek įtariamuoju teisėjų korupcijos byloje esantį Druskininkų merą Ričardą Malinauską, tiek žurnaliste save laikančią R.Janutienę, kuri paramą kandidatui reiškė užsakytame straipsnyje, M.Katkus sakė, kad buvo padarytas ne vienas sprendimas, kuris gali smogti kitu galu.

„Net nereikės ilgai laukti – tai gali nutikti jau antrajame rinkimų ture. Bet aš suprantu, kad jų štabo strategija buvo deginti viską, kas įmanoma, kad būtų išvengta labai gėdingo nepatekimo į antrą rinkimų turą“, – sakė jis.

S.Skvernelio štabo strategija buvo deginti viską, kas įmanoma, kad būtų išvengta labai gėdingo nepatekimo į antrą rinkimų turą.

Viešųjų ryšių specialistas pridūrė, kad jeigu kandidatas nori surinkti 50 ir dar 1 proc. balsų, prieštaringai vertinamų žmonių, turinčių lojalių pasekėjų, parama yra orientuota į pirmąjį turą.

Tie keli procentai, sudaryti iš tokių veikėjų, kaip Viktoras Uspaskichas ar R.Malinauskas, pasekėjų, gali lemti S.Skvernelio patekimą į antrąjį turą.

„Aš manau, kad per antrąjį turą, jei priešininko štabas nemiegos, turėtų priminti žmonių paramą, kuri buvo pareikšta paskutinę akimirką – priminti ir bandyti iškišti per gerklę“, – kalbėjo jis.

S.Skverneliui nepatekus į antrą turą, M.Katkaus įsitikinimu, dalis Seimo „valstiečių“, ypač tų, kurie laimėjo vienmandatėse apygardose, gali pradėti galvoti apie savo politinę ateitį.

„R.Karbauskis bando užbėgti tam už akių“, – įsitikinęs ekspertas.

Jo teigimu, pavyzdžiui, G.Nausėdą galima kritikuoti už vangumą, žinučių neturėjimą, bet jei jis pateks į antrąjį rinkimų turą, jo pozicija bus labai gera, nes, kad ir kas bebūtų jo konkurentas, jis nėra iki galo sudeginęs tiltų nė su viena puse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius