Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 07 08

M.Navickienė: vaiko teisių užtikrinimas lems ne tik dabartį, bet ir ateitį

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė Prahoje dalyvauja konferencijoje „Parama vaikams Vaiko garantijų kontekste“, kurią organizuoja Europos Sąjungos Tarybai pirmininkaujanti Čekija, rašoma ministerijos pranešime spaudai.
Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė
Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Konferencijoje ministrė pabrėžė, kad vaiko teisių, kaip prioriteto, įtraukimas į politinę darbotvarkę, yra ypatingai svarbus ir būtinas žingsnis, lemsiantis ne tik šiandienos, bet ir ateinančių kartų ateitį.

Pasak ministrės M.Navickienės, Europos vaiko garantijos ir vaikų teisės ypač svarbios šiandienos įvykių pasaulyje kontekste, dėl kurių daugelis vaikų praranda net pagrindinius saugiai ir sveikai vaikystei būtinus dalykus. Kaip žinia, nuolatinis smurtas, mirtis, seksualinė prievarta ir prekyba žmonėmis tapo Ukrainos vaikų kasdienybe.

„Rusijos karo prieš Ukrainą pasekmės – siaubingos. Kenčia ir žūsta vaikai, nekalti ir taikūs Ukrainos žmonės. Tai karo nusikaltimai, kuriems nėra pateisinimo. Šiuo metu labai svarbu išlikti vieningiems ir padaryti viską, kas įmanoma, kad būtų pažabotos precedento neturinčios žiaurumo pasekmės, kad nuo karo bėgantys žmonės rastų saugią vietą gyventi ir būtų užtikrinti svarbiausi žmonių, ypač pažeidžiamiausių asmenų – vaikų, vyresnio amžiaus žmonių, moterų – poreikiai“, – sako ministrė M.Navickienė.

Pasak ministrės, tokiomis aplinkybėmis naujoji ES Vaiko teisių strategija ir Europos vaiko garantijų sistema yra svarbios iniciatyvos, kuriomis kiekviena šalis gali vadovautis kaip gairėmis, užtikrinančiomis geriausius įmanomus sprendimus visiems vaikams.

Ministrės M.Navickienės teigimu, jau dabar reikia galvoti apie pokarinį Ukrainos atkūrimą.

„Tai apima ne tik darbą atkuriant svarbiausią Ukrainos infrastruktūrą, ekonomikos atsigavimą. Turime galvoti ir apie tai, kaip vėl sukurti vaikams ir jų šeimoms saugumą ir ramybę. Parama vaikams, šeimoms, globėjams, kurie vieną dieną grįš į Ukrainą, mokyklų ir kitų objektų atstatymas - turi būti prioritetas“, – sako ministrė M.Navickienė.

Ministrė taip pat atkreipė dėmesį į vaikų ir šeimų pažeidžiamumą krizių akivaizdoje visame pasaulyje ir pabrėžė, kad būtina tobulinti šeimų ir vaikų gerovės politiką, didinti paslaugų prieinamumą.

„Iš pastarojo meto krizių, tokių kaip nelegali migracija ar COVID-19 pandemija, matėme, kad šie sunkumai daro tiesioginį poveikį vaikams ir apskritai šeimoms visose pasaulio valstybėse. Nemaža dsalis vaikų prarado galimybę mokytis, negalėjo taip greitai, kaip kiti vaikai, prisitaikyti prie nuotolinio mokymosi, patyrė socialinę atskirtį ir ar nepriteklių“, – sako ministrė M.Navickienė.

Ministrė pabrėžė, kad šie pavyzdžiai rodo, jog vis dar nepakankamai daroma, kad būtų stiprinamas pažeidžiamų šeimų ir vaikų atsparumas, būtų užtikrinama, kad net ir sunkiausiais laikotarpiais jie galėtų naudotis visomis reikalingomis paslaugomis bei kitomis paramos priemonėmis, ypač vaikai, turintys negalią ar vaikai, likę be tėvų globos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius