Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 25

M.Puidokas mano nedaręs spaudimo vaikų grąžinimo byloje, bet Kauno policijos vadui skambino

Seimo nario „valstiečio“ Mindaugo Puidoko laikysena trečiadienį Kaune nagrinėjant vaikų grąžinimo Eglei ir Gintarui Kručinskams atvejį vertinama nevienareikšmiškai. Iš kabineto, kur vyko atvejo vadybos posėdis, politikas buvo išprašytas su policija. Šį reikalą M.Puidokas iškart ėmėsi spręsti skambučiu Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkui Dariui Žukauskui. Neslepia nuolat palaikęs ryšį ir su premjeru Sauliumi Skverneliu.
Mindaugas Puidokas
Mindaugas Puidokas / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Ketvirtadienį Seime buvo keliamas klausimas, ar „valstiečių“ frakcijos nariai M.Puidokas ir Naglis Puteikis neperžengė ribų galimai darydami spaudimą Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai.

Pats M.Puidokas socialiniame tinkle „Facebook“ neslepia į kurią pusę konflikte pats stoja. Asmeniniuose įrašuose, kurių kelis reklamuoja ir už pinigus, jis aiškiai įvardina, kad, jo nuomone, vaikai buvo paimti iš šeimos „visiškai neteisėtai“, ir sveikina tarnybų sprendimą juos grąžinti.

M.Puidokas savo nuomonę reiškia ne tik feisbuke. Trečiadienį jis mėgino dalyvauti uždarame posėdyje, kuriame spręsti šeimos reikalai, apie situaciją susirašinėjo su premjeru, skambino Kauno policijos vadovui, ginčijosi su vaikų teisių apsaugos specialistėmis. Ar taip M.Puidokas nebandė daryti politinio spaudimo?

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Alina Jakavonienė susilaiko nuo Seimo nario elgesio, laukiant posėdžio išvados, vertinimo.

„Direktorė nekomentuos“, – 15min sakė tarnybos atstovė spaudai Vaiva Arnašė.

M.Puidoką išprašė policija, M.Puidokas – policiją

Pats M.Puidokas jaučiasi visiškai teisus ir teigia atsižvelgęs į visus tarnybos prašymus. Todėl jam nesuprantama, kodėl posėdžio viduryje tarnybos atstovai iškvietė policijos patrulius tvarkai užtikrinti.

Be to, M.Puidokas pažymi, kad Kaune vaiko teisių specialistų sprendimo dėl vaikų grąžinimo tėvams laukė neatsitiktinai. Tokiu būdu jis esą atstovavo savo rinkėjų interesams.

„Tai yra Aleksoto seniūnijoje, mano vienmandatėje apygardoje registruota šeima“, – paaiškino M.Puidokas.

Politikas į Kauną vyko tikėdamasis, kad dalyvaus ir pačiame svarstyme.

„Mano, kaip Seimo nario ir kontroliuojančios įstaigos atstovo, teisė dalyvauti ir stebėti. Atvykau, bet buvau išprašytas, paaiškinus, kad man kategoriškai negalima dalyvauti. Mane tikrąja ta žodžio prasme išstūmė. Esu gerai išauklėtas ir su moterimis nesistumdau, todėl tik paklausiau, kokiu pagrindu man neleidžiama dalyvauti.

Paaiškinau, kad man gali neleisti pasisakyti, bet trukdyti dalyvauti negali. Man pasakė, kad kai ateis laikas, pasakys. Tai iki dabar tas laikas neatėjo“, – aiškina M.Puidokas.

Jis esą buvo informuotas, kad posėdis truks apie valandą. Posėdžiui užsitęsus, į vaiko teisių skyrių atvyko policijos patruliai esą užtikrinti viešąją tvarką.

„Bet ją užtikrinti jie kažkodėl nuėjo į posėdį. Aš irgi įėjau į kabinetą paklausti, kodėl Seimo nario buvimas trukdo, o policininkų padeda? Be to, pasiteiravau, kada bus sprendimas, nes visuomenė jo laukia. Pareigūnų buvo paprašyta mane išvesti. Mandagiai su jais pasikalbėjau ir pasakiau, kad pats išeisiu. O išėjęs paskambinau jų vadovui ir paklausiau, kokiu pagrindu čia policijos patruliai. Informavau, kad keista situacija, nes visi ramūs ir kultūringi. Vadovas, matyt, suprato, kad ten būti pareigūnams nėra prasmės. Ir jie išvažiavo“, – situaciją paaiškino M.Puidokas, neslėpdamas, kad jis, kaip Kaune išrinktas parlamentaras, turi visų pagrindinių šio miesto tarnybų vadovų telefonus.

Išėjęs paskambinau jų vadovui ir paklausiau, kokiu pagrindu čia policijos patruliai.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkui Dariui Žukauskui prisiskambinti ir paklausti, kas į trečiadienio posėdį pakvietė patrulius ir ar juos atšaukti paskatino M.Puidoko skambutis, ketvirtadienį nepavyko.

Premjeras domėjosi

M.Puidokas neslepia trečiadienį viso posėdžio metu bendravęs su premjeru S.Skverneliu. Tačiau tai sprendimui esą neturėjo jokios įtakos.

„Premjeras į situaciją nesikišo, bet ją sekė ir domėjosi. Natūralu, kad jį informuodavau, juk esame kolegos“, – kalbėjo M.Puidokas.

Pats S.Skvernelis trečiadienį, sulaukęs sprendimo Kaune, aiškiai palaikė sprendimą vaikus grąžinti tėvams ir pareiškė, kad vaiko teisių apsaugos tarnybos elgėsi netinkamai.

„Tai, kas skelbiama viešai, manęs neįtikina, kad tokios priemonės buvo reikalingos, įskaitant motinos laikymą areštinėje ir tokių kardomųjų priemonių taikymą. Nesant akivaizdžių smurto požymių reakcija, švelniai tariant, buvo keista“, – BNS trečiadienį sakė premjeras.

Premjeras į situaciją nesikišo, bet ją sekė ir domėjosi.

„Tarnybos turi vykdyti įstatymus, bet be aklų teisės normų taikymo turi būti ir objektyvūs kriterijai. To aš pasigedau. Daugiau kaip mėnesį vaikai yra atskirti nuo tėvų, keistai atrodo pagalbos nesuteikimas šeimai, tėvui. Manau, kad buvo perlenkta lazda“, – pridūrė ministras pirmininkas.

Ministras užsiminė apie politinį spaudimą

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis Seimo narių iniciatyvoje organizuoti piketus ir patiems bandyti kištis į procesą įžvelgė pavojų.

„Seimo nariai yra rinkti žmonių, jie atstovauja piliečiams. Tačiau tikrai yra labai nežymi ta riba, kurią galima peržengti, kai politiniu spaudimu galima daryti įtaką sprendimams, kur lemiami žmonių likimai“, – taip Seimo narių dalyvavimą vaikų grąžinimo procese įvertino L.Kukuraitis.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad frakcijos nariai M.Puidokas ir N.Puteikis, surengęs protesto akciją, nedarė nederamo spaudimo, o tik reiškė nuomonę, kai reikalavo, kad Kauno vaiko teisių apsaugos specialistai grąžintų vaikus šeimai.

R.Karbauskis ketvirtadienį Seime žurnalistams tvirtino nematąs, kad M.Puidokas ir N.Puteikis būtų viršiję įgaliojimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius