Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 04 10

M.Sinkevičius ir G.Paluckas turi priekaištų „valstiečiams“, bet koalicijos neardys

Socialdemokratams vadovauti siekiantys Mindaugas Sinkevičius bei Gintautas Paluckas sako, kad dabartiniai santykiai su valdančiaisiais „valstiečiais“ partijos netenkina, bet apie galimą koalicijos sutarties peržiūrėjimą ar nutraukimą kalba atsargiai.
Gintautas Paluckas ir Mindaugas Sinkevičius
Gintautas Paluckas ir Mindaugas Sinkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Abu antrajame Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininko rinkimų ture susirungsiantys politikai žada derėtis dėl didesnio LSDP vaidmens koalicijoje.

G.Paluckas, po Seimo rinkimų abejojąs, ar socialdemokratams reikia eiti į koaliciją su „valstiečiais“, ir kritikavęs suderėtas sąlygas, pirmadienį per spaudos konferenciją tvirtino, kad daugelio partijos skyrių nelygiaverčiai santykiai su „valstiečiais“ netenkina. Jis pabrėžė, kad socialdemokratams išlieka grėsmė „ištirpti didesniame darinyje“, nes partija nėra pratus būti jaunesniuoju partneriu koalicijoje bei neatmetė, kad jam tapus LSDP vadovu koalicijos sutartis gali būti svarstoma ir pasirašoma iš naujo.

„Aš tikrai tos minties (dirbti opozicijoje – BNS) neatsisakau, nuo tos pozicijos neatsitraukiu, nes pavojus yra. Tačiau yra bendras Lietuvos interesas, ne tik partinis, yra Europos Komisijos išvados, akivaizdūs statistiniai rodikliai, kurie rodo, kad socialinė atskirtis, skurdas, emigracija, regioninė politika yra tikrai labai prastoje situacijoje. Todėl socialdemokratams atsitraukti ir nepasinaudoti galimybe realizuoti kairiąją politinę darbotvarkę būtų labai labai neatsakinga, tiesiog tai būtų trumparegiška ir netgi nusikalstama prieš Lietuvos visuomenę“, – žurnalistams aiškino jis.

G.Paluckas pabrėžė, kad LSDP netenkina „valstiečių“ flirtas su konservatoriais“, o svarbiausia socialdemokratams yra „kairiosios darbotvarkės įgyvendinimas“.

„Jei mums pavyks to pasiekti su mūsų koalicijos partneriais ir pavyks pasiekti tai daryti efektyviai, tai tikrai koalicijai jokios grėsmės nėra“, – teigė politikas.

Jis sakė, kad iki šiol viena partijos problemų buvo ta, jog socialdemokratai nesistengė palaikyti ryšių su kairiųjų judėjimais, kurie „neprieštarauja socialdemokratinams principams“ bei žadėjo tai keisti.

M.Sinkevičius savo ruožtu teigė taip pat iš partijos narių išgirdęs, kad dabartiniai santykiai dėl „didesniojo koalicijos partnerio blaškymosi“ jų netenkina. Jis tvirtino sieksiantis normalizuoti šiuos santykius ir neskubėsiantis perrašyti sutarties, nes to, anot jo, turi norėti abi pusės. Jis pabrėžė, kad sprendimą peržiūrėti ar nutraukti sutartį gali priimti tik partijos taryba.

„Jei matysiu, kad būtina peržiūrėti, tokį klausimą tikrai įtrauksiu į tarybos darbotvarkę“, – teigė M.Sinkevičius.

„Tik kalbėjimasis, šnekėjimas gali tuos santykius normalizuoti. Socialdemokratai tikrai nebus tie, kurie būtų užguiti, nustumti ar reikalingi tokiais atvejais, kai reikia tik aklai pritarti. Socialdemokratai turi ką pasiūlyti politinėje darbotvarkėje, turi savo nuomonę ir nori tikėtis, kad koalicijos partneriai į tą nuomonę atsižvelgs (...). Tikrai sėsimės ir šnekėsimės, kaip normalizuojame santykius“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie būsimas permainas, jis, kaip ir kolega, kėlė „platesnio kairiųjų aljanso“ idėją. M.Sinkevičiaus nuomone, į partijos veiklą, programos rengimą galima būtų įtraukti ir kairiajai politinei minčiai atstovaujančius nepartinius akademikus, mokslo žmones.

Pirmąkart vykusiuose tiesioginiuose partijos pirmininko rinkimuose savaitgalį į antrąjį turą išėjo G.Paluckas, surinkęs 4017 LSDP narių balsų, antrasis buvo M.Sinkevičius, sulaukęs 3654 partiečių palaikymo. Iš viso rinkimuose dalyvavo penki kandidatai. Iki šiol LSDP pirmininkai būdavo renkami suvažiavimuose.

Partijos vadovybė patikslino, kad antrasis rinkimų turas numatytas anksčiau, nei skelbta prieš tai – balandžio 20-22 dienomis. Oficialiai rezultatus ketinama skelbti balandžio 24 dieną.

Dabartinis socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius perrinkimo nebesiekė, motyvuodamas partijos nesėkme rudenį vykusiuose Seimo rinkimuose. Jis sako prognozavęs, kad LSDP pirmininko rinkimuose prireiks antrojo turo ir kad jame susirungs būtent G.Paluckas su M.Sinkevičiumi.

„Abu jauni, energingi, gražūs, žvalūs. Aš manau, skirtumo nebus, nes jie abu – protingi, išmintingi žmonės, turintys nemažą politinę patirtį“, – pirmadienį per spaudos konferenciją kalbėjo A.Butkevičius.

Vilniaus socialdemokratų skyriaus pirmininkas G.Paluckas daugelį metų dirbo Vilniaus savivaldybėje, šiuo metu eina sostinės vicemero pareigas. LSDP Jonavos skyriaus pirmininkas M.Sinkevičius šioje Vyriausybėje paskirtas ūkio ministru, iki tol jis ėjo Jonavos rajono savivaldybės mero pareigas.

Teisingumo ministerijos duomenimis, LSDP priklauso 20 tūkst. 389 nariai. Rinkimuose šį savaitgalį dalyvavo 9732, arba beveik 48 proc. LSDP narių. Kad partijos pirmininko rinkimai įvyktų, turėjo dalyvauti trečdalis LSDP atstovų. A.Butkevičius sako esąs patenkintas aktyvumu rinkimuose.

LSDP Seime turi 17 mandatų iš 141 ir yra treti pagal Seimo narių skaičių. Vyriausybėje dirba trys socialdemokratų ministrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius