Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 13

M.Skuodis pateikė atsistatydinimo pareiškimą: be pasitikėjimo darbo neįsivaizduoja

Susisiekimo ministras Marius Skuodis pranešė pateikęs premjerei Ingridai Šimonytei atsistatydinimo pareiškimą. Ministras pabrėžė, jog tai ne prašymas atleisti iš pareigų, o atsistatydinimas.
Marius Skuodis
Marius Skuodis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Išsiunčiau vakar, bet turbūt registracija bus šiandienos data“, – pirmadienio rytą BNS patvirtino ministras.

Ne prašymas atleisti, o atsistatydinimas

Po pirmadienio Vyriausybės posėdžio su žurnalistais kalbėjęs susisiekimo ministras teigė, kad pareiškimą trauktis jis yra pateikęs, tačiau apie tai, kada jis bus patenkintas ir ar bus patenkintas, kalbės premjerė.

„Esu pateikęs atsistatydinimo prašymą, ne prašymą atleisti, ir aš tą esu padaręs jau savaitgalį, jis yra ant premjerės stalo. Aš nežinau, kaip ten biurokratiškai vaikšto tie raštai, bet mano prašymas yra. Tai yra ne tik pasakymas, kad esu pasiruošęs trauktis, bet ir atsistatydinimo pareiškimas“, – teigė M.Skuodis.

Jis teigė prisiimąs atsakomybę dėl situacijos, „kokia ji yra šitoje vietoje“, nes tai yra jo kuruojamos srities situacija – susisiekimo srityje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Stasylų geležinkelio pasienio kontrolės punkte tikrinami „Belaruskalij“ vagonai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Stasylų geležinkelio pasienio kontrolės punkte tikrinami „Belaruskalij“ vagonai

„Esu padėjęs premjerei ant stalo tam tikrus sprendimus, kaip išeiti iš tos situacijos. Aš norėjau, kad tie sprendimai būtų padaryti anksčiau ir mes tos situacijos nebūtume turėję. Čia pripažinkime, kad ir tam tikra komunikacinė krizė dėl to, kas įsigalioja, kaip įsigalioja ir pan.

Dabar premjerės rankose sprendimas, bet aš iš savo pusės esu viską padaręs“, – kalbėjo M.Skuodis.

Jis sako pateikęs „labai aiškų prašymą atleisti iš pareigų“, tad atsistatydina pats, tačiau nenorėjo komentuoti, ar pirmadienį apie tai jau kalbėjo su premjere. Esą pirmiausia komentuoti turėtų pati premjerė Ingrida Šimonytė.

Dabar premjerės rankose sprendimas, bet aš iš savo pusės esu viską padaręs.

Be pasitikėjimo nedirbs

Ministras nesutinka su kai kurių opozicijos politikų pareiškimais, kad esą šie jo ir užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio atsistatydinimo pareiškimai tėra blefas. Anot M.Skuodžio, „tai yra ne tik pasakymas“, kad yra pasiruošęs trauktis, nes ir atsistatydinimo prašymą jis jau pateikė.

Klausiamas apie prezidento kritiką, tai M.Skuodis teigė, kad be premjerės, o taip pat ir prezidento pasitikėjimo darbo jis neįsivaizduojąs.

„Aš referuodamas į prezidentą tikiuosi, kad tikrai pasielgėme vakarietiškai, aš tiesiog dar buvau nespėjęs to prašymo parašyti, kadangi buvo Briuselyje. Be premjerės ir prezidento pasitikėjimo darbo aš neįsivaizduoju. Dabar yra pateikti sprendimai ir kartu valstybės vadovai, aš tikiuosi, juos ir priims“, – teigė M.Skuodis.

Jo teigimu, iki šiol su prezidentūra dirbta glaudžiai, nepaisant iššūkių.

Be premjerės ir prezidento pasitikėjimo darbo aš neįsivaizduoju. Dabar yra pateikti sprendimai ir kartu valstybės vadovai, aš tikiuosi, juos ir priims.

„Šita istorija yra viena, gaila, kad ji tokia, aš apgailestauju, bet jeigu žiūrėtume, per paskutinį pusmetį gal buvo kokios penkios kitos istorijos, kurios buvo išspręstos ir neatsidūrė tokiam dėmesio centre. Man tai atrodo labai svarbu.

Taip, deja, viena yra tokia. Dėl mano darbo tęsimo, visi sprendimai yra valstybės vadovų rankose, tai pirmas dalykas. Kad šita istorija būtų išspręsta su trąšomis ir kad apskritai būtų pasimokyta, visi sprendimai yra ir visas galimybes tą padaryti turime ir privalome. Matau daug variantų, kaip ir patys „Lietuvos geležinkeliai“ be Vyriausybės sprendimų gali padaryti tam tikrus žingsnius“, – kalbėjo M.Skuodis.

Bendro veikimo svarba

Į klausimą, ar gali nutikti taip, kad Lietuvai atsisakius pervežti baltarusiškas trąšas, tai imtųsi daryti kitos Europos Sąjungos šalys, M.Skuodis akcentavo bendro veikimo svarbą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Stasylų geležinkelio pasienio kontrolės punkte tikrinami „Belaruskalij“ vagonai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Stasylų geležinkelio pasienio kontrolės punkte tikrinami „Belaruskalij“ vagonai

„Ant ministerijos stalo visą laiką buvo alternatyvūs trąšų gabenimo scenarijai, kokie jie yra tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse, tad faktas, kad tuos sprendimus taip pat reikia daryti, – kalbėjo ministras.

– Aš nepasakysiu, kas su kuo derasi, bet Latvijos premjeras neseniai yra pasakęs, kad jie neplanuoja vežti (jeigu bus europinės sankcijos – red. past.). Europinės sankcijos visą laiką yra optimaliausias, pats geriausias sprendimas, bet tokio sprendimo nebuvo. Europinės sankcijos yra tokios, kad trąšų gabenimo per Lietuvą apskritai nepalietė.“

M.Skuodis taip pat kalbėjo apie tai, kad valstybės valdomų „Lietuvos geležinkelių“ iš Baltarusijos įmonės „Belaruskalij“ gauto avanso istorijoje dabar esminis klausimas – kas nusprendė jį priimti.

Plačiau skaitykite čia.

Trauktis nusiteikę du ministrai

Apie tai, kad yra pasiruošęs prisiimti atsakomybę dėl tebesitęsiančio „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą ir trauktis iš posto, M.Skuodis pranešė praėjusį ketvirtadienį.

Tuomet jis apgailestavo dėl susiklosčiusios situacijos ir teigė, kad Lietuva neturi patirties įgyvendinti tokios apimties sankcijų.

Atsistatydinimo pareiškimą praėjusį penktadienį premjerei išsiuntė ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Ministrų pareiškimus atsistatydinti pirmadienį ketina aptarti prezidentas Gitanas Nausėda ir premjerė Ingrida Šimonytė.

Praėjusią savaitę G.Nausėda sakė, kad jei M.Skuodis ir G.Landsbergis pasirengę atsistatydinti, jie tą turėtų daryti be papildomo įvertinimo. I.Šimonytė žadėjo įvertinti ministrų prašymus ir sprendimą pateikti šios savaitės pradžioje.

Praėjusį trečiadienį įsigaliojus JAV sankcijoms „Belaruskalij“, jų tranzitas per Lietuvą nesustojo, „Belaruskalij“ dar lapkritį atlikus avansinius mokėjimus geležinkeliams.

Lietuvos Vyriausybė jau įsigaliojus sankcijoms paskelbė siekianti nutraukti „Lietuvos geležinkelių“ sutartį su „Belaruskalij“, nors teigia, kad JAV sankcijos trąšų tranzitui Lietuvoje tiesiogiai nėra taikomos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius