Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 02

M.Adomėno institute paskaitas skaičiusi viceministrė nenusišalino skiriant jam 2,5 mln. litų

Seimo nario Manto Adomėno įsteigtame Demokratinės politikos institute (DPI) paskaitas skaičiusi švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė nenusišalino balsuojant dėl instituto prašymo skirti 2,5 mln. litų skyrimo aukštosioms mokykloms reitinguoti.
Švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė.
Švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė. / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Pasak dienraščio „Vilniaus diena“, Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) pateikė DPI paraiškos vertinimo protokolą.

Ant dienraščio instituto paraišką vertino Nacionalinės studijų programos vertinimo komitetas, kuriame yra du su DPI susiję asmenys. Ministro Gintaro Steponavičiaus visuomeninis konsultantas Paulius Subačius dėl galimo interesų konflikto nuo balsavimo nusišalino, viceministrė N.Putinaitė – nenusišalino.

Kaip matyti iš DPI metinės ataskaitos, spalio pabaigoje, praėjus vos porai savaičių po to, kai pati pritarė sprendimui institutui skirti pustrečio milijono litų, N.Putinaitė skaitė paskaitas instituto organizuotame renginyje „Rudens akademija“. N.Putinaitė taip pat yra viena iš DPI parengtos antologijos „Lietuviškas konservatizmas“ autorių.

N.Putinaitė interesų deklaraciją pastarąjį sykį pateikė dar dirbdama prezidento Valdo Adamkaus patarėja. Tapusi švietimo ir mokslo viceministre ji to nepadarė.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ieško korupcijos požymių M.Adomėno veikloje. To paprašė įtartinas valstybės lėšų dalybas narstantys prokurorai.

Generalinės prokuratūros Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Aurelija Juodytė dienraščiui teigė, jog Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka su pagalbos prašymu kreipėsi į STT, kuriai perduota visa turima informacija, susijusi su ŠMM sprendimu DPI skirti 2,5 mln. litų.

A.Juodytės teigimu, prokurorai prašo STT antikorupcinio vertinimo šioje istorijoje. Jeigu STT konstatuos, kad M.Adomėno veikloje esama korupcijos požymių, Generalinė prokuratūra tikriausiai pradės ikiteisminį tyrimą. Kol kas neatskleidžiama, kokie įtarimai gali būti pateikti konservatorių partijos delegatui Seime.

Birželio viduryje opozicinė „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija kreipėsi į ministrą G.Steponavičių ir finansų ministrę Ingridą Šimonytę, kad jie paaiškintų, kodėl milijoninį konkursą laimėjo M.Adomėno institutas.

Politikų pareiškimą taip pat gavo Valstybės kontrolė ir Generalinė prokuratūra. Prieš kurį laiką Seimo Darbo partijos frakcija dėl šios istorijos kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją ir parlamentinę Antikorupcijos komisiją.

ŠMM paskelbė, jog atsiradus abejonių dėl nacionalinės aukštųjų mokyklų reitingavimo sistemos idėjų konkurso vykdymo, G.Steponavičius artimiausiu metu nepasirašys įsakymo dėl lėšų skyrimo DPI. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius