Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 29

„Mailiaus“ byloje įtariamas R.Visokavičius: kažkas suinteresuotas, kad būtų pučiamas burbulas

Vadinamojoje žuvų mailiaus byloje įtariamuoju tapęs buvęs Lietuvos banko vadovas ir diplomatas Romualdas Visokavičius teigia, kad pasinaudojant skandalu siekiama nukreipti visuomenės dėmesį nuo kitų Europos Sąjungos (ES) lėšomis remiamų projektų ir „pūsti burbulą“.
Romualdas Visokavičius
Romualdas Visokavičius / Redo Vilimo/BFL nuotr.

„Kažkas suinteresuotas pūsti burbulą, kad kiltų skandalas, būtų nukreiptas visuomenės dėmesys, įbauginti žmonės. Galbūt siekiama sumažinti norinčiųjų gauti (ES – BNS) paramą skaičių? Pakartosiu perfrazuotą, kadaise garsiai nuskambėjusį sakinį: kas galėtų paneigti, kad tuo metu, kol Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) tiria, kuria bylą, kažkas neprastumia kitų projektų, nes vieno konkurento jau neliko“, – „Lietuvos žinioms“ sakė pašnekovas.

FNTT šiuo metu tiria bylą, kurioje R.Visokavičius įtariamas bendrininkavimu bandant pagrobti 22,5 mln. litų žuvų mailiui auginti skirtos ES paramos.

Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius kreipėsi į teisėsaugą, kai esą R.Visokavičius prašė jo tarpininkauti dėl susitikimo su Nacionalinės mokėjimo agentūros vadovais. Ministras atsisakė organizuoti susitikimą.

R.Visokavičius dienraščiui teigė, kad yra įtariamas tarpininkavęs gaunant pažymas ir „kažkaip paveikęs žemės ūkio ministrą Kazį Starkevičių, kad šis piktnaudžiautų tarnyba“.Kažkas suinteresuotas pūsti burbulą, kad kiltų skandalas, būtų nukreiptas visuomenės dėmesys, įbauginti žmonės.

„Tragedijos iš to nedarau. Ateis laikas ir visiems bus aišku, ar mano veiksmai buvo nusikalstami, ar tai tik dar viena lietuviškų intrigų porcija. Tikiuosi, kad FNTT tai padarys skaidriai, objektyviai ir bylos nevilkins“, – tikino įtariamasis.

Pašnekovas tvirtino tiesiog norėjęs padėti jaunam verslininkui Egidijui Gesevičiui pradėti žuvies mailiaus verslą ir jam patardavo. Jis neigė daręs kokį nors poveikį valstybės pareigūnams.

„Spaudoje pasirodė užuominų, jog aš dariau viską, kad verslininkai gautų neteisėtas pažymas iš Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) bei Ūkio banko, esą prašiau tokių pažymų, kurių turinys būtų suklastotas ir neatitiktų tikrovės. Tokių suklastotų pažymų neprašiau. Visomis pažymomis ir kreditais rūpinosi patys užsakovai. Aš tik paprašiau priimti E.Gesevičių ir pakonsultuoti“, – tikino R.Visokavičius.

Paklaustas, ar žinojo, kad E.Gesevičiaus projekte buvo suplanuota esą kurti fiktyvių įmonių, kurioms vadovavo ir moksleivės, pašnekovas tvirtino nežinąs, bet tai jo esą neturėtų ir dominti. „Bet kur čia nusikaltimas? Ar šeimos verslui auginti žuvį nepakanka vidurinio išsilavinimo? Kaip sakiau, neturėjau jokio intereso veikti E.Gesevičiaus naudai, tiesiog išgirdęs jo idėją palaikiau“, – sakė jis.

Minėtoje byloje FNTT jau yra apklaususi VMVT vadovą Kazimierą Lukauską ir žemės ūkio ministrą K.Starkevičių. Apklaustas buvo ir R.Visokavičius.
 

Pasak žiniasklaidos, įtariama, kad K.Lukauskas galėjo piktnaudžiauti tarnybine padėtimi, R.Visokavičiaus prašymu nurodydamas išduoti leidimus apleistoje fermoje įkurtoms fiktyvioms įmonėms.

Kovą ministras pirmininkas A.Kubilius, reaguodamas į Žemės ūkio ministerijos vadovų kreipimąsi, sudarė komisiją galimam tarnybiniam K.Lukausko nusižengimui ištirti.

Trečiadienį opozicinės Seimo frakcijos paskelbė surinkusios pakankamai parašų, kad būtų įkurta laikinoji parlamentinė komisija dėl galimo politikų ir kitų interesų grupių kišimosi į teisėsaugos darbą.

„Praėjusią savaitę FNTT apsilankė ministro pirmininko patarėjas Virgis Valentinavičius, Ministro pirmininko tarnybos Teisės skyriaus patarėja Jolanta Bernotaitė ir Personalo skyriaus vedėja Renata Sadzevičiūtė. Šie žmonės norėjo susipažinti su dar nebaigta byla dėl grupės aferistų mėginimo gauti 22,5 mln. litų ES paramos žuvų mailiui auginti“, – rašoma Darbo partijos pranešime.

Pasak Valentino Mazuronio, dėl situacijos, kai FNTT apsilankė premjero patarėjas V.Valentinavičius, esą tiesiogiai atsakingas premjeras Andrius Kubilius. „Atsakomybė turės būti ne iešmininkų o tų, kas organizuoja – premjeras neabejotinai“, – teigė „tvarkietis“.

Opozicijos lyderiai tikino, kad komisija kuriama ne tik šiam atvejui ištirti.

Tuo metu ministro pirmininko Spaudos tarnyba paskelbė, kad V.Valentinavičius su jo vadovaujama komisija VMVT vadovo galimiems tarnybiniams nusižengimams tirti FNTT lankėsi visiškai teisėtai. Komisija esą turėjo įstatymo reikalaujamą prokuratūros leidimą susipažinti su dokumentais, pagal kuriuos VMVT išdavė deklaracijas septynioms bendrovėms, kurių veiklą dabar tiria FNTT. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius