Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 16

„Maisto bankas“ ragina netoleruoti maisto švaistymo, kai šalyje auga skurdas

Pasaulinės maisto dienos proga labdaros fondas „Maisto bankas“ ragina netoleruoti nepateisinamai plataus maisto švaistymo tuo metu, kai šalyje dramatiškai auga skurdas.
„Maisto banko“ automobilis
„Maisto banko“ automobilis / Juliaus Kalinsko/„Scanpix“ nuotr.

„Maisto bankas“ kartu su Seimo Socialinių reikalų komitetu į konferenciją apie neparduodamo, bet tinkamo valgyti maisto efektyvaus naudojimo problemas pakvietė diskutuoti valstybės institucijų atstovus, maisto gamintojus ir prekybininkus bei socialinės paramos organizacijas.

Pasak „Maisto banko“ direktorės Deimantės Žebrauskaitės, šiuo metu kaip niekada svarbu ieškoti neišnaudotų resursų tam, kad būtų galima padėti pamaitinti augančią darbo ir pajamų netekusių žmonių armiją.

Daugelyje Vakarų valstybių jau įprasta perteklinius ar netinkamus parduoti maisto produktus atiduoti paramą maistu organizuojančioms ne pelno organizacijoms, taip padedant spręsti skurdo problemas ir efektyviai naudojant išteklius.

„Maisto banko“ atliktos analizės rezultatai rodo, jog Lietuvoje kasmet vien maisto prekybos pramonėje išmetama ne mažiau nei 4300 tonų maisto, kuris galėtų būti suvalgytas. Šio maisto vertė didesnė nei 10 mln. Lt. Tiek maisto pakaktų kas mėnesį pamaitinti 60 tūkstančių sunkmečio prispaustų žmonių

79 proc. apklaustų maisto gamintojų ir prekybininkų patvirtino, jog jų įmonėje susidaro maisto produktų, kurie netinkami realizuoti, bet galėtų patekti ant nepasiturinčių asmenų stalo. Tiek nekondicinio maisto susidaro dėl kosmetinio produktų išvaizdos broko, besibaigiančių galiojimo terminų ar atliekant likučiams. Penkios iš apklaustų 19 įmonių neparduodamus, bet tinkamus vartoti maisto produktus atiduoda labdarai.

Dauguma respondentų teigė, jog džiaugtųsi galėdamos daugiau maisto atiduoti labdarai, bet joms praverstų daugiau žinių apie paramos maistu organizavimą. „Maisto bankas“ kviečia pradėti nacionalinį suinteresuotų institucijų dialogą bei ragina siekti susitarimo dėl maisto išteklių efektyvesnio naudojimo mūsų šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius