-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 09

Maisto saugos specialistai pataria tinkamai apdoroti šaldytus pusgaminius

Po pranešimų apie rastas bakterijas „Judex“ gaminamuose šaldytuose maisto produktuose maisto saugos specialistai perspėja, kad bet kokius pusgaminius svarbiausia yra tinkamai paruošti. Pasak jų, dažnu atveju salmoneliozę ar ešerichiozę sukeliančios bakterijos gali veistis netinkamai laikant maistą šaldytuve.
„Judex“ koldūnai išimami iš prekybos tinklų
„Judex“ koldūnai išimami iš prekybos tinklų / 15min nuotr.

Veterinarijos inspektoriai, praėjusią savaitę bendrovėje „Judex“ atlikę patikrinimą, nustatė pažeidimų – kai kuriuose parduoti paruoštuose įmonės koldūnuose buvo užkrečiamųjų ligų bakterijų. Įmonei uždrausta šiuos produktus gaminti ir tiekti į rinką.

„Tai yra bakterijos, kurios mus pasiekia per fekalinę taršą – neplautos rankos, jeigu jomis užterštas maistas ruošos metu, taip pat gyvūninės kilmės maistas, jeigu tai yra apdirbimo metu nepilnai sutvarkoma, ir nereikėtų atmesti augalinės kilmės produktų, kadangi yra tręšiami laukai“, – aiškina Nacionalinės sveikatos priežiūros tyrimų laboratorijos mikrobiologijos specialistas Artūras Barauskas.

Mikrobiologijos specialistai sako, kad visus pirktus pusgaminius svarbu tinkamai paruošti, naudotis ant pakuotės pateikiamomis instrukcijomis, tačiau itin svarbios ir pusgaminių laikymo sąlygos.

„Tam, kad jas (bakterijas – LRT.lt) tikrai pražudytume, reikia tinkamai apdoroti, turi būti tinkama temperatūra, reikiamas laikas. Jei šiek tiek apskrudinsime, tai ta temperatūra nepasieks reikiamo lygio, pavyzdžiui, koldūno centre, tokiu atveju bakterija gali išlikti gyvybinga ir valgant mes galime susirgti“, – sako A. Barauskas.

Pagal Europos teisės aktus, visi maisto produktai skirstomi į gaminius ir pusgaminius. Pusgaminiuose yra leidžiamos tam tikros bakterijų, mikroorganizmų, pavyzdžiui, žarninių lazdelių, normos, kurios nekenkia sveikatai.

„Pavyzdžiui, pusgaminiuose, mėsos pusgaminiuose, šiuo atveju koldūnuose, blyneliuose negali viršyti daugiau kaip 5000 gramų į vienetą. Jūsų minėta salmonelė yra saugos kriterijus – jų negali būti net ir pusgaminiuose, todėl ją nustačius net ir pusgaminiuose yra produktas atšaukiamas iš rinkos, išimamas iš prekybos tinklų, informuojami vartotojai, kad jų nenaudotų“, – aiškina Maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos sk. vedėjas Mantas Staškevičius.

Didžiųjų prekybos tinklų duomenimis, po pranešimų apie rastas bakterijas „Judex“ produkcijoje, šaldytų pusgaminių pardavimai nesumažėjo, pirkėjai tiesiog renkasi kitų įmonių prekes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius