-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 30

Malšinti kelionių troškulį bus sunkiau

Net sumažinus komandiruotėms skirtas lėšas, parlamentarai gana sėkmingai keliauja po pasaulį. Tačiau balandį vėl bus apkarpyti valstybės institucijų, tarp jų ir Seimo, biudžetai, tad tokių pasivažinėjimų turėtų dar labiau sumažėti.
A.Ažubalis
URK pirmininkas Audronius Ažubalis į komandiruotes buvo išvykęs 7 kartus, į kelionę – 1. / Redo Vilimo/BFL nuotr.
Temos: 1 Kelionės

Net sunkmečiu parlamentarai sugeba aplankyti tokias egzotiškas šalis kaip Etiopija, Senegalas, Indija ar Japonija. Jų kelionių maršrutai taip pat veda į Turkiją, Kanadą ar JAV, jau nekalbant apie apie Rytų ir Vakarų Europą. Tačiau, palyginti su praėjusios kadencijos Seimo nariais, dabar keliaujama rečiau – polėkį varžo gerokai sumažintos komandiruotėms skirtos išlaidos. Numalšinti kelionių troškulį galima už išvyką susimokant pačiam, susirandant rėmėjų arba pasinaudojus kviečiančiosios šalies dosnumu.

Šiuo metu didžiausi keliauninkai yra Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) nariai.

Išmaišė Europą

Šiuo metu didžiausi keliauninkai yra Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) nariai. URK pirmininkas Audronius Ažubalis į komandiruotes buvo išvykęs 7 kartus, į kelionę – 1. Egidijus Vareikis po tolimas šalis keliavo 7 kartus (5 komandiruotės ir 2 kelionės), Emanuelis Zingeris – 4. Priminsime, kad per praėjusią kadenciją šie du politikai sumušė visus išvykų į užsienį rekordus – E.Vareikis į komadiruotes važiavo 100 kartų (ir į 17 kelionių), E.Zingeris – 86 kartus (ir į 24 keliones).

Seimo pirmininko Arūno Valinsko sąskaitoje – 5 komandiruotės. Jis jau aplankė Estiją, Latviją, Švediją, Prancūziją ir Gruziją.

Kaip ir per ankstesnes Seimo kadencijas parlamentarai dažniausiai važiuoja į Europos Tarybos ir NATO parlamentines asamblėjas, Baltijos asamblėjos renginius. Pagrindinis maršrutas veda į Belgijos sostinę Briuselį, taip pat ne kartą aplankytos Vokietija, Prancūzija, Lenkija, Čekija, Austrija, Italija, Turkija, Rusija, Liuksemburgas, JAV ir kitos šalys.

Pagal Seimo statutą komandiruotės, kurias palaimina Seimo valdyba, apmokamos iš Seimo biudžeto, kelionių išlaidas paprastai padengia kviečiančioji šalis arba patys politikai.

Naudinga ir malonu

Pernai gruodį socialdemokratė Birutė Vėsaitė mėgavosi viešnage Senegalo sostinėje Dakare. Politikė dalyvavo Globalaus bendradarbiavimo fondo surengtame forume. Konservatorius Mantas Adomėnas Didžiojoje Britanijoje gvildeno lyderystės ir valstybės politikos užribio problemas. Jo frakcijos kolegė Agnė Bilotaitė ir „prisikėlietis“ Mantas Varaška Japonijoje domėjosi diplomatijos politika. Liberalų ir centro sąjungos lyderis bei frakcijos vadovas Artūras Zuokas su užatlantės tautiečiais gvildeno dvigubos pilietybės teisinio reguliavimo klausimus. Susitikti su Didžiojoje Britanijoje gyvenančiais lietuviais į Londoną ką tik išvyko „darbietis“ Vydas Gedvilas. Konservatorius Paulius Saudargas Kovo 11-ąją minėjo Kanadoje. Ką Ispanijoje veikė „prisikėlietis“ Aleksandras Sacharukas, Seimo valdybos dokumentuose neužfiksuota. Kur kas plačiau buvo nušviesta kito „prisikėliečio“ Lino Karaliaus kelionė į Indiją ir politikos naujoką pakirtusi klastinga liga. Visos šios nuotaikingos kelionės Seimo biudžetui nekainavo nė lito.

O štai Darbo partijos ir frakcijos lyderis Viktoras Uspaskichas, nepatekęs į oficialųjį asmenų, komadiruojamų į tarptautinę konferenciją Sankt Peterburge, sąrašą, į renginį nusprendė vykti už savo lėšas. „Niekada neprašau, kad man apmokėtų komadiruotę. Seimo nariai juk gauna atlyginimą. Man įdomu, todėl ir važiuoju“, – LŽ aiškino jis.

Seimo valdyba sausio viduryje dvigubai sumažino tarnybinėms komandiruotėms skiriamas lėšas.

Taupymo režimas

Pasak Seimo pirmininko pavaduotojo Algio Kašėtos, pagrindiniai kriterijai, kuriais vadovaujasi Seimo valdyba, svarstydama parlamentarų komandiruotes – būtinybė ir nauda. Dažniausiai tos išvykos būna susijusios su atstovavimu Lietuvos interesams tarptautinėse organizacijose. Stengiamasi, kad svetur siunčiama delegacija būtų minimali. „Dabartinėmis taupymo sąlygomis, jei tik galime parlamentarams neleisti važiuoti į užsienį, tai ir neleidžiame“, – tikino A.Kašėta.

Kita vertus, kai kelionė Seimui nieko nekainuoja, valdybos požiūris, anot A.Kašėtos, būna kiek liberalesnis. „Tačiau ir tokiu atveju neleidžiame bet kur ir bet kam pakvietus važiuoti. Jei įžvelgiamas nors mažiausias viešųjų ir privačių interesų konfliktas, į tokias keliones vykti neleidžiama“, – sakė A.Kašėta.

Lėšų turėtų mažėti

Seimo valdyba sausio viduryje dvigubai sumažino tarnybinėms komandiruotėms skiriamas lėšas. Šiemet šioms reikmėms atseikėta 1,7 mln. litų, 2008 metais – buvo 3,4 mln. litų (realiai išleista 2,13 mln. litų). Nė lito šiemet neskirta Seimo frakcijoms, pernai jos vizitams po Lietuvą ir užsienį turėjo po 20 tūkst. litų.

Bene labiausiai šiemet, palyginti su praėjusiais metais, sumažintas oficialių asmenų vadovaujamų delegacijų komandiruočių biudžetas. 2008 metais tam išleista 233,9 tūkst. litų (buvo skirta 250 tūkst. litų), šiemet numatyta 160 tūkst. litų. Dvigubai mažiau dabar gali keliauti URK bei Europos reikalų komitetų nariai.

Seimo Finansų departamentas netrukus pateiks pirmojo metų ketvirčio komandiruotėms skirtų lėšų panaudojimo duomenis. Departamento vadovė Danutė Petrauskienė neatmeta galimybės, kad balandį dar kartą sumažinus valstybės institucijų, tarp jų ir Seimo, biudžetus, teks nurėžti ir dalį komandiruočių pinigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius