-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 09 06

Maltiečiai savo 25 metų veiklos sukaktį paminės svarbiais renginiais

Lietuvos Maltos ordino pagalbos tarnyba (Maltiečiai) rugsėjo mėnesį surengs ne vieną svarbų renginį savo 25 metų veiklos sukakčiai paminėti.
Maltiečiams – 25 metai
Maltiečiams – 25 metai / Maltos ordino nuotr.

Maltos ordino pagalbos tarnybą 1991 metų rudenį įkūrė grupė iškilių Lietuvos Bažnyčios ir visuomenės veikėjų (Vyskupai Juozas Tunaitis, Jonas Boruta, kun. V.Aliulis ir kt.). Maltiečių veikloje įvairiu laikotarpiu dalyvavo ar prie jos prisidėjo iškilūs Lietuvos politikai ir Bažnyčios vadovai: Atkuriamojo seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis, kadenciją baigęs prezidentas J.E.Valdas Adamkus, nemažai Lietuvos vyskupų.

Prieš 25 metus įkurta organizacija visus savo gyvavimo metus vykdo pagalbos vargstantiems misiją. Apie 1 200 maltiečių savanorių 40 Lietuvos miestų nuolat teikia pagalbą daugiau kaip 2 200 pažeidžiamiausių – senų, vienišų, skurstančių, turinčių negalią visų rasių, tikėjimų ir tautų žmonių. Pagalba teikiama ir socialiai remtiniems vaikams, kurių dabar globojama daugiau kaip 1500. Jiems maltiečiai įkūrė 13 vaikų dienos ir jaunimo centrų, kuriuos lanko daugiau kaip 300 jaunuolių. Maltiečiai aktyviai dirba ir su jaunimu, turi daugiau kaip 400 jaunų savanorių, Jaunųjų maltiečių, kurie aktyviai dalyvauja projektuose su vaikais ir senjorais.

„Maltiečių veikla Lietuvoje per 25 metus išsiplėtė nuo 3 iki 40 miestų, savanorių skaičius išaugo nuo kelių dešimčių iki beveik 1200, – dalijasi mintimis MOPT generalinis sekretorius Eitvydas Bingelis. – Tai leidžia plėsti pagalbos projektus, padėti didesniam kiekiui pagalbos reikalingų žmonių. Projekte „Maistas ant ratų” dabar kasmet senjorams išvežiojame daugiau kaip 100 000 karšto maisto porcijų. Džiaugiamės, kad stipriai pakito ir socialinės priežiūros projekto geografija – nuo 5 iki 13 miestų, jo savanoriai praeitais metais senjorus namuose aplankė daugiau kaip 30 000 kartų. Pirmąją Vaikų dienos centrą atidarėme 2004 metais, o šiuo metu jų turime jau 11. Taip pat neseniai atidarėme antrą Jaunimo dienos centrą Kaune, kuris išskirtinis tuo, kad kviečia jaunimą remontuoti motociklus, kartingus bei kitas transporto priemones. Šiuo būdu stengiamės įgyti jaunimo pasitikėjimą. “

Pasak E.Bingelio, maltiečiai aktyviai plečia ir socialinės globos, pirmosios pagalbos teikimo projektus, neįgaliųjų pavėžėjimo paslaugą „Važiuojam”, rengia aktyvios reabilitacijos stovyklas neįgaliesiems „Judėk laisvai”, vis daugiau Lietuvos mokyklų kuria maltiečių apmokytų jaunųjų mokyklos paramedikų komandas. Stengdamiesi įtraukti visuomenę į pagalbą labiausiai pažeidžiamiems mūsų piliečiams, maltiečiai jau daug metų vykdo labdaros akcijas – senolių maistui skirtą „Maltiečių sriubą”, pagalbos vaikams „Mažoj širdelėj – didelės idėjos”, taip pat renginius senjorams, neįgaliesiems.

Pasak MOPT vadovų, organizacijos 25-metis suteikia galimybę ne tik pasidžiaugti laimėjimais ir apdovanoti labiausiai nusipelniusius maltiečius, bet ir pasidalinti socialinio darbo patyrimu bei veiklos idėjomis tiek su Lietuvos visuomene, tiek su gausybe atvykstančių iškilių svečių iš įvairių Europos šalių, duoti naujus impulsus ne tik Lietuvos, tačiau ir kitų šalių nevyriausybinių organizacijų veiklai.

Vienas pagrindinių maltiečių 25-mečiui paminėti skirtų renginių – LR Vyriausybės rūmuose rugsėjo 8 d. įvyksianti Lietuvos Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus globojama tarptautinė konferencija „Įveikim iššūkius drauge“. Joje pranešimus skaitys Maltos ordino Didysis Hospitalierius Dominique Prince and Count de La Rochefoucauld-Montbel, Vokietijos Hamburgo vyskupijos maltiečių generalinis direktorius Alexander Becker, Airijos Maltos ordino pagalbos tarnybos generalinis direktorius John Wright, Airijos ambasadorius David Noonan, MOPT generalinis sekretorius Eitvydas Bingelis ir kt.

Diskusijose dalyvaus Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos viceministras Mantvydas Bekešius, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos viceministras Valentin Gavrilov, Ministro pirmininko patarėjas socialiniais reikalais Ramūnas Burokas, Vilniaus arkivyskupijos “Caritas direktorius Linas Kukuraitis, Lietuvos Raudonojo kryžiaus generalinė direktorė Gintarė Guzevidžiūtė, NVO vadovai,ekspertai., NVO vadovai, ekspertai.

Konferencijos metu vyks įdomi ir turininga diskusija sveikatos ir socialinės apsaugos, humanitarinės pagalbos ir diplomatijos temomis. Maloniai kviečiame dalyvauti! Registruotis galima čia.

Kitas svarbus maltiečių renginys – rugsėjo 10 d. Vilniuje rengiama tarptautinė Rytų ir Centrinės Europos Maltos ordino asociacijų ir pagalbos tarnybų konferencija „Facing challenges together”. Joje dalyvaus ne tik Maltos ordino vadovai – Didysis Kancleris baronas Albrecht von Boeselager ir Didysis Hospitalierius Dominique Prince and Count de La Rochefoucauld-Montbel, bet ir kelios dešimtys Europos šalių Maltos ordino asociacijų ir pagalbos tarnybų prezidentų, ambasadorių.

Pasak MOPT prezidiumo nario Broniaus Einars, ši konferencija yra unikali galimybė Europos Maltos ordino organizacijų vadovų lygyje aptarti labai aktualias daugeliui Europos maltiečių organizacijų darbo su jaunimu, savanorystės skatinimo, pagalbos pabėgėliams, Europos Maltos ordino asociacijų ir organizacijų vidinės ir išorinės komunikacijos temas, paieškoti naujų, efektyvių veiklos ir tarpusavio bendradarbiavimo formų.

Savo veiklos jubiliejų maltiečiai žada pažymėti ne tik konferencijomis, bet ir bendrais renginiais su savo globojamais senjorais ir neįgaliaisiais. Rugsėjo 9 d. visi kartu keliausime į Šiluvoje vyksiančią Ligonių dieną, kur melsimės už savo globojamų senjorų, vaikų ir negalią turinčių asmenų sveikatą.

Maltiečių 25 metų sukaktį įprasmins skulptoriaus Sauliaus Lampicko sukurta arkangelo Gabrieliaus skulptūra, iškilusi Angelų kalvoje. Arkangelas Gabrielius simbolizuoja pagalbą savo artimui ir savanorystę – vertybes, kurias seniausia pasaulyje humanitarinės pagalbos organizacija Maltos ordinas daugiau kaip 960 metų skleidžia visame pasaulyje.

Daugiau informacijos – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius