Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 04

Maltiečių savanorių kasdienybė Jūros šventės metu: traumos, alpimai, nudegimai ir infarktai

Klaipėdos Jūros šventė – vienas pačių didžiausių, spalvingiausių ir įdomiausių Lietuvos vasaros masinių renginių, liepos pabaigoje sutraukiančių į uostamiestį šimtus tūkstančių svečių. Kiekvienas jų atvyksta pasidžiaugti, pailsėti, patirti naujų įspūdžių. Niekas negalvoja apie raumenų, sausgyslių, raiščių pažeidimus, sanarių išnirimus, nekalbant jau apie sunkias traumas ir infarktus.
Jūros šventės metu
Jūros šventės metu / Maltiečių archyvo nuotr.

Tačiau jeigu tokia nelaimė vis dėlto atsitinka? Kaip surasti pagalbą tarp šimtų tūkstančių žmonių, kur rasti žmones, kurie efektyviai ir greitai padėtų, suteiktų pirmąją pagalbą?

Jau antrus metus iš eilės spalvingos maltiečių pirmosios pagalbos palapinės Jūros šventėje matomos iš toli. Maltiečių ženklu pažymėtos palapinės įsikūrė šalia pagrindinių šventės scenų – Kruizinių laivų terminale, Teatro aikštėje, šalia Atgimimo aikštės. Papildomai mieste visą parą budėjo mobilios maltiečių paramedikų komandos, į kurias visada buvo galima kreiptis pirmosios pagalbos.

„Šiais metais į šventę atvyko apie 50 savanorių, 20 iš jų – medikai, – pasakoja Klaipėdos maltiečių vadovas Bronius Einars. – Antrus metus Klaipėdos miesto savivaldybė pasirinko mus savo socialiniu partneriu, puikiai bendradarbiaujame su Klaipėdos Greitosios medicinios pagalbos (GMP) stotimi, policija, buvome supažindinti su visais Jūros šventės organizaciniais aspektais. Kaip Klaipėdos maltiečių grupė taip pat užtikrinome visų atvykstančių iš visos Lietuvos maltiečių savanorių logistiką – apgyvendinimą, maitinimą, palapinių statymą, transportą, veiklos organizavimą. Visi atvykę savanoriai, nors ir medikai, Klaipėdos GMP stotyje gavo privalomą dviejų valandų instruktažą.“

Po instruktažo visi maltiečių savanoriai išskubėjo į stacionarius pirmosios pagalbos postus, mobilios brigados – išvyko budėti į miestą. Pavakaryje, kai prasidėjo šventė, į maltiečių palapines pradėjo plaukti pirmieji pacientai.

„Šventės dienomis turėjome apie šimtą pacientų, – pasakoja maltiečių pirmosios pagalbos koordinatorius Maksimas Podosetnikovas. – Buvo rimtų atvejų – vienam iš pacientų buvo įtariamas širdies infarktas, kitiems pasitaikė rimtesnių širdies ritmo sutrikimų. turėjome pacientą su stipriu nudegimu, keletą nualpusių. Šešis pacientus po pirmosios pagalbos suteikimo perdavėme Klaipėdos greitosios pagalbos medikams, kurie pristatė juos į gydymo įstaigas.. Tačiau dažniausia problema, su kuria pas mus kreipdavosi pacientai – įvairios traumos, sumušimai, raiščių patempimai ir žaizdos.. Džiaugiuosi, kad visiems galėjome efektyviai padėti.“

Pasak Maksimo, papildomai kiekvienoje maltiečių pirmosios pagalbos palapinėje keletą kartų per dieną šventės lankytojams buvo rengiami pirmosios pagalbos praktiniai mokymai, sutraukdavę daugybę žmonių. „Tačiau neapsiribojame tik panašiais trumpais pirmosios pagalbos mokymais šventėse, – pasakoja Maksimas. – Keliose Jonavos mokyklose paruošėme Jaunųjų paramedikų komandas, o nuo šių mokslo metų į tokius mokymus įsitrauks ir Vilniaus mokyklos. Džiugu, kad atsiranda partnerių ir rėmėjų - glaudžiai bendradarbiaujame su Kauno GMP ir Lietuvos Paramedikų Asociacija, o priemonėmis Jūros šventei mus aprūpino BENU vaistinė.”

Papildomai Klaipėdos maltiečiai Jūros šventėje prie savo pirmosios pagalbos palapinių jau antrus metus demonstravo ir Kaniterapijos (terapija su šunimis) projektą, taip pat turėjusį didelį pasisekimą.

Kaniterapija – tai profesionali, moksliškai pagrįsta terapija su šunimis, taikoma ligotiems vaikams, neįgaliesiems, pagyvenusiems žmonėms. Šunys skatina teigiamus jausmus, atlieka didelį vaidmenį gerinant ligonio emocinę būklę.

Jau antrus metus iš eilės spalvingos maltiečių pirmosios pagalbos palapinės Jūros šventėje matomos iš toli.

Pasak klaipėdiečių Kaniterapijos projekto vadovės Loretos, domėjosi Kaniterapijos projektu tikrai daug žmonių, kurie glostydavo šunis, klausinėdavo kaip veikia šis alternatyvus gydymo būdas. Pasak jos, ypatingai didelę naudą šunys teikia darbe su specialių poreikių vaikais, labai padeda senjorams, žmonėms su negalia.

Teikusiems pirmąją pagalbą maltiečių savanoriams praeitas savaitgalis Jūros šventėje buvo tikrai nelengvas, tačiau jų darbą aukštai įvertino dauguma Klaipėdos miesto institucijų. Dėl maltiečių suteiktos pagalbos labai sumažėjo GMP stoties iškvietimų, jų veikla buvo puikiai organizuota. Šventės lankytojai taip pat labai džiaugėsi galimybe užeiti į maltiečių palapines ir neatsitikus didelei nelaimei – pasimatuoti kraujo spaudimą, pasitarti su gydytoju.

„Kitais metais turime Jūros šventei dar geriau pasiruošti, nes ji bus dvigubai didesnė – vyks Didžiųjų jachtų regata, – dalinasi mintimis Klaipėdos maltiečių vadovas Bronius Einars. – Kadangi maltiečių palapines žmonės neretai painioja su Kraujo ėmimo punktais, stengsime koordinuoti savo veiklą ir su Kraujo centru. Gal atrasime galimybę įsteigti mūsų palapinėse ir mobilią kraujo ėmimo paslaugą. Turime stengtis padėti kuo efektyviau, sujungti kuo daugiau įvairių institucijų ir savanorių pastangų.“

Daugiau informacijos apie maltiečių veiklą: www.maltieciai.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius