Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 15

Manekenų gamyklos tvaikas gniaužia nosį

Sostinėje, Ukmergės gatvėje, įsikūrusi manekenų gamykla netoliese esančių daugiabučių gyventojams tapo tikra rakštimi. Kiekvieną rytą jie keliasi ir laukia, ar vėl nosį ries acetono tvaikas.
Acetono koncentraciją šalia „Manekenų pasaulio“ gamyklos skaitytojas Darius lygino su automobilių dažymo „kameromis“.
Acetono koncentraciją šalia „Manekenų pasaulio“ gamyklos skaitytojas Darius lygino su automobilių dažymo „kameromis“. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nemalonius kvapus žmonės jaučia ne tik šalia manekenus gaminančios bendrovės „International Display Works“ (IDW) pastato, bet ir namuose. Nors artimiausias daugiabutis stovi už daugiau nei šimto metrų, jo gyventojai teigia tiek rytais, tiek vakarais uodžiantys acetoną.

Pilasi skundai

Vilniaus aplinkosaugininkai teigia sulaukę skundų dėl šios gamyklos, joje ne sykį buvo atlikti patikrinimai, tačiau taršos pažeidimų nenustatyta. Šiuo metu pradėtas dar vienas patikrinimas.

Vilniaus visuomenės sveikatos centro (VVSC) atstovai taip pat ne sykį sulaukė skundų dėl IDW skleidžiamų kvapų. Gyventojų namuose atlikti oro taršos matavimai parodė, kad tirtų medžiagų koncentracija normų neviršijo. Tiesa, acetono tarša nebuvo išmatuota, mat VVSC laboratorijos specialistai neturėjo tam priemonių.

Tuo tarpu IDW vadovas Remigijus Milašius aiškina, jog gamykla buvo pastatyta pramoninėje zonoje, kai čia dar nebuvo gyvenamųjų pastatų, ir turi visus reikiamus leidimus, taršos normų neviršija.

Tenka uždaryti langus

Manekenų gamyklos kvapus kenčiantys gyventojai pasakoja, jog kartais namuose acetono „aromatas“ vos juntamas, bet vėjui pučiant nuo gamyklos link daugiabučių kvartalo langus tenka uždaryti.

Acetono poveikis priklauso nuo koncentracijos. Žema koncentracija dirgina centrinę nervų sistemą, didesnė gali pasireikšti įvairiai – paveikti kvėpavimo takus, kepenis, – A.Razmienė.„Priklauso nuo vėjo ir nuo to, kada jie tuos garus išleidžia. Gyvenu viršutiniame aukšte, ir vis tiek tenka uostyti tą acetoną“, – „15min“ pasakojo manekenų gamyklos „kaimynas“ Darius (tikrasis vardas redakcijai žinomas, – aut. past.).

Nusileidus ant žemės – dar blogiau. Netoli gamyklos esančioje automobilių aikštelėje mašiną laikantis vyras pasakoja, kad prieš kelionę į darbą gamyklos tvaikas net apsvaigina.

„Kartais galima kentėti, bet kai sutampa tas gamyklos garų išmetimas su kelione į darbą, net pykina. Šįryt tų garų išmetė tiek, kad kol nuėjau iki mašinos, vos neuždusau. Aš suaugęs vyras ir man pasidarė bloga. Tai vaikams ten užsuktų galvą iškart, jie gulėtų ant asfalto“, – piktinosi Darius.

Jis pasiūlė pasivaikščioti šalia gamyklos ir patiems įsitikinti, kuo šalia jos kvepia. 

Vakar ryte apsukęs pirmą ratą aplink gamyklą „15min“ žurnalistas uodė tik natūralius didmiesčio kvapus – dulkes, automobilių išmetamąsias dujas, praeinančių žmonių kvepalus ir nenoriai bundantį pavasarį.

Tačiau po kurio laiko stabtelėjus ties gamyklos vartais išties padvelkė acetonu. Tiesa, kvapas nebuvo toks stiprus, kad svaigintų – atrodė, kad už kelių metrų kažkas lakuojasi nagus.
„Matyt, nepataikėme su garų išmetimu. Šįkart dar silpnokai“, – konstatavo Darius.

Kovoja jau seniai

Netoli manekenų gamyklos esančių Baltrušaičio gatvės 9 ir 11 namų bendrijos pirmininkas Kastytis Lubys teigia dažnai sulaukiantis kaimynų skundų dėl nemalonių kvapų. Anot jo, dar pernai buvo kreiptasi į atsakingas institucijas, bet taršos pažeidimų butuose nenustatyta.

„Tai yra natūralu, nes pagrindinis kvapas yra lauke. Ypač jį jaučia tie gyventojai, kurie laiko automobilius netoli tos gamyklos, ten būna stipriausi kvapai, kurie sukelia nemalonių pojūčių. Bet retkarčiais tą kvapą žmonės jaučia ir namuose, jei būna atsidarę langą ar išeina į balkoną. Aš pastebėjau, kad tai dažniau būna vakarėjant. Taigi tas kvapas yra, bet normų nepažeidžia, ir tenka su tuo susitaikyti“, – sakė K.Lubys.

Jis atkreipė dėmesį, kad acetono kvapą jaučia ir dėl jo skundžiasi ne visi gyventojai – esą vieni yra jautresni kvapams, kiti mažiau jautrūs ar tiesiog nekreipia į tai dėmesio. „Aišku, aš  už tai, kad kvapai dingtų, kad būtų malonu išėjus į balkoną pasidžiaugti vakaru, pasimėgauti vasaros vėsa“, – teigė pašnekovas.

Tarša normų neviršija

Gyventojų butuose ir gamykloje ne sykį buvo atlikti taršos matavimai, normų ir reikalavimų jie neviršijo. VVSC Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Razmienė patvirtino, kad tarnyba buvo užsakiusi taršos tyrimus, bet acetonas nebuvo tikrinamas.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Šalia gamyklos esančių namų gyventojai skundžiasi jaučiantys nemalonius kvapus.
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Šalia gamyklos esančių namų gyventojai skundžiasi jaučiantys nemalonius kvapus.

„Tyrėme keturias medžiagas, jos normų neviršijo. Tarp jų buvo toluenas, kurio išmetama daugiausia. Nors užsakėme ir acetoną, jo tarša nebuvo ištirta, nes mūsų laboratorija neturėjo techninių galimybių tai išmatuoti“, – sakė A.Razmienė.

Ji ragino gyventojus nenuleisti rankų ir pasinaudoti šįmet įsigaliojusia Lietuvos higienos norma, nustatančia reikalavimus ne taršos, o kvapų koncentracijai gyvenamojoje aplinkoje.

„Pagal kvapų kontrolės taisykles situaciją galima įvertinti plačiau. Jei negalima nustatyti koncentracijos, yra galimybė kreiptis į kitas laboratorijas konkrečiai dėl kvapo identifikavimo. Tačiau kadangi gyventojai pakartotinai nesikreipė, mes neturime pagrindo tai inicijuoti“, – teigė A.Razmienė.

Pašnekovė svarstė, jog gyventojų nepasitenkinimą acetonas galėjo sukelti dėl to, kad jis turi specifinį kvapą, nors nėra labai nuodingas. „Acetono poveikis priklauso nuo koncentracijos. Žema koncentracija dirgina centrinę nervų sistemą, didesnė gali pasireikšti įvairiai – paveikti kvėpavimo takus, kepenis“, – pastebėjo VVSC atstovė.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Vilniaus miesto agentūros vedėjas Vytautas Eidikonis teigė, kad agentūra šiuo metu gamykloje vėl atlieka patikrinimą. „Buvo skundų ir anksčiau. Vyksta tiek planiniai patikrinimai, tiek neplaniniai pagal gyventojų pranešimus ir kitus motyvus. Tų patikrinimų buvo daug atlikta“, – sakė V.Eidikonis.

Anot jo, pernai bendrovėje buvo nustatyta pažeidimų, už kuriuos skirtos administracinės baudos siekė tūkstančius litų. Bet šie pažeidimai susiję ne su taršos normomis, o su atliekų tvarkymu ir kt.

Pagrasino „susirasti“

IDW vadovas R.Milašius aiškino, kad manekenų gamykla pramoninėje zonoje šalia Ukmergės gatvės buvo pastatyta dar 1991 metais, kai čia nebuvo gyvenamųjų namų.

„Tas namas yra pastatytas „išpjovus“ pramoninę zoną. Dėl to kyla visos tos istorijos. Gamykla turi visus leidimus, niekas normų neviršija, kiek važiavo, kiek tikrino, absoliučiai viskas atitinka visas normas“, – sakė R.Milašius.

Jo nuomone, pirkdami būstą šalia gamyklos gyventojai turėjo suprasti, kad teks susitaikyti su gamyklos skleidžiamais kvapais. Paklaustas, ar acetono tvaiko neįmanoma sumažinti, R.Milašius aiškino ir taip padaręs „daugiau, nei reikėjo“.

„Jie dar kažko nori. O gal čia kažkas nori, kad mes išsikeltume? Bet visi reikalavimai, dokumentai, viskas pas mus yra. Važiavo tikrinti gal 20–30 kartų“, – teigė IDW direktorius.

Galiausiai jis pareiškė, kad „rimtas laikraštis“ neturėtų reaguoti į gyventojų skundus, o žurnalistas neturėtų nurodinėti, „kaip fabrikui veikti“. „Viso gero. Ir jei jūs nusprendėt tai parašyti, tai aš jus susirasiu“, – taip su „15min“ žurnalistu atsisveikino IDW vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius