Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 05

Manipuliacija feisbuke: tyrimą dėl vaikų išnaudojimo Italijoje naudoja prieš Lietuvos politikę

Šiaurės Italijoje pradėtas tyrimas dėl įtarimų mažamečių vaikų pokalbių su psichologais klastojimu ir neteisėto paėmimo valstybės globai Lietuvoje paverstas įrankiu tyčiotis. Nors istorija – tikra, ne visa mūsų šalį pasiekusi informacija yra tiksli. Svečioje šalyje vykstančiu tyrimu naudojamasi juodinant Lietuvos Seimo narę socialdemokratę Dovilę Šakalienę.
Dovilė Šakalienė
Dovilė Šakalienė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Informacija apie tyrimą Italijoje Lietuvoje pasirodė birželio 30 d., ja dalijosi Laisvos visuomenės institutas, o tekstus, kurių antraštės pašiepia Seimo narę Dovilę Šakalienę, platino tinklalapiai hamronio.lt, bukimevieningi.lt ir ldiena.lt bei Raimondo Navicko, žinomo „Blogeris Zeppelinus“ vardu, paskyra feisbuke.

Liepos 4 d. ldiena.lt išplatino ir melagingą Italijos policijos prašymą suteikti informacijos apie į Italiją išvežtus vaikus iš Lietuvos.

15min nuotr./Klaidinančio straipsnio antraštė
15min nuotr./Klaidinančio straipsnio antraštė

Šių informacijos šaltinių nuorodomis feisbuke pasidalinta beveik 4 tūkst. kartų. Vien liepos 4 d. naujiena pasidalino per tūkstantį socialinio tinklo vartotojų. Tai reiškia, kad netikslią, šmeižiančią informaciją pamatė tūkstančiai feisbuko paskyrų savininkų.

Seimo narė D.Šakalienė 15min sakė, kad nuorodas į šmeižiančius tekstus ji matė bei perdavė prokuratūrai, kad būtų papildytas anksčiau pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl šmeižto.

„Feisbuko bičiuliai buvo persiuntę antraštes, o aš jas perdaviau teisėsaugai, kadangi vyksta ikiteisminis tyrimas dėl šmeižto prieš mane, – sakė D.Šakalienė. – Prekyba vaikais yra labai sunkus nusikaltimas, todėl šmeižimas viešai arba masinėse informacijos priemonėse, teigiant kad asmuo padarė labai sunkų nusikaltimą, užtraukia baudžiamąją atsakomybę.“

Feisbuko bičiuliai buvo persiuntę antraštes, o aš jas perdaviau teisėsaugai

Pirmieji pranešimai

Birželio 27 d. Italijos žiniasklaida pranešė apie šiaurinėje šalies dalyje esančiame Emilijos Redžo mieste vykusią policijos operaciją. Teigta, kad policija sulaikė 18 žmonių, tarp kurių Bibbiano miestelio meras Andrea Carletti, septyniose savivaldybėse veikiančios organizacijos „Unione Val d'Enza“ socialiniai darbuotojai ir nevyriausybinės organizacijos „Hansel e Gretel“ (liet. Jonukas ir Grytutė) psichologai. Buvo pranešta, kad Italijos Demokratų partijai priklausantis miestelio vadovas galimai pelnėsi iš vaikų išnaudojimo.

Pirmuosiuose žiniasklaidos pranešimuose teigta, kad sulaikytiesiems pareikšti įtarimai dėl neteisėto vaikų atėmimo iš tėvų, siekiant vaikus už pinigus perleisti įtariamųjų draugams. Italijos žiniasklaida teigė, kad psichologai vaikams taikė elektrošoką, naudojo psichologinį smurtą.

Pavyzdžiui, dienraštis „la Reppublica“ teigė, esą socialiniai darbuotojai klastojo pokalbius su vaikais, kad turėtų pakankamai įrodymų pagrįsti poreikį paimti mažamečius valstybės globai teisme. Straipsnyje buvo teigiama, kad remiamasi šaltinių perduota tyrimo, pavadinto „Angelai ir demonai“, medžiaga.

15min nuotr./Raimondo Navicko įrašas feisbuke
15min nuotr./Raimondo Navicko įrašas feisbuke

Italijos policija, „Carabinieri“, informaciją rinko nuo 2018 m. spalio iki 2019 balandžio mėnesio.

Šią naujieną į anglų kalbą išvertė naujienų agentūros AFP biuras Romoje, o ją publikavo britų naujienų portalai theguardian.com ir independent.co.uk. Naujiena taip pat dalijosi JAV, Prancūzijos ir kitų šalių naujienų portalai.

Prokurorų informacija

Jau kitą dieną po pirmųjų pranešimų apie įvykį, birželio 28 d., tyrimui vadovaujantis prokuroras Marco Mescolini surengė spaudos konferenciją, kurioje žiniasklaidos buvo prašoma vengti emocijų ir remtis faktine informacija.

Youtube.com/Emilijos Redžo prokuroras Marco Mescolini
Youtube.com/Emilijos Redžo prokuroras Marco Mescolini

Tyrėjai konstatavo, kad nėra vykdomas tyrimas dėl „Unione Val d'Enza“ socialinės apsaugos tarnybos veiklos. Patikinta, kad tiriama atskirų asmenų veikla. Prokuroras taip pat keliskart pabrėžė, kad elektrošoko terapija vaikams taikoma nebuvo.

Tyrimą vykdę policininkai neteisingai identifikavo įmonės „Neurotek“ nujautrinimo akių judesiais ir perdirbimo (EMDR) terapijos prietaisą. EMDR terapija, skirtingai nei gydymas elektra – pripažįstama praktika, taikoma ir Lietuvoje, dirbant su traumas patyrusiais ir depresija sergančiais pacientais. EMDR terapijoje šoko terapija nėra naudojama.

M.Mescolini taip pat patikslino, kad Bibbiano meras nėra uždarytas į areštinę. Vietoj to politikui skirtas namų areštas. Kaltinimai dėl įsitraukimo į galimą psichologinio smurto prieš vaikus skandalą A.Carletti nėra pareikšti. Prokuroro teigimu, merui pareikšti įtarimai dėl procedūrinių pažeidimų, suteikiant galimybę naudotis savivaldybės patalpomis.

Finansinis motyvas

Pirminiuose Lietuvą ir pasaulį apskriejusiuose pranešimuose apie įvykį buvo teigiama, kad vaikai globėjų buvo seksualiai išnaudojami, tačiau prokuroras patikslino, kad tyrimas dėl išnaudojimo su globėjais nėra susijęs.

facebook.com/Bibbiano miestelio meras Andrea Carletti (dešinėje)
facebook.com/Bibbiano miestelio meras Andrea Carletti (dešinėje)

Nėra aišku, ar vaikai buvo paimti globai, nes buvo išnaudojami, ar buvo išnaudojami jau po to, kai buvo paimti iš šeimų. Šiuo metu byloje 6 asmenims yra skirtas namų areštas, o dar 10 pritaikytos kitos kardomosios priemonės.

Emilijos Redžo prokuratūra Italijos žiniasklaidą informavo, kad tiriami šeši vaikų nuo 6 iki 11 metų perdavimo globėjams atvejai. Įtariama, kad „Unione Val d'Enza“ socialinės apsaugos tarnybos darbuotojai klastojo pokalbius su vaikais ir suklastojo bent vieną vaiko piešinį, kad įtikintų, jog mažamečiai gyvena žalingoje aplinkoje.

Įtariama, kad pagrindinis finansinis motyvas – nuo 600 iki 1,2 tūkst. eurų siekianti mėnesinė išmoka globėjams bei 135 eurus per valandą kainuojančios valstybės finansuojamos psichologo paslaugos vaikams. Įtariama, kad šešiose bylose socialiniai darbuotojai bendradarbiavo su psichologais siekdami asmeninės finansinės naudos.

Gamintojo nuotr./„Neurotek“ gaminami EMDR terapijos preitaisai
Gamintojo nuotr./„Neurotek“ gaminami EMDR terapijos preitaisai

Tiesa, nepateikiama informacijos apie tai, ar finansiniai motyvai istorijoje buvo svarbiausi. Iki galo nėra aišku, ar vaikai buvo paimti iš šeimų, norint juos perduoti globėjams, ar paimti iš vienų globėjų ir perduoti kitiems.

Visa ši informacija buvo prieinama birželio 28 d., dviem dienomis vėliau tekstai apie įvykį pasirodė Lietuvoje.

Vykstantis tyrimas

Italijos pareigūnai tęsia tyrimą dėl galimo siekio užsidirbti, panaudojant įvaikinimo schemą. Nors, anot Italijos žiniasklaidos, šiuo metu vykdomi tyrimai dėl šešių vaikų paėmimo atvejų, tai nereiškia, kad nebus tiriama daugiau atvejų.

Istorija sulaukė šalies ministro pirmininko Giuseppe Conte, premjero pavaduotojo ir teisingumo ministro Alfonso Bonafede dėmesio.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luigi Di Maio ir Matteo Salvini
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luigi Di Maio ir Matteo Salvini

Vis dėlto tuo metu, kai informacija apie tyrimą pasirodė Lietuvoje, jau buvo aišku, kad tai nėra susiję su pedofilija, Bibbiano meras nėra kaltinamas dėl su mažamečiais susijusios neteisėtos veiklos, o elektrošoko terapija nebuvo naudojama.

Taip pat buvo aišku, kiek ir kokio amžiaus vaikų galimai nukentėjo nuo socialinių darbuotojų, buvo žinomas patikslintas įtariamųjų, kuriems taikomosios kardomosios priemonės, skaičius bei atskleistas galimas finansinis motyvas.

Vis dėlto ši sudėtinga byla, kurią tiriantis prokuroras pavadino „sunkiausia savo gyvenime“, Lietuvos socialiniuose tinkluose buvo sumenkinta iki vulgaraus užrašo „Italijoje suimti Šakalienės kolegos, pardavinėję vaikus. Šakaliene, džiovink džiūvėsius – ateis ir tavo eilė!“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dovilė Šakalienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dovilė Šakalienė

Tokiu būdu nieko bendro su istorija Italijoje neturintys asmenys – sumenkinami, o galimas vaikų išnaudojimas paverčiamas priemone prikaustyti socialinių tinklų vartotojų dėmesį, nekreipiant dėmesio į jautrią istoriją supančias aplinkybes.

D.Šakalienė apgailestavo, kad sąmoningumo stokojantys asmenys skleidžia informaciją, kuria patys prisideda prie nusikalstamos veiklos.

„Iš tiesų labai gaila, kad žmonės nesigilindami tokiomis klaidinančiomis naujienomis, iš esmės šmeižiančiomis žmogų, patys prisideda prie nusikaltimo darymo, net nesusimąstydami apie tai, – 15min sakė parlamentarė. – Norėčiau paklausti, kaip jie jaustųsi, jei taip būtų elgiamasi su jiems artimu žmogumi. (...) platinama tokia klaiki, tiesiog absurdiška informacija. Norėčiau paskatinti šiek tiek sąmoningumo.“

15min nuotr./Melaginga ldiena.lt paskelbta informacija
15min nuotr./Melaginga ldiena.lt paskelbta informacija

Netikras prašymas

Liepos 4 d. tinklalapis ldiena.lt padidino netikslios informacijos sklaidos apsukas ir išplatino publikaciją, teigiančią, kad „Italijos policija prašo suteikti informacijos apie Lietuvos vaiko teisių atimtus vaikus, kurie buvo išvežti į Italiją“.

Tekste pateikta nuoroda į tinklalapį italų kalba. Paspaudę ją patenkame į Italijos policijos tinklalapį, skirtą pranešti apie elektroninėje erdvėje įvykdytus nusikaltimus. Jame nėra kalbama apie Emilijos Redžo bylą ir nė žodžiu neužsimenama apie Lietuvą.

Negana to, liepos 4 d. paskelbtame ldiena.lt tekste toliau kartojama informacija apie tyrimą, kuri buvo pasenusi jau birželio 28 d.


Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius