-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 01

Mantas Martišius: pagrindinis atakų tikslas – sumenkinti Lietuvos valdžios institucijų autoritetą

Humanitarinių mokslų daktaras Mantas Martišius pripažįsta, kad paprasto būdo apsisaugoti nuo kitų valstybių informacinių atakų nėra. „Procesas yra nenutrūkstantis, jis tik banguoja“, – apie Rusijos bandymus diskredituoti Lietuvą 15min.lt sakė jis.
Rusijos vėliava
Rusijos vėliava / „Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienį BNS paskelbė, kad Valstybės saugumo departamentas (VSD) aukščiausius šalies pareigūnus ir du Seimo komitetus perspėjo, kad Rusija rengia naujas aktyvias informacines atakas – artimiausiu metu gali būti platinama dezinformacija apie prezidentę Dalią Grybauskaitę, kitus aukštus šalies pareigūnus.

Šiandien esu informuota, kad prieš Lietuvą, prieš Rytų partneres ir mane asmeniškai ir toliau bus rengiamos informacinės provokacijos. Viena iš pagrindinių priežasčių, matyt, yra  sėkmingas Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai ir, ko gero, taip pat Lietuvos siekis energetinės nepriklausomybės“, – ketvirtadienį pareiškė D.Grybauskaitė.

Mantas Martišius.
Mantas Martišius.

Vilniaus universiteto dėstytojas teigė, kad tai stebinti neturėtų – Rusija taip elgiasi visada, tačiau dabar – ypatingas laikas: Lietuva pirmininkauja Europos Sąjungos Tarybai, tarp valstybių vyksta ekonominio pobūdžio konfliktai, todėl išpuolių Lietuvos informacinėje erdvėje daugėja.

„Gerai, kad mūsų visuomenė tai suvokia, todėl tai turi mažesnį poveikį, tačiau vis tiek turi, – sakė pašnekovas. – Lietuva anksčiau paskelbė: atveriame žiniasklaidos rinką nuomonių įvairovei. Tuo ėmė naudotis kai kurios šalys, kurios informaciją skelbia paslėpdamos po politinės kovos ar kitokios nuomonės šydu“.

M.Martišiaus teigimu, pagrindinis tokių atakų tikslas – sumenkinti Lietuvos valdžios institucijų autoritetą.

„Dirbant ne visada pasiseka padaryti taip, kaip nori. Ir štai atsiranda balsų, kurie siūlo pažiūrėti į prezidentės D.Grybauskaitės praeitį, kad ji kažką nuslėpė, kažką apgavo. Jeigu mes patikime tokiais dalykais, prarandame pasitikėjimą. O demokratinėje valstybėje praradus pasitikėjimą valdžia, mažėja efektyvumas“, – sakė jis.

Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad visuomenėje atsiranda blaivesnis valdžios vertinimas, kad  parlamentarai, Vyriausybė, prezidentė negali visko padaryti, negali taip būti, kad jiems viskas pasiseks.

„Tačiau priešiškai nusiteikusi pusė siekia sukurti nihilistinį vaizdą: viskas yra blogai su tendencija blogėti, o vėliau esą visai sužlugsime“, – teigė jis.

M.Martišiaus pripažįsta, kad rasti priešnuodį informacinėms atakoms – labai sunku. Vienas iš būdų – visiškas tokios informacijos ignoravimas. „Žinoma, gali atsitikti ir taip, kad skleidžiama informacija yra teisinga“, – pridūrė jis.

Paprastam žmogui susigaudyti sunku

Humanitarinių mokslų daktaras tikino, jog kiekvienu atveju reikia labai atsargiai vertinti skleidžiamą informaciją, suvokti, ko siekiama ją platinanti, kodėl ji atsirado būtent tuo metu.

„Tačiau paprastam žmogui susigaudyti sunku, nes norint tai suprasti, reikia nuolat sekti politinius įvykius, analizuoti. Žmonės turi kitų užsiėmimų ir rūpesčių“, – sakė pašnekovas.

Priešiškai nusiteikusi pusė siekia sukurti nihilistinį vaizdą: viskas yra blogai su tendencija blogėti, o vėliau esą visai sužlugsime, – sakė M.Martišius.

VSD parlamentarams ir aukščiausiems šalies pareigūnams pateiktoje medžiagoje kalbama apie Lietuvos politikus, žurnalistus ir politologus, kurie turi kontaktų su Rusijos atstovais, organizuojančiais tokias atakas. Tačiau kas jie, departamentas neatskleidžia.

„Mano nuomone, VSD nenori pateikti tokios informacijos, nes tokiu atveju kita pusė gali susekti, iš kur nutekėjo informacija. Paskelbus viską atvirai, galima laimėti mūšį, bet ne karą, tokia pergalė būtų trumpalaikė. Ilgalaikėje perspektyvoje visi sužinos, kaip mūsiškiai gavo tokią informaciją“, – įsitikinęs M.Martišius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius