Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 24

Marcinkonių parapijos bažnyčia atnaujinta geros valios žmonių lėšomis

Šį sekmadienį, spalio 28–ąją, Marcinkonių Šv. Apaštalų Simono ir Judo Tado parapijos bažnyčioje bus švenčiami tituliniai atlaidai – Simajudas. Šiais metais jie bus ypatingi, nes tądien bus švenčiamos ir bažnyčios atnaujinimo iškilmės, kuriose dalyvaus Vilniaus arkivyskupijos vyskupas Arūnas Poniškaitis ir bus dėkojama bažnyčios atnaujinimui aukojusiems žmonėms.
Marcinkonių bažnyčia
Marcinkonių bažnyčia / Rūtos Averkienės nuotr.

Šiais metais Marcinkonių parapijos bažnyčios išorė, varpinė, keturiolika Kryžiaus kelio stočių koplytėlių bei akmeninė bažnyčią juosianti šventoriaus tvora gražiai atnaujinta parapijiečių ir kitų geros valios žmonių lėšomis.

Šį prasmingą darbą organizavęs marcinkoniškis, viešosios įstaigos „Marcinkonys“ direktorius Juozas Šilanskas džiaugiasi, kad lėšas surinkti ir visus šiuos bažnyčios atnaujinimo darbus pavyko atlikti per labai trumpą laiką – vos šešetą mėnesių.

Rūtos Averkienės nuotr./Juozas Šilanskas organizavo Marcinkonių bažnyčios atnaujinimo darbus 2
Rūtos Averkienės nuotr./Juozas Šilanskas organizavo Marcinkonių bažnyčios atnaujinimo darbus 2

„Mintis, kad reikia atnaujinti mūsų parapijos bažnyčią, sklandė jau pora metų, nes ir mūsų bažnytėlės, ir varpinės išorė tikrai prašyte prašėsi remonto. Šventoriuje esančias koplytėles taip pat jau reikėjo atnaujinti. Tam tikslui, tiksliau, bažnyčios paveldui išsaugoti, 2016 metais įkūrėme viešąją įstaigą.

Iš pradžių lėšų bandėme ieškoti per europinius fondus, tačiau, deja, sakraliniams objektams atnaujinti jos neskiriamos. Su parapijos žmonėmis vis pasitardavome, kad nėra ko laukti, kol kažkas skirs pinigų, o susitelkti ir bendromis pastangomis bei lėšomis šiuos darbus atlikti. Jie ragino imtis iniciatyvos, o geros valios žmonių tikrai atsiras.

Šių metų balandžio 15 d. Marcinkonių parapijos klebonas Povilas Paukštė po Šv. Mišių paskelbė, kad bus renkamos aukos bažnyčiai atnaujinti. Jis įgaliojo mane per viešąją įstaigą „Marcinkonys“ rinkti aukas ir rūpintis bažnyčios remontu. Nors iš pradžių buvo nuogąstavimų, kad žmonės abejos, neaukos, bet dabar džiaugiuosi, kad sekėsi labai puikiai. Iki šios dienos ne tik surinkome reikiamą sumą bažnyčiai, varpinei, Kryžiaus kelio stočių koplytėlėms ir šventoriaus tvorai atnaujinti, bet buvo atlikti ir darbai“, – pasakojo J.Šilanskas.

Pinigus gera valia aukojo ne tik dvylikos Marcinkonių parapijoje esančių kaimų žmonės, bet ir jų vaikai, anūkai, kiti geradariai – iš viso apie tūkstantį asmenų. Buvo surinkta 72 252 eurai, o remonto darbai kainavo daugiau kaip 71 tūkst. eurų.

Buvo nušveistas ir naujai nudažytas bažnyčios stogas, perdažyta bažnyčios išorė. Be visų išorės atnaujinimo darbų papildomai dar reikėjo keisti dalį apatinio bažnyčios vainiko. Taip pat atnaujintas varpinės stogas ir išorė, suremontuotos Kryžiaus kelio stočių koplytėlės ir bažnyčios šventoriaus tvora. Darbus labai greitai ir kokybiškai atliko UAB „Vikjona“ darbininkai.

Rūtos Averkienės nuotr./Juozas Šilanskas su darbininkais, dažiusiais bažnyčią
Rūtos Averkienės nuotr./Juozas Šilanskas su darbininkais, dažiusiais bažnyčią

Pagrindines medžiagas ir dažus marcinkoniškiai pirko patys. Patys rūpinosi lietaus vandens nubėgimo sistema, buvo nupirkti ir įkasti aštuoni gelžbetoniniai žiedai, keturi dangčiai. Dideles nuolaidas dažams padarė UAB „Spalvų šokis“, kuriai vadovauja iš Marcinkonių kilęs Audrius Zapasnykas. Papuošimus virš didžiųjų bažnyčios durų naujai pagamino buvęs marcinkoniškis Arvydas Norkūnas, koplytėlių duris atnaujino zervyniškis Algis Svirnelis.

„Taip jau Dievulis matyt, surėdė, kad tuo metu mūsų su broliu Vytu bendrame miške vėjas išvertė keturias pušis, jas nuvežėm į marcinkoniškio Lino Čapliko lentpjūvę ir jis išpjovė reikiamą bažnyčios remontui medieną“, – sakė A.Svirnelis.

Žinoma, kaip sako J.Šilanskas, dėkoti reikia kiekvienam bet kiek paaukojusiam žmogui, tačiau ypatingos padėkos nusipelnė daugiausiai paaukojusieji. Varėniškiai Jonas ir Giedrius Zinkevičiai nupirko dalį dažų ir apmokėjo bažnyčios stogo dažymo darbus bei padengė dalį šventoriaus tvoros remonto darbų išlaidų. Bendra aukos suma – 12 tūkst. eurų. Nemažas pinigų sumas paaukojo Ona Kielaitė, Vida Petrušytė, Laurynas Paulaitis. Zervyniškė Marija Svirnelienė bažnyčiai atnaujinti paaukojo pernai iš Prezidentės jai, kaip daugiavaikei mamai, skirtą premiją. Jaunieji marcinkoniškiai Kazimieras ir Austėja Elena Pugačiauskai paaukojo savo vaikiškas santaupas. Tokie pavyzdžiai sujaudina ir pakylėja dvasiškai.

Rūtos Averkienės nuotr./Marcinkonių bažnyčios Kančių kelio stotys
Rūtos Averkienės nuotr./Marcinkonių bažnyčios Kančių kelio stotys

Parapijiečių susitelkimu, pastangomis bei labai greitai atliktais bažnyčios atnaujinimo darbais džiaugiasi ir Marcinkonių parapijos klebonas Povilas Paukštė: „Labai džiaugiuosi savo parapijiečiais, nes šituo bažnyčios atnaujinimu jie įrodė, kad jaučiam vienas kitą, suprantam, kad mokam turėti bendrą tikslą ir jį pasiekti. Ir, svarbiausia, pasiekti labai greitai. Juk remontas neužtruko kelis metus, viskas buvo atliktą šią vasarą“.

Nors koplytėles bei šventoriaus tvorą taip pat reikėjo remontuoti, tačiau marcinkoniškiai iš pradžių džiaugėsi, kad šiemet pavyko atnaujinti bent bažnyčią, o kitus darbus planavo kitiems metams. Tačiau į Dainų šventę iš Amerikos buvo atvykę Marcinkonyse kunigavusio Nepriklausomybės Akto signataro Alfonso Petrulio giminaičiai. Jie tuomet apsilankė ir Marcinkonyse, o sužinoję, kad vyksta bažnyčios remontas ir jam dar trūksta lėšų, pervedė aštuonis tūkstančius eurų. Tai buvo didelė paskata toliau rinkti aukas ir dar šiais metais pabaigti visus suplanuotus atnaujinimo darbus.

Rūtos Averkienės nuotr./Marcinkonių bažnyčia
Rūtos Averkienės nuotr./Marcinkonių bažnyčia

Marcinkonių bažnyčia yra seniausias kaimo statinys. Pirmoji buvo pastatyta 1770 metais. Tais laikais nebuvo nei mokyklos, nei valsčiaus, nei pašto, nei geležinkelio. Buvo tik nuoširdžiai tikintys, atkaklūs ir darbštūs parapijiečiai ir jų pastangomis bei aukomis pastatyta bažnyčia. Dabartinė jau trečioji, pastatyta 1880 metais.

Marcinkoniškiai sako, kad ta maldos namų grožybė atsirado iš prosenelių tikėjimo. Iš meilės Dievui ir Tėvynei net ir priespaudos metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius