Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 06

Margarita Jankauskaitė: moterims reikia ne gležnų gėlių, o solidžių įstatymų

Lietuvoje vidutiniškai kartą per savaitę nusižudo paauglys, o kartą per mėnesį šeimoje nužudoma moteris. Kas devintas skambutis policijai – pranešimas apie smurtą artimoje aplinkoje. Lygių galimybių plėtros centras (LGPC) ragina politikus sudaryti sąlygas Lietuvoje veiksmingiau kovoti su smurtu prieš moteris neatidėliotinai ratifikuojant Europos tarybos konvenciją dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir šalinimo, rašoma LGPC pranešime.
Margarita Jankauskaitė
Margarita Jankauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Kai kovo 8-osios proga moterims skubama įteikti gėlių, norisi paklausti, kas daroma, kad likusias 364 dienas metuose šios gėlės nenuklotų kapų? Stebint bendras tendencijas tampa akivaizdu, kad joms reikalingos ne gležnos gėlės, o solidūs, tarptautinius standartus atitinkantys įstatymai“ – teigia LGPC ekspertė Margarita Jankauskaitė.

Pažanga užtikrinant moterų teises yra nepateisinamai lėta. Viena didžiausių problemų – nepakankamai veiksminga kova su smurtu prieš moteris.

Minint Tarptautinę moterų solidarumo dieną LGPC ragina LR Seimo narius neatidėliotinai ratifikuoti Europos tarybos konvenciją dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir šalinimo (Stambulo konvencijos).

Šia proga visiems Seimo nariams įteikti atvirukai, primenantys, kad Lietuva jau 20 metų yra prisijungusi prie Jungtinių Tautų visų diskriminacijos formų moterims panaikinimo konvencijos, tačiau pažanga užtikrinant moterų teises yra nepateisinamai lėta. Viena didžiausių problemų – nepakankamai veiksminga kova su smurtu prieš moteris.

„Stambulo konvencija yra pažangiausias tarptautinis teisinis instrumentas, numatantis kompleksines poveikio, prevencijos ir pagalbos nukentėjusiems priemones. Ją ratifikavo 16 pasaulio valstybių, tačiau Lietuvos jų tarpe, deja, nėra. Mūsų Seimo nariai neskuba užtikrinti savo piliečiams teisės į gyvenimą be prievartos ir smurto, nors tokių garantijų suteikimas būtų didžiausia dovana ne tik moterims, bet ir visai visuomenei“ – mano LGPC vadovė Virginija Aleksejūnė.

Įsigaliojo 2014 metais

Europos Tarybos konvencija dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir šalinimo (dar vadinama Stambulo konvencija) buvo pateikta pasirašymui 2011 m. gegužės 11 d. Stambule, Turkijoje.

Konvencija siekiama užtikrinti smurto prevenciją, nukentėjusiųjų apsaugą ir užkirsti kelią nusikaltėlių nebaudžiamumui. 

2012 kovo 12 d. Turkija tapo pirmąja, Konvenciją ratifikavusia šalimi.

2013-2015 m. prie jos prisijungė penkiolika kitų šalių (Albanija, Andora, Austrija, Bosnija ir Hercegovina, Danija, Prancūzija, Italija, Malta, Monakas, Juodkalnija, Portugalija, Serbija, Slovėnija, Ispanija, Švedija). Konvencija įsigaliojo nuo 2014 m rugpjūčio 1 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius