-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 21

Marijampolė švenčia vardo susigrąžinimo 25-metį

Penktadienį Marijampolėje vyksta renginiai, skirti istorinio Marijampolės vardo susigrąžinimo 25-mečiui. Šiai sukakčiai skirtų renginių moto – „Laisvas vardas – Marijampolė“.
Jaunieji marijampoliečiai
Jaunieji marijampoliečiai / Marijampolės savivaldybės administracijos nuotr.
Temos: 1 Marijampolė

Pusiaudienį J. Basanavičiaus aikštėje marijampoliečių sueigoje Marijampolės vardo sugrįžimo pasveikintas Laisvės ir Laimės vardo dūžiais. Prie centrinio pašto pastato kabantį varpą 25 kartus „prakalbino“ Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio Marijampolės miesto ir rajono 1-osios tarybos pirmininkas Stasys Daugėla. 

13 val. Tarybos posėdžių salėje vyko iškilmingas Savivaldybės tarybos posėdis, istorinio Marijampolės vardo sugrįžimo 25-mečiui. Jo metu buvo prisiminta miesto vardo ir paties miesto istorija. Įdomų pranešimą perskaitė vietos istorikas Jonas Gustaitis. Jis teigė, kad Marijampolės nereikia dirbtinai išaukštinti, nes šis miestas jau yra šlovingas kaip XX a. pradžios lietuvių tautos lopšys.

Posėdyje pademonstruoti archyviniai videokadrai iš to laikotarpio, kai prieš 25-erius metus buvę kapsukiečiai reiškė norą atgauti prarastą miesto vardą. Šventės proga Marijampolės savivaldybės meras Vidmantas Brazys įteikė Savivaldybės apdovanojimus aktyviausiems to istorinio virsmo „kaltininkams“. Švento Jurgio, Marijampolės globėjo, ordinais apdovanotas dabartinis Lietuvos Respublikos Vyriausybės atstovas Marijampolės apskrityje Paulius Uleckas ir buvęs ilgametis Marijampolės kolegijos pedagogas, šiuo metu garbaus amžiaus Vytautas Viliūnas. Švento Jurgio medaliai įteikti Stasiui Daugėlai ir jo bendražygiui Vytautui Šneideriui.

Prieš 25-erius metus, 1989 m. kovo 21 dieną, buvo pakeistas Kapsuko miesto ir rajono pavadinimas ir grąžintas senasis – Marijampolės – vardas

Iškilmingame posėdyje marijampoliečiai sulaukė svečių: teisingumo ministro Juozo Bernatonio, europarlamentaro Zigmanto Balčyčio, Seimo nario Albino Mitrulevičiaus, sostinės mero Artūro Zuoko, kaimyninės Kazlų Rūdos savivaldybės atstovų.

Vakare miesto visuomenė kviečiama į šventinį koncertą „Dainuoju Marijampolei", Kultūros centre. Jame pasirodys gabiausias Marijampolės muzikuojantis jaunimas. 

Prieš 25-erius metus, 1989 m. kovo 21 dieną, buvo pakeistas Kapsuko miesto ir rajono pavadinimas ir grąžintas senasis – Marijampolės – vardas. Istoriniam vardui sugrįžti didelės reikšmės turėjo 1989 m. kovo 12 d. pirmą kartą dar sovietinėje Lietuvoje organizuotas referendumas, kuomet gyventojai balsavo, ar grąžinti senąjį Marijampolės vardą, ar ir toliau miestą vadinti Kapsuku. Gyventojų pasirinkimas buvo aiškus – istorinis Marijampolės vardas turi būti sugrąžintas. Šis jubiliejus svarbus marijampoliečiams, nes prieš 25 metus visuomenė pabandė susigrąžinti tą savo praeities dalį, kuri sovietmečiu buvo sąmoningai ištrinta ir išstumta. Tai buvo svarbus įvykis, parodęs aktyvią bendruomenės poziciją ir marijampoliečių valią sugrąžinant miestui prarastą vardą.

Šiam istoriniam faktui įprasminti bus dedikuota ir didžioji miesto šventė „Miesto dienos 2014“, vyksianti gegužės 30–birželio 1 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius