2016 05 29

Marijampolė šventė visą savaitgalį

Penktadienį Marijampolėje prasidėjusi didžioji metų šventė „Miesto dienos 2016“ sutraukė, kaip kasmet, kelis tūkstančius žmonių ir tęsėsi visą savaitgalį. J.Basanavičiaus aikštėje po iškilmingo atidarymo šventės dalyvius pasveikino Švento Jurgio meno sezono atidarymo iškilmingas koncertas.
Marijampolėje prasidėjusi didžioji metų šventė „Miesto dienos 2016“ sutraukė, kaip kasmet, kelis tūkstančius žmonių.
Marijampolėje prasidėjusi didžioji metų šventė „Miesto dienos 2016“ sutraukė, kaip kasmet, kelis tūkstančius žmonių. / Marijampolės savivaldybės nuotr.
Temos: 1 Marijampolė

Čia marijampoliečiai ir miesto svečiai galėjo išgirsti operos primadoną Ireną Milkevičiūtė, Kristiną Zmailaitę, Joną Sakalauską, Rositą Čivilytę, Edmundą Seilių ir Karoliną Rastenytę. Grojo Jaunimo simfoninis orkestras (dirigentas Ričardas Šumila). Vakaro koncerte visus linksmins „Electric Ladies“ ir Justinas Lapatinskas. Vakare padangę nuspalvino šventiniai fejerverkai. Šeštadienio rytą iškilmingoje ceremonijoje buvo įteikti savivaldybės apdovanojimai, Poezijos parke nusidriekė bendruomenių alėja, jaukiai įsikūrė Sveikatos ir harmonijos oazė.

Jau kelerius metus marijampoliečiai į pagrindinę šventės vietą atkeliauja šventine eisena, kuri veda per pusę miesto. Iš pradžių skeptiškai sutiktas pasiūlymas šiuo metu turi atgarsį. Anot eiseną organizuojančios Marijampolės savivaldybės administracijos darbuotojos Vidos Tamkevičienės, dalyvauti eisenoje buvo užsiregistravusios 46 organizacijos, tad pasveikinti tokiu būdu savo švenčiančio miesto panoro apie tūkstantį žmonių. „Eisenoje dalyvių nemažėja, bet kasmet tik daugėja“, – sako ji. Įstaigos, organizacijos į aikštę atkeliauja nešinos savo vėliavomis.

Į renginį visam savaitgaliui atvyko svečiai iš miestų partnerių, esančių Lenkijoje, Rusijoje, Norvegijoje, Baltarusijoje, Latvijoje, Estijoje ir Danijoje. Marijampoliečius, pradėjusius švęsti miesto šventę, pasveikino ne tik savivaldybės vadovas Vidmantas Brazys, jo pavaduotoja Irena Lunskienė, administracijos direktorius Sigitas Valančius, bet ir Seimo narys Albinas Mitrulevičius, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Šventės organizacinės grupės vadovė mero pavaduotoja I.Lunskienė džiaugiasi, kad miesto šventės programą praturtina čia grįžtantys kraštiečiai. Iš Marijampolės kilęs operos atlikėjas E.Seilius jau antrus metus miesto žmonėms dovanoja puikų klasikinės muzikos renginių ciklą „Švento Jurgio meno sezonas“, kurio koncertai įvairiose miesto vietose tęsis visą birželio mėnesį. Sekmadienį Beatričės Kleizaitės-Vasaris galerijoje koncertavo iš Vokietijos sugrįžusi dainininkė Laura Zaman-Latvaitis (sopranas), kurios vaikystė prabėgo Liudvinavo miestelyje.

Sūduvos prekymetis į miesto centrą šiemet pritraukė per pusę šimto nagingų meistrų, čia pat veikė apie dešimtį lauko kavinaičių, pirmą kartą Marijampolėje paragauti delikatesų kvietė barbekiu restoranas „Lapino puota“. „Dabar jau mes galime rinktis, ką pakviesti prekiauti, nes mugės dalyviai tikrai yra pamėgę mūsų miestą“, – sako mugės organizavimu daugelį metų besirūpinanti Zita Bungardienė, savivaldybės administracijos darbuotoja. Šeštadienį Poezijos parkas virto Sveikatos ir harmonijos oaze, kur sveikatos ir grožio priemonių, paslaugų, atrakcijų ir idėjų galėjo rasti visa šeima. Tarp sveikatą ir grožį propaguojančių palapinių galėjai rasti ir laikiną gydytojo implantologo Žydrūno Kazakevičiaus odontologijos kliniką.

Šiemet Kultūros centras pasiūlė miesto šventei visiškai naują projektą – vadinamą „Veidasienę“, kitaip vadinamą miesto veidų galerija. Gyventojai turėjo progą pasirengti pagal naująsias technologijas savo veidų atvaizdus ir jais papuošti tarp Rygiškių Jono ir Poezijos parkų esančio tunelio sienas. Šeštadienį į „Veidasienės“ pristatymą atvyko maestro Vytauto Kernagio vaikai Eglė ir Vytautas, kurie ant sienos paliko tėvo atvaizdą, mat netoliese parke yra maestro atminimui skirtas paminklinis akmuo „Kai sirpsta vyšnios Suvalkijoj“.

Sekmadienį marijampoliečiai siekė šokinėjimo per virvutę rekordo. Poezijos parke susirinko per du šimtus įvairaus amžiaus šokinėtojų. Šventėje netrūko ir kitų sporto rungčių. Tradiciškai vyko karšto oro balionų varžybos. Šeštadienį vidudienį Rygiškių Jono stadione susikovė LR Seimo ir Marijampolės savivaldybės veteranų futbolo komandos. Centrinėje aikštėje linijinius šokius atliko šokėjos iš visos Lietuvos.

Sekmadienio renginiai buvo daugiausia skirti šeimoms su vaikais. „Kačių kiemelyje“ pasirodė keli maži teatriukai, vaikų žaidimo studija „Kodėlčius“ pakvietė pasivaikščioti „Pasakų šalies labirintais“. O iš sostinės atvykęs „Labaiteatras“ išradingai pakvietė mažuosius ir jų tėvelius pakeliauti po įvairias Europos šalis, išgirsti jų kalbą ir sužinoti apie jų papročius.

Viena didžiausių miesto gyventojams dovanų šventės proga buvo dvi sankryžos per geležinkelį. Nuo penktadienio popietės jau leidžiama pravažiuoti viena moderniausių šalyje Gedimino gatvės pervažų ir Aušros gatvės sankryža su „Rail Baltica“ geležinkeliu. Savo garbės žodį, duotą Marijampolės savivaldybės merui V. Braziui ir administracijai, ištesėjo rangovas UAB „Alkesta“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius