-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 18

Marijampolė ūžia: iš pradžių lervos, dabar – fekalijomis smirdintis vanduo

Liepos 17 dieną Marijampolėje iš čiaupo pradėjo bėgti nešvarus ir blogą kvapą skleidžiantis vanduo. Su šia problema susidūrė net pusė miesto gyventojų. Kvapas vis stiprėja, tad vandens naudoti buityje ar maisto gamyboje nepatartina. Pasak UAB „Sūduvos vandenys“, problema kilo dėl netinkamo filtro. Dezinfekuojant jį, į geriamąjį vandenį pateko antrinių chloro produktų.
Marijampolėje dezinfekuojant filtrą į geriamą vandenį pateko antrinių chloro produktų
Marijampolėje dezinfekuojant filtrą į geriamąjį vandenį pateko antrinių chloro produktų / Skaitytojų nuotr.

„Kvapas atsirado vakar, dienos metu. Iš pradžių jis buvo nestiprus, tačiau priminė fekalijas. Vėliau tik stiprėjo, šiandien primena jau jodą. Po šiuo vandeniu net neįmanoma praustis, kvapas lieka ant kūno. Ką jau kalbėti apie tokio vandens naudojimą maisto gamyboje“, – trečiadienį skundėsi marijampolietė Vaida.

UAB „Sūduvos vandenys“ direktorius Algis Kadišius 15min teigia, kad vandens kokybė yra pakenčiama, visgi jis nerekomenduoja vandens naudoti maisto gamybai, vaikams ar nėščioms moterims. Anot jo, problema atsiradusi dėl netinkamo filtro. Dezinfekuojant vandenvietės filtrą, taip naikinant vandentiekio vandenyje užsiveisusias lervas, į geriamąjį vandenį pateko antrinių chloro reakcijos produktų.

„Atsitiko nedidelė avarija, mes vis dar kovojam su bestuburiais, buvo plaunamas, chloruojamas filtras. Nesuveikė hidraulinė sklendė ir dalis chloruoto vandens pateko į rezervuarą, iš kur vanduo tiekiamas miestui“, – apie avariją BNS pasakojo „Sūduvos vandenys“ direktoriaus laikinasis pavaduotojas Gintautas Jankauskas.

Anot jo, bendrovės laboratorija vandenį patikrino ir chloro likučių jame nerado, tačiau dėl antrinių produktų vanduo turi blogą kvapą ir skonį. Iš užteršto rezervuaro vanduo tiekiamas rytinei miesto pusei, daugiausia individualiems namams.

G.Jankauskas tvirtino, kad padarinius tikimasi likviduoti iki penktadienio, o vandens kokybės pagerėjimą žada ketvirtadienį.

Gyventojams pataria pirkti vandenį

UAB „Sūduvos vandenys“ atsisako suteikti kompensacijas gyventojams.

Trečiadienio rytą dėl iškilusios problemos buvo sušauktas ekstremalių situacijų posėdis. Jo metu buvo nutarta vandens mėginius tyrimams siųsti į Vilnių.

Taip pat posėdžio metu buvo parengtas darbų planas, kad problema būtų kuo greičiau išspręsta. Bus ieškoma, kas yra atsakingas už šią nemalonią situaciją.

„Tikimės, jog artimiausiu metu gausime tyrimų išvadas iš Vilniaus. Kaip greitai laboratorija pateiks atsakymus, tiksliai negaliu pasakyti, turėtų per penkias darbo dienas,“ – teigia Marijampolės savivaldybės administracijos direktorius Karolis Podolskis.

Gyventojams jis pataria pirkti vandenį ir tikėtis kompensacijos. Ar tikrai kompensacija bus skiriama, paaiškės artimiausiomis dienomis.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras paskelbė, kad irgi organizuos geriamojo vandens tyrimus, kurių atsakymai turėtų būti kitą savaitę. Kadangi nėra aišku, kas galėjo sukelti nemalonų geriamojo vandens kvapą, centro specialistai nerekomenduoja tokio vandens gerti ar naudoti maisto ruošai.

Tiesa, Marijampolėje su tokio tipo problemomis susiduriama nebe pirmą kartą. Gegužės mėnesį gyventojai vandenyje rado lervų. Tuomet, tikinta, jog vanduo yra tinkamas gerti. Praėjus daugiau nei dviem mėnesiams, kaip teigia UAB „Sūduvos vandenys“ direktorius, ši problema vis dar sprendžiama.

„Lervos nekenksmingos. Higienos normos nėra peržengtos. Kada baigsis su vandeniu susijusios problemos Marijampolėje aš negaliu atsakyti“, – teigia įmonės direktorius.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai balandį rekomendavo miesto gyventojams, kuriems vandenį tiekia „Sūduvos vandenys“, vartoti jį tik virintą. Lervų židinys – viena iš „Sūduvos vandenų“ vandenviečių, į kurią, kaip manoma, parazitai pateko dėl nesandarumo.

„Sūduvos vandenys“ tuomet informavo, kad su lervomis kovojama atliekant viešai tiekiamo vandens tinklų valymą – plaunant vandentiekio tinklus ir chloru dezinfekuojant vandenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius