Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 05 /15:15

Mariupolyje žuvusio režisieriaus M.Kvedaravičiaus kūnas atvežtas į Lietuvą: atskleista jo žūties istorija

Mariupolyje, Ukrainoje, žuvusio kino režisieriaus Manto Kvedaravičiaus kūnas pasiekė Lietuvą. Jo palaikai atgabenti per Rusiją ir Latviją. Vėliau bus atliekama teismo medicinos ekspertizė. Režisieriaus kolegos Ukrainoje papasakojo jo žūties istoriją.
Mantas Kvedaravičius
Mantas Kvedaravičius / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Buvo paimtas į nelaisvę ir nužudytas

Režisieriaus draugė, ukrainiečių žurnalistė Albina Lvutina savo paskyroje „Facebook“ papasakojo daugiau apie M.Kvedaravičiaus žūtį bei dramatišką jo palaikų pargabenimą į Lietuvą.

„Kaip ir kodėl bandėme nuslėpti informaciją.

Beširdžiai rusų kariškiai paėmė Mantą į nelaisvę ir nužudė.
O paskui jį tiesiog paliko.

Jo didvyriška žmona (15min duomenimis, drauge su juo Mariupolyje buvusi Hanna yra sužadėtinė, – red. past.) padarė neįtikėtiną dalyką. Jai pavyko rasti jo kūną po Mariupolio apšaudymo ir pargabenti jį į gimtąją Lietuvą.
Kad ji pati nebūtų nužudyta, kad kūnas nebūtų sunaikintas, informaciją reikėjo nuslėpti.

Apie mirtį žinojo nedaug žmonių, bet kai informacija pasiekė žiniasklaidą, jos sustabdyti buvo neįmanoma.

Galėjo būti, kad niekada nebūtume sužinoję tiesos ir net neatsisveikinę su Mantu. Jis nemirė automobilyje nuo „raketos smūgio“. Kaip rašė žiniasklaida. Jis buvo nušautas.

Tačiau visas detales turi nustatyti nepriklausomas ekspertas. Mantas mirė ne balandžio 2 d., kaip buvo rašoma. Tuo metu mes jau visomis jėgomis bandėme jį išvežti.

Tuo metu, kai Ukrainos prezidento kanceliarija ir V.Zelenskis paskelbė apie jo mirtį, jo žmona su karstu kelias valandas stovėjo prie išvažiavimo iš Rusijos. Automobilį su cinko karstu itin atidžiai tikrino pasieniečiai.

Rizikavome kiekvieną minutę ištisas dienas. Manto ir jo žmonos galbūt niekada nebūtume matę. Dabar jie yra Lietuvoje“, – rašo A.Lvutina.

Ukrainietė kinematografininkė, žurnalistė Irina Prudkova savo paskyroje „Facebook“ pateikė daugiau M.Kvedaravičiaus paėmimo į nelaisvę ir paskutinės jo kelionės į Lietuvą detalių.

I.Prudkova rašo, kad Mariupolyje M.Kvedaravičių sulaikė tikriausiai čečėnų tautybės karys, kurio šaukinys Paštetas. Vėliau M.Kvedaravičius buvo perduotas buriatų tautybės vadui ir ryšys su juo nutrūko.

Pasak I.Prudkovos, penkias dienas buvo ieškoma galimybių išlaisvinti M.Kvedaravičių, bet naktį į balandžio 2-ąją ji sulaukė režisieriaus žmonos skambučio: „Iročka! Aš jį radau! Jis žuvo... “.

Pasak I.Prudkovos, M.Kvedaravičiaus žmona, bandydama parvežti jo kūną į Lietuvą, išgyveno pragarą.

Pirmiausia jo kūnas iš Mariupolio buvo nuvežtas į Donecką, kur moteris visą naktį praleido palapinėje, kurioje buvo dar 56 Rusijos karių kūnai, po to sugebėjo pasiekti, kad kūnas būtų įdėtas į šaldytuvą, galiausiai gavo dokumentus, leidžiančius jį išvežti, ir pasiekė į Lietuvą.

Į Mariupolį atvyko iš Ugandos

Šis nusikaltimas bus tiriamas anksčiau pradėtame ikiteisminiame tyrime dėl Rusijos karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui Ukrainoje.

M.Kvedaravičius žuvo Rusijos apsiaustame Ukrainos uostamiestyje Mariupolyje. Apie jo mirtį paskelbta šeštadienį. Jam buvo 45 metai.

Prodiuserė Uljana Kim 15min informavo, kad iki vasario 24-osios – Rusijos karo Ukrainoje pradžios – M.Kvedaravičius dirbo Ugandoje. Prasidėjus karui, jis nusprendė vykti į Mariupolį.

„M.Kvedaravičius iki vasario 24 dienos filmavo naują vaidybinį filmą „G.O.M.A“ Ugandoje. Kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, jis nutraukė filmavimus Ugandoje ir išvažiavo į Mariupolį su kino kamera“, – 15min informavo prodiuserė.

Jos teigimu, M.Kvedaravičius Ukrainoje dirbo maždaug nuo kovo vidurio.

Lietuvos prokuratūra tyrimą dėl Rusijos nusikaltimų Ukrainoje pradėjo kovo pradžioje. Panašius tyrimus dabar vykdo apie 10 šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius