Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 05

Mašalai erzino poilsiautojus

Juodkrantėje įsismarkavo mašalai, jau spėję gerokai įgristi poilsiautojams. Didžiuliais būriais skraidantys vabzdžiai įkyriai lenda prie žmonių.
Būriais skraidantys mašalai poilsiautojus vertė dengtis burnas ir mosikuoti rankomis.
Būriais skraidantys mašalai poilsiautojus vertė dengtis burnas ir mosikuoti rankomis. / A.Drungilo nuotr.

„Jų pilna visur – kai eini, atrodo lyg koks šešėlis iš paskos sektų. Lenda į nosis, burną, todėl kalbėti reikia užsidengus“, – pasakojo savaitgalį po Kuršių neriją keliavusi Irma. Mergina teigė, kad mašalų būriai ypač pamėgo dviratininkus, sekiojo juos iš paskos.  „15min“ skaitytojams pavyko užfiksuoti būriais skraidančius mašalus.

Kaip teigė Neringos savivaldybės gydytoja Virginija Gedžiuvienė, nerimauti nėra ko – šie mašalai nekanda ir nėra pavojingi. „Kasmet pavasarį tenka apie tai kalbėti. Šie mašalai yra tiesiog įkyrūs ir tiek. Pirmiausia jų atsiranda Juodkrantėje, o vėliau ir Nidoje“, – aiškino specialistė.

Kuršių nerijos nacionalinio parko  Gamtos ir kultūros skyriaus vedėjas Gediminas Gražulevičius prisiminė, kaip šie mašalai ne kartą kėlė nerimą poilsiautojams. Pernai dėl to į Juodkrantę buvo iškviesti net ugniagesiai. Būrys mašalų vis skraidė virš miško, tad žmonės sunerimo, kad kilo gaisras.

„Šie mašalai nekanda, jie netgi neturi virškinimo sistemos. Paprastai gyvena vos kelias valandas“, – aiškino jis. Tai pagrindinis Kuršių marių žuvų maistas. Lervos gyvena vandenyje, o poravimuisi iškyla į krantą. Didžiausias šių mašalų antplūdis būna gegužę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius