-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 07

Maskva žinojo apie NATO planus ginti Lenkiją ir Baltijos šalis nuo Rusijos agresijos

Maskvai nebuvo paslaptis, kad Jungtinių Valstijų ir NATO lyderiai sukūrė konceptualų kovinių operacijų prieš Rusiją Baltijos šalių regione dokumentą, antradienį naujienų agentūrai „Interfax“ pareiškė karinis diplomatinis šaltinis Maskvoje.
Šiose pratybose dalyvauja Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų kariai.
Bendros Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų karių pratybos Latvijoje / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Šis komentaras pasirodė „WikiLeaks“ paviešinus JAV diplomatinio susirašinėjimo dokumentus, rodančius, jog NATO turi planus, pagal kuriuos Baltijos šalys būtų ginamos nuo grėsmių, kylančių iš Rusijos.

„Koncepciją ir konkrečias strategines operacijas, kaip Kaliningrado grupuotės apsupimas, suskaldymas ir sunaikinimas, NATO išplėtojo prieš penkerius ar šešerius metus“, – sakė neįvardytas pareigūnas.

„Taigi „WikiLeaks“ paskelbtoje informacijoje apie NATO ir Vašingtono rengiamą planą ginti Lenkiją, Lietuvą ir Estija nuo Rusijos agresijos nėra nieko naujo“, – dėstė Interfax šaltinis.

Pasak agentūros pranešimo, atsakydama į agresyvius Rusijos veiksmus NATO imtų telkti pajėgas Baltijos jūroje, o Lietuvos, Latvijos ir Estijos aerodromuose būtų dislokuoti Aljanso lėktuvai. Į Baltijos šalis „oro tiltu“ iš JAV ir amerikiečių bazių Europoje būtų permesti jūrų pėstininkai.

„Pagal šį scenarijų – sumažintą jo versiją – jau buvo surengtos pratybos, kuomet Baltijos šalių regione Aljansas dislokavo desantininkus, karines ir oro pajėgas“, – teigė šaltinis.

Britų dienraštis „The Guardian“, remdamasis „WikiLeaks“ paviešintais dokumentais, paskelbė, kad NATO kariškiai 2010 metų sausį pritarė planui, pagal kurį Baltijos šalys sugrupuojamos su Lenkija naujoje regioninės gynybos schemoje kodiniu pavadinimu „Erelis sergėtojas“ (Eagle Guardian).

JAV pareigūnų susirašinėjime teigiama, jog ši tema yra labai opi, todėl Baltijos šalių pareigūnai buvo raginami neprasitarti apie šiuos gynybos planus, nenorint erzinti Rusijos ir apskritai pakenkti slaptiems kariniams planams.

Lietuva ilgai siekė, kad būtų sukurti NATO planai, numatantys konkrečius jos gynybos veiksmus užpuolimo atveju. Teigiama, kad tokių planų kūrimas sparčiau pajudėjo JAV prezidentu tapus Barackui Obamai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius