-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 01 31 /12:24

Matuko reforma: trūksta milijono eurų

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis trečiadienį pripažino, kad po to, kai vadinamosios Matuko reformos pradžia buvo nukelta į liepos mėnesį, jos vykdymas šiek tiek stabtelėjo, tačiau tai esą nieko blogo – dirbama lėčiau, bet ir labiau apgalvotai. Viceministrė Vilma Augienė trečiadienį pripažino, kad pinigų reformos įgyvendinimui vis dar ieškoma, o šiuo metu trūksta milijono eurų. Beje, didesnių algų SADM atstovai socialiniams darbuotojams ir vaiko teisių specialistams žadėti nedrįsta.
15min studijoje — Linas Kukuraitis
15min studijoje — Linas Kukuraitis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pagal priimtus pakeitimus nuo liepos centralizuojama vaiko teisių apaugos sistema, nustatoma bendra schema, kaip turi elgtis institucijos, gavusios pranešimą apie skriaudžiamą vaiką.

Ministras L.Kukuraitis anksčiau yra sakęs, jog vaiko teisių apsaugos sistemoje šiuo metu dirba per 350 darbuotojų, o su reformos įsigaliojimo pradžia jų reikės daugiau kaip 600.

Pasak L.Kukuraičio, reformos įgyvendinimui 2018 metams skirta 8 mln. eurų.

„Manome, kad 1 mln. eurų mums gali trūkti. Manome, kad tai bus metų pabaigoje ir esame numatę papildomų lėšų“, – teigė V.Augienė.

L.Kukuraitis sakė, kad peržvelgiant ministerijos resursus jau dabar matyti, kur bus galima sutaupyti pinigų.

„Šita procedūra yra nuolatinė ministerijoje, stengiamasi efektyviai valdyti finansus, kol kas yra (trūkumas – aut.) iki milijono eurų, tiek galima iš vidinių ministerijos resursų rasti ir tikrai pertvarkai nėra jokios grėsmės“, – sakė ministras.

Jo teigimu, dabar dar tik skaičiuojama, kiek reikės lėšų automobilių parkui, patalpoms, be to, kol kas nepaskelbti konkursai į papildomas vietas socialiniams darbuotojams ir vaiko teisių specialistams, tad kol kas nežinoma, kiek bus norinčių dirbti ir kiek reikės jų algoms.

Kiek šie specialistai uždirba dabar, anot ministro, pasakyti sunku - skirtingose savivaldybėse atlyginimai skiriasi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilma Augienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilma Augienė

LSDP pirmininkas, sostinės vicemeras Gintautas Paluckas SADM atstovų klausė, kokius atlyginimus ketinama pasiūlyti vaiko teisių specialistams, socialiniams darbuotojams.

„Pavyzdžiui, Vilniuje 30 proc. socialinių darbuotojų etatų neužpildyta, nes darbo užmokestis neadekvatus“, – pabrėžė jis.

Anot socialinės apsaugos ir darbo viceministrės V.Augienės, skaičiuojant 2018 metų lėšų poreikį algoms, paaiškėjo, kad tam, kad būtų išlaikytos dabartinės algos, trūksta 143 tūkst. eurų, o jei norima tiems darbuotojams mokėti priedus, reikėtų apie 700 tūkst.

„Esame davę žodį kad socialinės garantijos (vaiko teisių specialistams – aut.) bus išlaikytos, kad gaus ne mažesnį atlyginimą“, – aiškino viceministrė.

L.Kukuraitis teigė jog tikėtina, kad visi nauji etatai užpildyti nebus, o tuomet galima bus galvoti apie užmokesčio kėlimą.

Rado 80 psichologų, bet tiek gali būti per mažai

Socialdemokratai tai pat domėjosi, kaip sekasi ieškoti psichologų, kurie privalo dalyvauti apklausiant vaikus.

Julius Sabatauskas domėjosi, ar yra nustatyta, kiek psichologui bus mokama už dalyvavimą vaiko apklausoje. „Priešingu atveju bet kuris psichologas pasakys – apklausinėkite patys be manęs, nes aš už tuos skatikus nedirbsiu“, – pridūrė Seimo narys. Jis pridūrė, kad anksčiau premjeras Saulius Skvernelis yra sakęs, esą psichologai nori per daug – 200 eurų už apklausą.

Teisingumo ministerijos Administracinės ir baudžiamosios justicijos departamento vadovė Simona Mesonienė sakė, kad psichologai tikisi 50-100 eurų už dalyvavimą vaiko apklausoje.

Anot jos, kol kas nepavyksta išgryninti vienos institucijos, kuri galėtų būti atsakinga už psichologų kvalifikacijos kėlimą.

Nors socialdemokratai priekaištavo Teisingumo bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovams, kad su šia reforma į priekį nesistumiama, o laikas tiesiog tirpsta, teisingumo ministrė Milda Vainiutė sakė nenorinti su tuo sutikti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Milda Vainiutė ir Linas Kukuraitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Milda Vainiutė ir Linas Kukuraitis

Anot ministrės, viskas vyksta gerai, bet iš šono žiūrint esą gali susidaryti tik toks įspūdis jog nieko nevyksta.

„Situacija nėra kritinė. Trūksta tik gal šiek tiek koordinavimo“, – pabrėžė ji.

„O aš manau, kad apie ką kalbame – situacija yra kritinė. Nes aš iš jūsų neišgirdau nei vieno skaičiaus. Tai kiek reikia parengti psichologų, kad šis procesas nesustotų, kad kiekviena apklausa vyktų taip, kaip reikalauja mūsų įstatymai“, – klausė ministrės Algirdas Sysas. Jo žiniomis, tokių yra vos 6.

Tačiau atsakyti A.Sysui ryžosi ne ministrė, o departamento direktorė S.Mesonienė. Anot jos, projekte numatyta, kad asmenys, turintys psichologo išsilavinimą ir atitinkantys reikalavimus, galės kreiptis į Teisingumo ministeriją ir pateikti duomenis apie save, kurių pagrindu bus sudarytas viešai skelbiamas sąrašas, kurį turės teisėsaugos institucijos ir teismai. Jie galės iš sąrašo išsirinkti tinkamą psichologą ir jį pasikviesti.

„Šiuo metu turimais duomenimis galinčių ir norinčių būti sąraše yra apie 80 psichologų. Aišku, tas poreikis gali būti didesnis turint omenyje 2016 apklausų statistiką“, – sakė ji.

G.Paluckas teigė, kad situacija taps kritinė, jei nuo liepos 1 dienos nebus užtikrintas psichologų dalyvavimas visose vaikų apklausose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius