Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 10 15

Matulevičiaus ir Pociaus byloje – galimas dokumentų klastojimas

Valstybės saugumo departamento anksčiau Seimo pirmininkui ir Liustracijos komisijai pateikti dokumentai dėl buvusio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Algimanto Matulevičiaus galimų ryšių su KGB turi „falsifikavimo faktų“.
/ „Scanpix“ nuotr.

Tokią Lietuvos teismo ekspertizės centro ekspertų išvadą trečiadienį Vilniaus miesto 2-ajame apylinkės teisme paskelbė Seimo nario advokatas Kęstutis Stungys. Jis teigė pats užsakęs šių dokumentų ekspertizę. Gynėjo teigimu, ekspertai, atlikę rašysenos ir kitas ekspertizes, aptiko „daug falsifikacijos faktų“. Anot K.Stungio, dar daug ko ekspertai negalėjo įvertinti, nes neturėjo dokumentų originalų. „Taisymai, prirašymai, pakeitimai“, – dokumentų „skyles“ vardijo advokatas.

Lingvistinės ekspertizės išvadoje teigiama, kad „rankraštinius įrašus, esančius psl. 114 priede Nr. 7, <> parašė penki asmenys“. „Išvada tikėtina todėl, kad tyrimui pateiktas ne dokumento originalas, o kopija“, – tvirtina ekspertas. Ši pastaba parašyta prie kiekvieno išvados punkto.

K.Stungys pranešė, kad A.Matulevičius kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas „dėl galimo dokumentų falsifikavimo ir dėl falsifikavimo siekiant apkaltinti A.Matulevičių“ bei dėl valstybės tarnautojo įžeidimo.

Buvęs NSGK vadovas buvusį saugumo šefą A.Pocių kaltina šmeižtu ir įžeidimu. Į Vilniaus 2-ąjį apylinkės teismą jis kreipėsi privataus kaltinimo tvarka. Politikas yra padavęs ir civilinį ieškinį dėl 100 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimo ir teismo išlaidų priteisimo.

Buvęs NSGK vadovas buvusį saugumo šefą A.Pocių kaltina šmeižtu ir įžeidimu.

Kaip žinoma, A.Pociui dar vadovaujant Valstybės saugumo departamentui, VSD skandalo įkarštyje, departamento 2-oji valdyba domėjosi A.Matulevičiaus praeitimi ir nustatė, kad NSGK pirmininkas, pildydamas prašymą leisti dirbti su slapta informacija, neva nuslėpė sovietmečiu buvusius kontaktus su KGB.

VSD turimais duomenimis, kuriuos anksčiau tuometinis VSD vadovas A.Pocius buvo pateikęs Seimo pirmininkui ir Liustracijos komisijai, sovietiniais metais A.Matulevičius KGB buvo gavęs patikimo asmens statusą ir tokiu būdu esą slapta bendradarbiavo su KGB.

A.Matulevičius kategoriškai neigia buvęs KGB bendradarbis. Liustracijos komisija taip pat nustatė, kad nėra dokumentų, įrodančių parlamentaro kaltės.

„Ar ir šiandien teigiate, kad neturėjote kontaktų KGB darbuotojais?“, – trečiadienį per teismo posėdį politiko klausė buvęs VSD vadovas. „Aš ir šiandien turiu. Su jumis turiu kontaktą, jūs juk buvote KGB rezerve“, – atkirto A.Matulevičius. Vėliau jis patikslino neturėjęs „kontaktų su KGB darbuotojais, žinodamas, kad jie KGB darbuotojai“.

A.Pocius savo ruožtu atmeta kaltinimus dėl šmeižimo. Jis trečiadienį pabrėžė, kad pernai kovą kalbėdamas Seime neįvardijo nei A.Matulevičiaus pavardės, nei pareigų. „Visame tekste nėra jo pavardės, tai rodo, kad neturėjau jokio tikslo jo pažeminti“, – tikino A.Pocius.

A.Pocius atmeta kaltinimus dėl šmeižimo. Jis trečiadienį pabrėžė, kad pernai kovą kalbėdamas Seime neįvardijo nei A.Matulevičiaus pavardės, nei pareigų.Nepaisant to, teisme jis pripažino, kad kalbėjo apie A.Matulevičių ir esą buvusius jo kontaktus su KGB darbuotojais. Anot A.Pociaus, VSD atsako už leidimų dirbti su slapta informacija išdavimą.

„Anketoje kiekvienas pretendentas privalo nurodyti bet kokius kontaktus su užsienio specialiosiomis tarnybomis, tarp jų ir KGB. A.Matulevičius savo ranka užpildytame dokumente nurodė, kad jis tokių kontaktų neturėjo, – pasakojo buvęs VSD vadovas. – (...) Vėliau paaiškėjo, kad archyvuose buvo medžiagos, kur A.Matulevičius nurodomas kaip KGB patikimas asmuo. Vėliau rasta daugiau medžiagos apie A.Matulevičiaus kontaktus su KGB darbuotojais. Žiniasklaidoje pasirodžius tokiai informacijai duotas nurodymas išsamiai atlikti patikrinimą“.

A.Pociaus teigimu, tai, kad Ypatingajame archyve rasti dokumentai yra tikri, patvirtina Generalinė prokuratūra. „Kaip matyti, iš bylos yra dingę kai kurie lapai. Kas gali paneigti, kad tai nėra susiję su pačiu A.Matulevičiumi?“ – dėstė kaltinamasis.

NSGK pirmininkas į teismą kreipėsi dėl A.Pociaus iš Seimo tribūnos praėjusių metų kovą 15 d. pasakytų žodžių. „Iki šiol nesupratau, kodėl vienas asmuo, tapęs NSGK pirmininku, tapo itin aršiu mano šmeižiku, nuolatos reikalavo slaptos ir jautrios operatyvinės informacijos, jau pradėjo inicijuoti įstatymo pataisas, neapgalvotai galinčias galutinai sugriauti visų specialiųjų tarnybų veiklą“, – prieš balsavimą dėl jo atsistatydinimo kalbėjo VSD vadovas.

Tuomet jis pirmą kartą prabilo apie neva buvusius A.Matulevičiaus ryšius su sovietų saugumu. „Kad nebūčiau apkaltintas asmeniškumu ar šališkumu, nepriėmiau sprendimo, kurį, matyt, galėjau priimti, – tuomet teigė A.Pocius. – Asmuo, apie kurio buvimą KGB bendradarbiu-patikėtiniu yra pakankamai tiek archyvinės, tiek ir kitos medžiagos, lyg niekur nieko dirba Seime. Ir maža to, dar užima ypatingai svarbias valstybei pareigas. Jis nuslėpė savo praeities faktus, o mano įsitikinimu, negali dirbti su slapta informacija. Jei Seimui bus įdomi visa informacija, ją bet kada galima pasiimti“.

A.Matulevičius Seimo NSGK pirmininku buvo nuo 2006 metų spalio iki šių metų birželio, A.Pocius iš VSD vadovų pasitraukė 2007 metų birželį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius