Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 06

Mažametės mamai – šokas: eilės pas Kauno klinikų ortodontą reiktų laukti dvejus metus

Situacija su ortodontais tokia sudėtinga, kad eilės pas juos nutįsta net keletą metų į priekį. Tuo įsitikino rumšiškietė Simona. Jos 12 metų dukrai prireikė specialisto konsultacijos, tačiau paskambinusi į Kauno klinikų Ortodontijos kliniką sužinojo, kad artimiausia vieta – tik po dvejų metų. Tokia situacija susiklosčiusi visoje Lietuvoje. Sveikatos apsaugos ministerija ieško problemos sprendimo būdų.
Traumų ir skubios pagalbos skyrius
Registratūra/ Asociatyvi nuotr. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Rumšiškietės Simonos dukrai prireikė ortodonto konsultacijos – mergaitei ne vietoje ėmė dygti nuolatiniai dantys, dygimui nepakanka vietos. Kadangi tai augantis organizmas, moteris suskubo ieškoti specialisto, galinčio padėti. Rumšiškėse patarė kreiptis į Kaišiadorių gydymo įstaigą ar Kauno klinikas, suteikė registratūrų telefono numerius.

„Galvojom, Kauno klinikos juk didžiausios, ten sulauksime tinkamos konsultacijos, paskirs aukštesnio lygio specialistas gydymą. Gal reikės traukti kokį dantį, kad turėtų kitas kur išdygti, galbūt nutars ištraukti iš vienos bei kitos pusės po sveiką dantį, o gal paskirs breketus, kad dantys pasistumtų atgal ir atsirastų vietos“, – spėjo Simona.

123RF.com nuotr./Dantys
123RF.com nuotr./Dantys

Vasario 22 dieną ji paskambino nurodytu numeriu į Kauno klinikų Ortodontijos klinikos registratūrą, kur sužinojo, kad artimiausia vieta pas ortodontą – po dvejų metų.

„Su vyrų buvome šokiruoti. Mokame mokesčius, abu dirbantys, dukros organizmas – augantis, reikia sprendimus daryti dabar. Kiek turi būti ligonių, kad tokia eilė? Paklausiau, gal greičiau kur galima patekti, paprašiau patarti. Atkirto, kad patys turime ieškotis. Tikino, galintys įrašyti į eilę, jei kas atkris, greičiau priims. Neprašome kažko nemokamo, briketų ar kažko, tik konsultacijos, kad kažkur nukreiptų“, – tikino Simona.

Ji nutarė kreiptis į privačias gydymo įstaigas, nes kitos išeities nėra.

Priima 15, kreipiasi 300

Kauno klinikos 15min patvirtino problemą – eilės pas ortodontus išties didžiulės. Negana to, vaikai ir suaugusieji yra registruojami kartu – nėra atskirų specialistų.

Šiuo metu eilė iš tiesų yra labai ilga.

„Suprantame mamos nerimą ir nepatogumą susidūrus su tokia situacija, tačiau šiuo metu Kauno klinikų Ortodontijos klinikoje priimamas maksimalus pacientų skaičius, kokį tik įmanoma aptarnauti. Registracija pas gydytojus neribojama, tačiau šiuo metu eilė iš tiesų yra labai ilga“, – teigė Jovita Gudelevičiūtė, Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė.

Ji atkreipė dėmesį į tai, kad ortodontijos paslaugas iš PSDF lėšų visoje Lietuvoje teikia 29 gydymo įstaigos. Kaune sutartį teikti paslaugas turi ne tik Kauno klinikos, bet ir Kauno miesto poliklinika. Nepaisant to, Kauno klinikų Ortodontijos klinikoje suteikiama beveik 50 proc. visų Lietuvoje teikiamų aukščiausio lygio specialistų kompetencijos reikalaujančių paslaugų, tokių kaip gydymas specialiais prietaisais (breketų sistemomis), apmokamų PSDF lėšomis.​

„Maksimaliai klinika kas mėnesį gali priimti 10-15 naujų pacientų, tuo tarpu pageidaujančių konsultuotis ir gydytis čia kiekvieną mėnesį kreipiasi nuo 200 iki 300 pacientų​. Kauno klinikose nėra galimybių užtikrinti dar daugiau paslaugų, nes vienam gydytojui ortodontui tenkantis krūvis jau ir taip yra daugiau nei maksimalus, ​todėl ragintume pacientus kreiptis ir į kitas 28 gydymo įstaigas, kuriose teikiamos PSDF lėšomis finansuojamos ortodontijos paslaugos“, – pasiūlė Kauno klinikų atstovė.

Situacija – sudėtinga

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai patvirtino, kad situacija šiuo metu yra išties sudėtinga, kadangi ortodontų, sudariusių sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis, nėra daug.

„Tai yra visos Lietuvos problema, kuriai spręsti šiuo metu yra ieškoma įvairiausių būdų“, – patikino Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos atstovė Lina Zimnickienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius