-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 06

Mažas, bet skandalingas pokytis: kas tiekia maistą Mažeikių ligoninei ir kam tai naudinga?

Pastaruosius trejus metus Mažeikių ligoninė turėjo abejotiną sandorį dėl maitinimo su įmone „Kretingos maistas“. Vasario mėnesį dar trejiems metams maitinimo konkursą laimėjo ta pati įmonė. Mėtomos pėdos ir kyla klausimų. Ar maistą tiekia minėta bendrovė, ar naujai sukurta „Epsilon Lt“? Ar ligoninė teisėtai pasirašė sutartį?
Albinas Lidžius
Albinas Lidžius

Painu, tačiau Mažeikių rajono savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisijos pirmininkė Lina Rimkienė viską paaiškino smulkiai ir aiškiai.

Mažeikių ligoninės steigėjas yra savivaldybė, todėl L.Rimkienė jaučia pareigą siekti skaidrumo, tačiau tai daryti sudėtinga net užimant jos pareigas.

Jos žodžiais, savivaldybės Antikorupcijos komisijoje ji vienintelė iš devynių asmenų iš tiesų atstovauja opozicijai.

Neseniai ši komisija, kurią praktiškai sudaro beveik vien valdantieji, balsavo prieš tyrimą dėl korupcija kvepiančio ligoninės maitinimo. Po posėdžio L.Rimkienė nusprendė atsistatydinti iš komisijos pirmininkės pareigų, nes, jos manymu, ši komisija tapo valdančiųjų galimos korupcijos dangstymo įrankiu.

Lina Rimkienė
Lina Rimkienė

Praėjusius trejus metus ligoninei maitinimą teikė „Kretingos maistas“. Įmonė laimėjo konkursą ir teikė maistą už beveik 513 tūkst. eurų. Netrukus „Kretingos maistas“ su Mažeikių ligonine sudarė dar vieną sandorį be jokio konkurso.

104 tūkstančiai – dovana ar suktybė?

2015 metų vasario pabaigoje Mažeikių ligoninė įvykdė mažos vertės pirkimą ir sudarė sutartį, pagal kurią Mažeikių ligoninė „Kretingos maistui“ per trejus metus įsipareigojo sumokėti 147 tūkst. eurų. Paprastai tariant – už indų plovimą. Apie tai 15min jau rašė plačiau.

Šiemet vasario 2 dieną ligoninė vėl pasirašė sutartį su „Kretingos maistu“. Pasirašyta sutartis trejiems metams už 555 tūkst. eurų.

„Taip išėjo, kad su indų mazgojimu paslauga kainavo jau 659 tūkst. eurų. Tai yra gerokai daugiau, nei siūlė antroje vietoje buvusi bendrovė“, – konstatavo L.Rimkienė.

Šiemet vasario 2 dieną ligoninė vėl pasirašė sutartį su „Kretingos maistu“. Pasirašyta sutartis trejiems metams už 555 tūkst. eurų. Tvirtinama, kad į šią sumą indų plovimas jau įeina.

L.Rimkienei kyla klausimas, kodėl dabar ta pati paslauga kainuoja 104 tūkst eurų pigiau? Ar bendrovė tapo dosnesnė? L.Rimkienė čia įtaria, kad ligoninės direktorius nepasinaudojo savo kaip paslaugos pirkėjo privilegija.

„Man direktorius teigė, kad bendrovė tiesiog dempingavo kainas. Tuomet norisi priminti, kad dempinguoti tokiais atvejais yra draudžiama. Ligoninė turėjo pareikalauti pagrįsti kainą. O jei nepagrindžiama – atmesti pasiūlymą, rinktis kitą.“

Kas iš tiesų teikia maitinimą?

Dar vienas dalykas – iškyla pagrįsti faktai, kad iš tiesų maistą ligoninei tiekia ne „Kretingos maistas“, o sausio mėnesį įkurta bendrovė „Epsilon Lt“.

Kur įrodymai? Į L.Rimkienės rankas pateko minėtos bendrovės darbo sutartys, kuriomis į darbą priimami virtuvės darbuotojai. Sutartis terminuota – lygiai trejiems metams. Tiek pat, kiek trunka sutartis su ligonine.

Nuo sausio mėnesio „Epsilon Lt“ įdarbino jau apie 280 darbuotojų.

Taip pat yra duomenų, kad žmonės masiškai atleidžiami iš „Kretingos maisto“ ir priimami į „Epsilon Lt“. Viešai prieinamose duomenų bazėse matyti, kad nuo sausio mėnesio „Epsilon Lt“ įdarbino jau apie 280 darbuotojų.

Tai dar ne viskas. Abi įmonės registruotos tuo pačiu adresu Kretingoje. Abiejų įmonių šimtaprocentinis akcininkas – tas pats asmuo – Irmantas Norkus.

Be to, kai kurie „Epsilon Lt“ darbuotojai, norintys išlikti nežinomais, įtaria, kad juos vėl bus bandoma priskirti „Kretingos maistui“. Dėl to gali tekti perrašyti darbo sutartis.

Politikės įtarimai

L.Rimkienė siūlo atsižvelgti ir į kai kurias asmenybes, kurių pavardės yra minėtų įmonių dokumentuose ir darbo sutartyse. Jos žiniomis, sutartį trejiems metams pasirašė teisininkas Irmantas Valužis, kuris 2012 metais neteko prokuroro pareigų už ikiteisminių tyrimų vilkinimą.

„Vietoje ligoninės direktoriaus aš išsiaiškinčiau, kas teikia maistą. Juk kalbame ir apie gimdyves, dietinį ir kūdikių maistą. Ar prisiims „Kretingos maistas“ atsakomybę, jei viską gamino kita įmonė? Tai yra visai kitas lygis – subrangovai turi būti aiškūs ir nepriekaištingi. Iš kur mums žinoti, ar ne su vagimis dirbame“, – teigė Mažeikių politikė.

Simboliškas ir naujosios įmonės pavadinimas. Moksle raide „epsilon“ paprastai yra žymimi įvairūs labai maži, bet tuo pačiu labai reikšmingi dydžiai. Pavadinimo pakeitimas iš esmės įmonės veikloje nieko nepakeičia, tačiau puikiai nusivalo skandalingas šleifas.

„Mano nuomone, viena įmonė skęsta skandale, todėl viskas perkeliama į kitą. Toks ir yra labai mažas, bet reikšmingas pokytis“, – teigė L.Rimkienė

Direktorius kaina patenkintas, bet įtaria klastą

„Epsilon Lt“ direktorius prašė klausimus pateikti elektroniniu paštu ir pažadėjo netrukus atsakyti į klausimus. Po kelių minučių buvo gautas atsakymas nuo UAB „Epsilon Lt“ Marketingo grupės vadovės Silvos Petrikauskienės.

Turime įtarimų. Jei jie pasitvirtins, būsime priversti nutraukti sutartį.

Ji atrašė, jog įmonė maisto gaminimo paslaugos Mažeikių ligoninei neteikia. Taip pat pabrėžė, kad nei vienos įmonės likvidavimo klausimas nėra svarstomas.

Albinas Lidžius, Mažeikių ligoninės vadovas, tvirtino, kad jam svarbiausia – kaina. Skaičiavo, kad anksčiau vienas lovadienis kainuodavo virš trijų eurų, o dabar – nesiekia trijų.

Direktorius pripažino, jog turi duomenų apie tai, jog iš tiesų maistą gamina kita įmonė: „Sutartį esame pasirašę su „Kretingos maistu“. Turime įtarimų. Jei jie pasitvirtins, būsime priversti nutraukti sutartį.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius