-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 08 05

Mažeikiškiai skundžiasi, kad brandos atestatai abiturientams įteikiami bažnyčioje

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba (LGKT) gavo skundą dėl to, jog Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijoje ne vienerius metus pažeidžiamos netikinčiųjų teisės. Skunde nurodoma, jog gimnazija, kuri nėra katalikiška, brandos atestatų teikimą organizuoja bažnyčioje, kur šventė prasideda maždaug valandą trunkančiomis mišiomis, ir tik po jų teikiami atestatai.
Diplomai
Diplomai

Skunde tvirtinama, jog abiturientai priversti dalyvauti mišiose, klausyti pamokslo, nors jų pasaulėžiūra dar nesusiformavusi.

Skunde tvirtinama, jog abiturientai priversti dalyvauti mišiose, klausyti pamokslo, nors jų pasaulėžiūra dar nesusiformavusi. Teigiama, jog mokinių tėvai šį klausimą gimnazijos direktorei kėlė ne kartą, tačiau direktorė į kalbas apie atestatų teikimą kitose patalpose nesileido.

Netikintiems vaikams esą buvo pasiūlyta atestatus atsiimti bet kuriuo kitu laiku direktorės kabinete, tačiau tokiu atveju jiems būtų sugadinta šventė.

Skunde teigiama, jog tolerancijos pavyzdžiu galėtų būti kita Mažeikių gimnazija („Gabijos“), kur atestatai buvo teikiami savivaldybės kultūros rūmuose, o mišios vyko po iškilmingos ceremonijos ir jose dalyvavo tik norintys.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Geriausių abiturientų apdovanojimų ceremonija Valdovų rūmuose.
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Geriausių abiturientų apdovanojimų ceremonija Valdovų rūmuose.

Lygių galimybių įstatymas draudžia diskriminaciją dėl religijos, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų švietimo ir mokslo, darbo, prekių ir paslaugų srityse.

„Galbūt atestatų teikimui galėtų būti pasirenkama neutralesnė vieta, kuri nežeistų skirtingų interesų ir būtų priimtina įvairias religijas išpažįstantiems ar netikintiems abiturientams“, – teigia E.Žiobienė.

Lygių galimybių įstatyme nepateikiamas įsitikinimų apibrėžimas. Teisinėje literatūroje įsitikinimai apibrėžiami kaip tam tikros pažiūros ir nuostatos, susiformavusios stebėjimo, pažinimo procese.

Įsitikinimai gali būti politiniai, religiniai, ekonominiai, estetiniai, kultūriniai ir t.t. Jie atspindi tam tikros ideologijos, kultūros, dorovės, etikos ir moralės normų aplinkoje susiformavusias žmogaus pažiūras apie visuomeninio, valstybinio gyvenimo reiškinius ir pan.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė, einanti lygių galimybių kontrolieriaus pareigas, Edita Žiobienė teigia: „Galbūt atestatų teikimui galėtų būti pasirenkama neutralesnė vieta, kuri nežeistų skirtingų interesų ir būtų priimtina įvairias religijas išpažįstantiems ar netikintiems abiturientams“.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Edita Žiobienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Edita Žiobienė
Dėl religijos diskriminacijos sulaukiama nedaug skundų. 2013 metais LGKT buvo tirti 5 skundai dėl galimos diskriminacijos religijos pagrindu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius