-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 14

Mažeikiškiai užuodžia apgaulę: gyventojų sukaupti pinigai garuoja lyg kamparas

Mažeikiuose įsisiūbuoja skandalas dėl galimai korupciniu būdu administruojamų daugiabučių. Vienas rimčiausių klausimų – ar „Admituras“ daugiabučių priežiūros darbus be jokių konkursų perleidžia tame pačiame pastate reziduojančiai bendrovei „Elotus“, kuri prieš dešimtmetį ir administravo butus bei vadinosi „Mažeikių butų ūkis“? O dar svarbiau – ar visa tai vyksta su miesto valdžios palaiminimu?
Mažeikių savivaldybė
Mažeikių savivaldybė

15min jau rašė apie tai, kad butų administratoriumi save pristatanti bendrovė „Admituras“ ir didžiąją darbų dalį atliekanti bendrovė „Elotus“ – vienose rankose esančios įmonės. Buvo klausiama, „Admituras“ iš tiesų yra administratorius, ar priežiūros darbus atliekančios „Elotus“ užsakymų priėmimo stalas?

Po publikacijos pasipylė gyventojų skundai. Jie teigia dabar suvokiantys, kad pavadinimą neseniai pakeitusią bendrovę „Elotus“ daugelis laiko administratoriumi iš įpročio, o kiti pastebi, kad kreiptis į šią bendrovę verčia pats „Admituras“, kuris neturėtų taip elgtis.

Iš tokios situacijos gyventojai toli gražu neišlošia. Anaiptol – jie pastebi, kad daugelis paslaugų jiems kainuoja brangiau, o jų sukaupti fondo pinigai tiesiog išgaruoja nežinia kieno sprendimais. Tiksliau – keletos „Admiturui“ lojalių gyventojų sprendimu. Manoma, kad kai kurie jų dirba minėtose bendrovėse arba gauna atlygį.

Beje, gyventojai visi kaip vienas atskleidė savo tapatybes, tačiau nenorėjo būti viešinami. Motyvavo tuo, kad minėtos bendrovės gali įvairiai keršyti – grasina teismais.

Kosminiai įkainiai ir garuojantys pinigai

Vieno namo Naftininkų gatvėje gyventojas pranešė, kad 2014 metais „Admituras“ pranešė, kad laiptinės langai kainuose apie 9 tūkst. litų, tačiau vėliau ši suma perkopė 11 tūkst.

Gyventojas pats kreipėsi į langų gamintoją ir pasiteiravo kainos. Buvo nurodyta, kad jam kaina būtų 8320 litų. Administratoriaus pasiteisinimas buvo toks – nepriskaičiavo PVM.

Gyventojas pabrėžia, kad dauguma jo kaimynu tarsi pamiršta, kad kaupimo fonde esantys pinigai – taip pat yra jų pinigai, o administratorius meistriškai jais naudojasi.

Ventos gatvės gyventoja pamena, kad pinigai buvo paskirstyti daugelio gyventojų neatsiklausus – be susirinkimo, o neva surinkti parašai buvo padirbti. Dalies gyventojų neatitinka pavardės, o žmonės tvirtina nieko panašaus nesirašę.

Taip pat moteris teigia, kad laiptinėse buvo pakeistos beveik naujos durys, kurių dar nereikėjo keisti. Po remonto senosios dingo: „Galėjome kur rūsyje panaudoti. Didžiulė netvarka.“

Sodų gatvės gyventojas teigė, kad vieno pamatų remonto visas lietaus vanduo kaupiasi rūsyje. Būna labai mažai dienų, kai rūsys sausas. Anksčiau tokių problemų nebūdavo.

Pavasario gatvės gyventoja teigia puikiai suvokianti, jog minėtos įmonės ir miesto valdžia sukūrė sau gerą pinigų gamybos modelį: „Įmonės viena kita dangstosi, o savivaldybės administracijos direktorius savo asmeniniu sprendimu perleidžia jiems daugiabučius be gyventojų žinios.“

Moteris tvirtina, kad šioje sistemoje tyčia daroma taip, kad žmonės nesusivienytų ir nesukurtų savo bendrijų, neišsirinktų oficialaus savo atstovo. Taip lengviau valdyti sukauptus fondo pinigus.

„Žmonės nesuvokia, kad buvęs „Mažeikių butų ūkis“ nėra administratorius. Manau, kad taip buvo specialiai užmanyta“, – teigė mažeikiškė.

Moteris teigia, kad pati atstovauja savo namo gyventojus ir asmeniškai susidūrė su cinizmu: „Jie mandagūs, bet jie nieko nedarys – dėl darbų verčia tave kreiptis tiesiai į tame pačiame pastate esančią bendrovę. Būna – tiesiog atvyksta „Elotus“ darbininkai, atlieka kai kuriuos darbus ir nusirašo nuo mūsų kaupimo fondo pinigus pagal kosminius įkainius. Juos reikia gerbti už tai, kad sugeba mus taip mulkinti. Jie nevagia – mes per savo naivumą patys atiduodame pinigus ir padedame jiems lobti.“

Kitas gyventojas po daugiabučio renovacijos viską kruopščiai suskaičiavo ir išsiaiškino, jog be palūkanų permokėjo 1800 eurų, o su palūkanom apie 2400.

Bendra renovacijos suma buvo numatyta beveik 390 tūkst. eurų. Vienoje vietoje turėjo būti sutaupyta apie 70 tūkst. eurų, tačiau šie pinigai dingo, kai buvo pradėti aktuoti darbai. Vyras mano, kad šie pinigai buvo „nuaktuoti“ į fasado parengiamuosius darbus, kurie tik vėliau įvertinti 66 tūkst. eurų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Renovacija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Renovacija

Taip pat vyras pastebi, kad radiatorių davikliai, kurie parduotuvėje kainuoja nuo 18 iki 28 eurų, bendroje sąmatoje buvo įvertinti po 120 eurų kiekvienas. „Paskaičiavau tik savo butą, bet mūsų name yra 44 butai, o renovacija vykdyta ne viename name“, – kalbėjo mažeikiškis.

Meras sudarė komisiją

Mažeikių merui Antanu Teniui buvo užduoti keli klausimai šia tema. Jei administratorius pats neatlieka darbų, ar būtina yra skelbti konkursus? Administravimo nuostatai tai įpareigoja, o miesto administracija privalo tai kontroliuoti.

Meras atrašė, kad Mažeikių rajono savivaldybės administracija ir UAB „Admituras“ nėra sudariusi pirkimo sutarčių, o su UAB „Elotus“ Perkančioji organizacija turi sutartinių įsipareigojimų nuo 2018 m. balandžio mėnesio. Pirkimo vertė – per 126 tūkst. eurų. Nepaminėjo, kad ta pati įmonė anksčiau tiesiog vadinosi kitaip.

Savo asmeninės nuomonės dėl minėtų įmonių galimai neteisėto „Elotus“ ir „Admituro“ bendradarbiavimo meras sakė susilaikysiąs, nes dabar yra sudaryta komisija, kuri tai tiria.

Ar nemano meras, kad vienas jo raštas tarybos nariams dėl vieno aktyvaus mažeikiškio klausimų ir dėl neeilinio tarybos posėdžio sušaukimo varžo tarybos narių laisvą mandatą - teisę pačiam spręsti dėl jo nuomonės?

"Tikriausiai turite omenyje V.Sungailos pareiškimą. Meras ir 26 Tarybos nariai gavo pareiškimą, žiniasklaidoje buvo ne vienas straipsnis panašia tematika. Administracijos direktorius mano pavedimu sudarė komisiją, kuri analizuoja pareiškime bei žiniasklaidos priemonėse išdėstytus faktus bei užduotus klausimus.

Tarybos nariai buvo informuoti apie tai, kas daroma gavus V.Sungailos pareiškimą, kaip jie bus supažindinami su tyrimo išvadomis ir kada gali būti priimamas sprendimas dėl klausimo nagrinėjimo taryboje. Tarybos nariai yra laisvi spręsti ar jiems reikalingos komisijos išvados",- atsakė meras A.Tenys.

Panašius klausimus gavo ir UAB „Admituras“, kuri dabar yra daugybės Mažeikių daugiabučių namų administratorius, nors pati įmonė neatlieka jokių realių darbų. Gyventojai pastebi, kad absoliuti dauguma darbų yra perduodama tame pačiame pastate esančiai „motininei“ bendrovei. Bendrovės vadovas Antanas Barvydis atsakė į klausimus raštu.

Direktorius teigia, kad namų bendrojo naudojimo objektų atnaujinimo ir remonto darbų apklausų ir pirkimų konkursų suvestinė ar apskaita nėra vedama, kadangi darbai atliekami iš konkrečių namų savininkų sukauptų lėšų.

„Konkursai, apklausos ir pirkimai vykdomi laikantis 2015 m. gruodžio 14 d. aplinkos ministro įsakymu Nr. D1-913 patvirtintų „Daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų priežiūros paslaugų ir atnaujinimo darbų pirkimų pavyzdinių taisyklių“ pagrindu paruoštų įmonės nuostatų. Avarijų likvidavimo paslaugą administratorius atskirai pirkti neprivalo, nes avarijų likvidavimas yra įtrauktas į priežiūros tarifus

Mažeikių rajono savivaldybės tarybos sprendimu Nr. T1-184 patvirtintame bendrojo naudojimo objektų administravimo tarifo apskaičiavimo tvarkos apraše yra numatytos sąnaudos už sąskaitų išrašymą ir pateikimą butų savininkams, todėl administratorius turi teisę arba pats rengti bendrąją sąskaitą, arba pirkti (sau) sąskaitos parengėją. Tai nėra papildoma paslauga gyventojams ir gyventojai už ją papildomai nemoka“, – rašė direktorius, tuo pabrėždamas, kad bendrovė daugeliu atveju neprivalėjo organizuoti jokių konkursų, nors yra tuo kaltinami.

Viskas prasidėjo dar 1994-aisiais

Mažeikiškis Virginijus Sungaila yra tas žmogus, kuris pirmasis pradėjo viešinti galimą savivaldybės ir minėtų įmonių įtartiną veiklą. Jis teigia, kad dabar turi svajonę – susitikti su savivaldybe ir minėtomis įmonėmis teisme.

Jis išdėstė chronologiškai visą istoriją, kaip susidarė tokia situacija Mažeikiuose. Viskas, anot jo, tęsiasi jau trečią dešimtmetį.

Virginijus Sungaila
Virginijus Sungaila

V.Sungaila primena, kad visos įtartinos sistemos šaknų reikėtų ieškoti gerokai anksčiau – 1994 metais, kai buvo reorganizuota Mažeikių rajono Valstybinė butų ūkio remonto eksplotavimo įmonė į UAB „Mažeikių butų ūkis“ ir į „Mažeikių Valstybinę butų ūkio ir paslaugų įmonę“, kuri tapo privati.

1995 metais vietoje „Mažeikių valstybinės butų ūkio ir paslaugų įmonės“, buvo įkurta UAB „KAMPELIS“, – tvirtina vyriškis.

Jis teigia, kad vėliau buvo įkurtas dar vienas „uabas“ tuo pačiu pavadinimu UAB „Kampelis“. „Kodėl buvo kuriamos dvi įmonės vienu pavadinimu, kuriame skirtumas yra tas, kad viename pavadinime yra visos didžiosios raidės, o kitame visos mažosios?“, – teigia jis.

V.Sungaila sako: „Kampelių“ akcininkų susirinkimuose pirmininkauja tuometinis Mažeikių rajono tarybos pirmininkas. Gali būti, kad jis ir toliau yra tikrasis savininkas, o akcininkai – tik priedanga. 2004 metais buvo sugalvota dar viena apgavystė – įkuriamas UAB „Admituras“, ir šiai bendrovei perduodami visi administruojami namai, neatsiklausus gyventojų. Mažeikiuose veikė dar dvi administruojančios įmonės UAB „Tavo būstas“ ir VI „Mažeikių nafta butų komunalinis ūkis“ kurių namai stebuklingu būdu irgi atiteko UAB „Mažeikių butų ūkis“ be jokių gyventojų sutikimų. Tai padarė ne kas kitas, o miesto savivaldybės administracija“.

V.Sungaila tvirtina, kad UAB „Admituras“ ir UAB „Mažeikių butų ūkio“ savininkas yra vienas ir tas pats žmogus, kuris žongliruoja abiem įmonėm taip, kad nereikėtų skelbti viešų konkursų ir vykdyti apklausų.

„Dabar UAB „Mažeikių butų ūkis“ yra pakeitęs pavadinimą į UAB „Elotus“. Grįžtant į šios dienos įvykius, man yra keista, kad po mano kreipimosi į rajono tarybos narius dėl neeilinio tarybos posėdžio, buvo Mažeikių savivaldybėje sudaryta komisija, mero prašymu, kuri turi tirti melagingą užsakytą straipsnį vietos spaudoje. Dar keisčiau, kad į komisijos darbą nebūsiu kviečiamas nei aš, nei rajono tarybos nariai kurie priiminėjo sprendimus Kontrolės komitete, nei pats Kontrolės komiteto pirmininkas, Mažeikių rajono tarybos narys Paulius Auryla.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius