Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 16 /17:37

Mažeikiuose nevaldomai plintantis virusas sėja paniką: valdžia imasi griežtesnių priemonių

Mažeikių rajono savivaldybė skambina pavojaus varpais. Vos po keletą koronaviruso atvejų fiksuodavusi savivaldybė šeštadienį pranešė apie rekordinį užsikrėtimų skaičių – šimtą per parą susirgusių asmenų. Susidarius grėsmingai situacijai pirmadienį nuspręsta sušaukti Ekstremalių situacijų komisijos posėdį ir priimti papildomas priemones. Mažeikių rajono savivaldybės meras Vidmantas Macevičius juokauja, jog regionas iš žalio ėmė tarsi pomidoras nokti ir jau pasiekė geltoną lygį. Priemonių imtis buvo būtina, nes savaitgalį pavaikščiojęs po miestą išvydo, jog turguje ir prekybos centruose žmonių yra gausu tarsi vasarą Palangoje.
Mažeikių ligoninė
Mažeikių ligoninė / 15min nuotr.

Mažeikių rajono savivaldybė savaitgalį socialiniuose tinkluose skelbė, jog situacija rajone darosi grėsminga. Pranešta, kad ligoninėje vietos sparčiai mažėja, netrukus gali būti dar labiau ribojamos ir kitos medicinos paslaugos.

Kaip 15min sakė Mažeikių rajono savivaldybės administracijos direktorius Saulius Šiurys, savaitgalį užfiksuoti rodikliai privertė ne juokais sunerimti.

„Savaitgalį iš penktadienio į šeštadienį yra 100 atvejų, o būdavo 8, 10 ar 12, ir staiga 100. Jie užfiksuoti skirtingose vietose – ir turguje, ir parduotuvėse. Virusas sėjasi. Nėra, kad, tarkime, kaip Radviliškyje buvo ligoninėje protrūkis. Čia nežinau, ką darysime, sudėtinga, nes atvejai išsibarstę. Daug besimptomių. Aš pats neseniai irgi pasigavau ir persirgau sėkmingai, be pasekmių“, – pasakojo administracijos direktorius. Vyras sako simptomų beveik nejutęs, tik raumenų skausmą, dar kelias dienas ėjęs į darbą.

Anksčiau buvo skelbta, kad virusas Mažeikiuose išplito tarp choro „Draugystė“ narių.

Surengė posėdį

Dėl susidariusios situacijos Mažeikių rajono savivaldybėje trečiadienio popietę nuspręsta rengti Ekstremalių situacijų valdymo posėdį. Iki šiol vyresni, 5-12 klasių moksleiviai, mokėsi įvairiai – vieni nuotoliniu būdu, kiti klasėse.

„Tai nebuvo privaloma. Turėjome įvairiai, pagal bendruomenių pasirinkimą. Vienos darė iškart po atostogų nuotolinį mokymą, kitos – kontaktinį. Norime pakeisti, mažinti riziką, privalomai nebedirbti kontaktiniu būdu, išskyrus pradinį ugdymą, darželius“, – sakė administracijos direktorius.

Kaip 15min po posėdžio patikslino Mažeikių rajono savivaldybės meras Vidmantas Macevičius, išvydus susirgimų dinamiką, nuspręsta „netampyti katino už ūsų“ ir nelaukti, kol mokyklose ims gausėti protrūkių. Iki karantino pabaigos vyresniųjų klasių moksleiviai mokysis nuotoliniu būdu.

Šiuo metu Mažeikių rajone, kuriame gyvena apie 50 tūkstančių gyventojų, serga apie 600 gyventojų, iš jų 23 mokiniai. Moksleivių priskaičiuojama apie 6 000.

Tik nuotoliniu būdu vyks ir neformalus ugdymas, išskyrus tuos atvejus, kai galima užtikrinti reikiamą 10 kv. metrų plotą. Galimybė ugdymui išliks besimokantiems groti individualiai, kai pamokoje dirba mokytojas ir moksleivis, laikomasi atstumo.

Serga įmonių darbuotojai

S.Šiurys džiaugėsi, jog kol kas ugdymo įstaigose didelių protrūkių nesama. Virusas paplito kai kuriose įmonėse. Sirgo keletas „ORLEN Lietuva“ darbuotojų, tačiau situacija, regis, suvaldyta.

„Pagrindinis užsikrėtimų šaltinis – besimptomiai žmonės, jie platina ir jų neatskirsi, ar serga, ar ne. Jei nėra temperatūros, nežinai, kad sergi. Čia pati pavojingiausia situacija. Akcentuojame rajono žmonėms, kad per paskutines dvi savaites turime didelį mirusiųjų skaičių, net devynis asmenis. Žmonės gal susivoks, kad kaukes reikia nešioti tinkamai. Gatvėse, parduotuvėse didžioji dauguma jas naudoja netinkamai, ant smakro užsmaukia, nosis atvira. Suprantu, senesnio amžiaus žmonėms trūksta oro, nevalingai nubraukia. Tai tiesioginis šaltinis pasigauti virusą“, – kalbėjo administracijos direktorius.

Būriuojasi turguose ir prekybos centruose

Mažeikių rajono meras sako, jog didžiausią nerimą jam kelia žmonių susibūrimai turguje, prekybos centruose. Nesilaikoma atstumų, taip pat žmonės nedėvi kaukių.

„Ne taip seniai žali buvom, pageltom, pakeitėm kaip pomidorai spalvą, – juokavo meras apie aštrėjančią situacija regione. – Svarbiausia, ką sutarėme su policijos atstovais dėl kontrolės, o su prekybos centrų, turgaus vadovais, kad užtikrintų reikalavimus, nes, atrodo, kad virusas virusu, reikalavimai – reikalavimais, o mes ruošiamės Kalėdom. Žmonių daug, pasižiūrėjau šeštadienį, buvau specialiai išėjęs prasivaikščiot, atrodo, kad žmonės važiuoja kaip vasarą į Palangą arba rudenį į Varėną grybaut, judėjimas masiškas. Šitoj vietoje yra nurodymas ir yra baudų sistema. Jei pirmą kartą pareigūnai perspėjo, kad užtikrintų atstumus, antrą kartą bus baudos, jos didelės. Be kaukės pirmą kartą gali pakliūt gausi 250 eurų, o antrą kartą sumokėsi iki 1 000, kito varianto nėra”.

Nori dezinfekuoti laiptines

Pavasarį, kovo mėnesį savivaldybė inicijavo visų Mažeikių rajono savivaldybės daugiabučių laiptinių dezinfekciją. Tuomet už šią paslaugą susimokėti turėjo gyventojai. Netrukus sulaukta pasipiktinimo, gyventojai savivaldybei priekaištavo, jog dezinfekcija ne jų sumanymas ir turėtų būti finansuojama iš savivaldybės lėšų.

„Vyriausybė paskui buvo priėmusi sprendimą, kad kompensuos. Priimtas sprendimas dezinfekuoti. Tam reikia apie 30 tūkstančių eurų. Jei priimsim tokį sprendimą, o ko gero reikės dezinfekuoti, viešieji pirkimai užtruks apie porą savaičių. Nebėra ekstremalios situacijos statuso, tad be eilės tokio pirkimo negalime daryti. Nelogiška, bet turime laikytis taisyklių“, – sakė administracijos vadovas.

S.Šiurys teigė, jog netyla jo telefonas, gyventojai prašo dezinfekuoti laiptines.

„Patys nesisaugoja, bet valdžia turi pasirūpinti. Toks požiūris negeras“, – piktinosi S.Šiurys.

Ligoninė jau pilna

Į Mažeikių rajono ligoninę, kuri užgulta sergančiaisiais koronavirusu, gabenami sergantieji ir iš Šiaulių regiono. Ligoninėje užpildyti abu Covid-19 ligoniams skirti skyriai, gydomi 45 ligoniai. Trečias skyrius įsteigtas vietoj Chirurgijos skyriaus.

„Kiek mirčių dar prireiks, kad suvoktume, jog liga reali ir yra tarp mūsų, šalia mūsų, aplink mus? Beveik visos ligoninės pajėgos – Vaikų ligų, Nervų ligų, Psichiatrijos, Chirurgijos skyrių – sutelktos sergančiųjų COVID-19 gydymui. Jau dabar ribojamos medicininės paslaugos”, – savaitgalį skelbė savivaldybė.

Anot mero, Covid-19 ligoniams yra skirta 70 vietų, laisvų likę apie 15. Atsižvelgiant į sergančiųjų statistiką, apie 5-6 proc. tokių pacientų patenka į ligoninę.

„Mažeikiškių sergančių apie 600, tai skaičiuojant paprastai vien apie 30 savų pacientų turėsim. Uždarinėjam skyrius, perorganizuojam, bet vien lovų neužtenka, reikia ir deguonies, ventiliacijos aparatų. Priimame pacientus iš viso regiono. Vietos masiškai pildosi. Mes priimam, ką atsiunčia Šiauliai, o ką daryt? Gi visam regione sprendžiama, reikia dar apie 300 lovų Šiaulių regione. Telšiai ruošiasi vietas įsisteigti, Plungė, Radviliškis. Dėl maždaug 10 aparatų ketiname kreiptis į Sveikatos apsaugos ministeriją. Mus pasiekė nepatvirtinta informacija, kad jie nupirkti, tai svarbu, kad nebūtų vėlu, būtų paskirstyti, jie reikalingi ne sandėly, o ligoninėje. Kitas dalykas, medikai pradeda sirgti. Ne viską lova lemia”, – dėstė meras.

Merui dėl kontakto su administracijos direktoriumi taip pat jau teko paragauti saviizoliacijos. Politikas dirbo nuotoliniu būdu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius