-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 23

Mažėjantis biudžetas Vilnių stumia į vis gilesnę duobę

Vilnius jaučiasi skriaudžiamas kitų šalies savivaldybių. Tokią nuostatą garsiai išsakė sostinės vadovai, teigdami, kad nors Vilniui privalėtų atitekti ne mažiau kaip 40 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM), dar apie pusė šios sumos išskirstoma kitoms savivaldybėms.
„Grinda“ aukcione mėgins parduoti 9 mln. litų sostinės savivaldybės skolą.
„Grinda“ aukcione mėgins parduoti 9 mln. litų sostinės savivaldybės skolą. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus miesto taryba jau trečiadienio posėdyje turėjo pradėti svarstyti 2011 metų biudžetą, tačiau nuspręsta šį klausimą atidėti iki kito posėdžio. Anot Vilniaus mero Viliaus Navicko, sudarinėdami biudžetą savivaldybės administracijos specialistai ir miesto vadovai pastebėjo, kad jau ne vienerius metus iškyla ta pati problema – Vilnius yra skriaudžiamas, nes čia surinkti pinigai plaukia į kitas savivaldybes. O tai stumia savivaldybę į vis gilesnę finansinę duobę.

„Per tris šių metų ketvirčius Vilniuje surinkta apie 1,1 mlrd. Lt GPM, Vilniui turėjo iš tos sumos atitekti 449 mln. Lt, tačiau gavome tik 257 mln. Lt. Tuo tarpu Kaunas surinko 332 mln. Lt GPM ir miestui buvo skirta net 230 mln. Lt. Nesuvokiama, kaip sostinė surinkdama kelis kartus daugiau mokesčių gauna praktiškai tiek pat pinigų į savo biudžetą, kaip ir Kaunas“, – piktinosi V.Navickas.

Sostinės meras pripažįsta, kad visų Vilniuje surenkamų mokesčių negalima palikti sostinėje, bet vis dėlto mano, kad toks lėšų skirstymas miestui pražūtingas. „Dar keleri metai tokios politikos ir gali tekti išjungti šviesas gatvėse, šildymą mokyklose ir darželiuose. Nenorime gąsdinti, tačiau situacija išties nemaloni“, – sakė V.Navickas.

Palyginti su kitais didžiaisiais šalies miestais Vilniui atitenkanti GPM dalis yra gerokai mažesnė – tik 40 proc. Kaunas gauna 94 proc., Klaipėda – 86 proc., Panevėžys ir Šiauliai – 100 proc. surenkamo GPM.

Padėtis pagerėtų, jeigu Vilniuje gyvenantys žmonės čia deklaruotų savo gyvenamąją vietą, nes dabar pastebimą, kad daugybė sostinėje gyvenančių žmonių, ypač jaunų, savo gyvenamąją vietą yra deklaravę kitose savivaldybėse. Todėl jų mokamas GPM nukeliauja būtent į tas savivaldybes.

Kitų metų Vilniaus biudžetas turėtų būti apie 160 mln. Lt mažesnis, negu šiųmetinis, ir nesiekti milijardo. Miesto vadovų teigimu, tiek šiuo metu siekia vien miesto skola viešojo transporto įmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius