Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 14

Mažiau pūkų – tyresnis oras: plinta peticija dėl K.Pūko apkaltos

Internete plinta peticija dėl „tvarkiečių“ frakcijos Seime atstovo Kęstučio Pūko, sulaukusio kaltinimų dėl seksualinio priekabiavimo, apkaltos. Peticiją inicijavo Lygių galimybių plėtros centras ir Žmogaus teisių stebėjimo institutas.
Kęstutis Pūkas
Kęstutis Pūkas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Mes, žemiau pasirašiusieji, manome, kad seksualinis priekabiavimas nėra suderinamas su žmogaus teises gerbiančios demokratinės valstybės principais ir raginame Seimą panaikinti Seimo nario Kęstučio Pūko mandatą“, – teigiama peticijoje.

Pastaruoju metu į viešumą iškilo ne vienos merginos pasakojimas apie Seimo nario organizuojamus „darbo pokalbius“. Jų metu K.Pūkas komentuoja padėjėjomis siekiančių dirbti merginų krūtines, vedasi į savo miegamąjį, kviečia kartu kloti lovą ir laido kitas seksualinio pobūdžio užuominas.

„Su tokiu elgesiu susiduria net 35 proc. Lietuvos moterų. O net 38 proc. Lietuvos gyventojų galvoja taip pat, kaip ir K.Pūkas – kad moterų lietimas nederamu ar nepageidaujamu būdu neturi užtraukti atsakomybės. Toks požiūris, išgyventas pažeminimas ir menkos galimybės gauti pagalbą, stabdo moteris nuo savo teisių gynimo ir leidžia priekabiautojams jaustis nebaudžiamais“, – sakoma peticijoje.

Joje taip pat teigiama, kad Seimo narys, davęs priesaiką gerbti Konstituciją ir įstatymus, sąžiningai tarnauti demokratijai ir atstovaujantis Tautai, negali prisidengti neliečiamybės šydu ir išvengti atsakomybės už padarytas veikas. Nebaudžiamumas ir tyla esą sukuria geriausią terpę priekabiavimui plisti.

„Mes manome, kad seksualinio priekabiavimo aukų patirtys turi būti vertinamos taip pat rimtai, kaip pranešimas apie bet kokį kitą nusikaltimą – plėšimą, vagystę ar fizinį smurtą. Seimo nario vykdomas seksualinis priekabiavimas diskredituoja valstybės valdžią, tokias veikas vykdantis asmuo laikytinas praradusiu piliečių pasitikėjimą. Apkalta, kaip viena iš pilietinės visuomenės savisaugos priemonių, yra būtinas atsakas į teisės ir moralės požiūriu netoleruotinus Seimo nario veiksmus“, – teigiama peticijoje.

Todėl joje Seimo Etikos ir procedūrų komisijos prašoma siūlyti parlamentui pradėti apkaltos procesą K.Pūkui, o Seimo panaikinti K.Pūko Seimo nario mandatą apkaltos proceso tvarka.

Organizacijos, norinčios pasirašyti peticiją, kviečiamos iki kovo mėn. 31 d. apie tai pranešti el. paštu kristina.normantaite@hrmi.lt

Premjeras palaiko apkaltos inicijavimą

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis pirmadienį pareiškė palaikantis apkaltos inicijavimą K.Pūkui.

Seimo „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija penktadienį pasmerkė K.Pūko galimą priekabiavimą prie moterų ir paragino atsiprašyti.

Politikas savo ruožtu penktadienį po frakcijos posėdžio išplatino viešą atsiprašymą, nors dar ketvirtadienį parlamentaras sakė nejaučiantis jokios gėdos dėl savo poelgių.

Seimo Moterų grupė yra kreipusis į Etikos ir procedūrų komisiją, prašydama išnagrinėti parlamentaro elgesį ir įvertinti apkaltos procedūros galimybę. Pasak grupės vadovės Aušrinės Armonaitės, K.Pūkui nepriėmus sprendimo atsisakyti mandato ar apkaltos klausimui nesulaukus paramos Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje, procedūra gali būti inicijuojama atskirų parlamentarų iniciatyva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius