Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 10 21

Mechanizuotoji pėstininkų brigada „Geležinis Vilkas“ priskirta Vokietijos divizijai

Lietuvos kariuomenės mechanizuotoji pėstininkų brigada „Geležinis Vilkas“ priskirta Vokietijos divizijai. Tai liudijantį Lietuvos kariuomenės ir Vokietijos kariuomenės Sausumos pajėgų vadų susitarimą sekmadienį Krašto apsaugos ministerijoje  pasirašė brigados generolas Valdemaras Rupšys ir generolas leitenantas Jorgas Vollmeris. Šis susitarimas leis užtikrinti brigados „Geležinis Vilkas“ pasirengimą veikti aukštesniojo vieneto sudėtyje, nurodo ministerija.
Pratybų „Geležinis Vilkas 2016“ Generolo Silvestro Žukausko poligone atidarymas
Pratybų „Geležinis Vilkas 2016“ Generolo Silvestro Žukausko poligone atidarymas / Alfredo Pliadžio nuotr.

Lietuvos kariuomenės mechanizuotoji pėstininkų brigada „Geležinis Vilkas“ jau šiais metais pradėjo vykdyti bendrą karinį rengimą su Vokietijos sausumos pajėgų vienetais. Priskyrus Lietuvos brigadą Vokietijos divizijai, mokymų ir pratybų programa tik intensyvės. Be štabo lygmens mokymų, taip pat bus organizuojami specialistų kursai, patirties pasidalinimo seminarai. Taip pat planuojamas Lietuvos karininkų skyrimas tarnauti į Vokietijos divizijos štabą.

Vienetų afiliacija leis užtikrinti Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ štabo pasirengimą veikti aukštesniojo vieneto sudėtyje. Lietuvos kariuomenės brigados turi gebėti veikti aukštesniojo vieneto sudėtyje, tačiau jų rengimo galimybes gali užtikrinti tik užsienio valstybių kariuomenės, turinčios divizijas.

Vokietijos vadovaujamas NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinė grupė Lietuvoje yra integruota į Mechanizuotąją pėstininkų brigadą „Geležinis Vilkas“, tačiau mokymų ir pratybų metu įgytos žinios padės brigados štabui užtikrinti dar geresnę brigados sąveiką su Vokietijos vadovaujamu NATO batalionu Lietuvoje. Prioritetas bus skiriamas dalyvauti Vokietijos divizijos, atsakingos už NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės Lietuvoje formavimą, mokymuose, tačiau paliekamos lanksčios galimybės dalyvauti mokymuose ir kitos Vokietijos divizijos sudėtyje.

Pasirašytas susitarimas įgyvendina Ketinimo protokolą dėl Lietuvos ir Vokietijos kariuomenių vienetų afiliacijos, kurį Lietuvos ir Vokietijos gynybos ministrai pasirašė šių metų vasarį Briuselyje.

Bendradarbiavimo su Vokietija intensyvėjimas, ypač Vokietijos vadovaujamo NATO priešakinių pajėgų bataliono dislokavimas Lietuvoje, pat ginkluotės ir karinės technikos, tokios kaip pėstininkų kovos mašinų „Vilkas/Boxer“ ar savaeigių artilerijos sistemų „PzH2000“ įsigijimas, ir Lietuvos kariuomenės struktūros plėtra sąlygojo Lietuvos kariuomenės vienetų afiliacijos su užsienio valstybių kariniais vienetais peržiūrą ir adaptaciją.

Mechanizuotoji pėstininkų brigada „Geležinis Vilkas“ iki šių metų mokymo tikslais buvo daugiau nei dešimtmetį priskirta Danijos divizijai. Nuo šių metų ilgametį bendradarbiavimą su danais perėmė Motorizuotoji pėstininkų brigada „Žemaitija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius