Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 11

Mečys Laurinkus: talkinant JAV kovoje su terorizmu, įstatymai pažeisti nebuvo

1998–2004 metais Valstybės saugumo departamentui (VSD) vadovavęs Mečys Laurinkus teigia, kad šiuo laikotarpiu departamentas talkino Jungtinėms Valstijoms (JAV) kovoje su terorizmu, tačiau atlygio už pagalbą neprašė bei nepažeidė įstatymų ir tarptautinių įsipareigojimų.
M.Laurinkus mano, kad VSD pasielgė taip, kaip negalima elgtis.
M.Laurinkus / BFL/ Tomo Lukšio nuotr.

M.Laurinkaus teigimu, po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro išpuolių bendradarbiavimas su JAV rėmėsi keitimusi informacija.

„Po 2001 rugsėjo 11 teroristų atakos JAV, LR VSD, kurio vadovu buvau 1998–2004 balandžio 1 d., talkinome JAV kovoje su terorizmu (keitėmės informacija).

Pagalbos metu nepažeidėme nei Lietuvos įstatymų, nei Lietuvos tarptautinių įsipareigojimų. Nei aš, kaip tarnybos vadovas, nei VSD darbuotojai atlygio už pagalbą neprašėme ir jo mums niekas nesiūlė“, – teigė M.Laurinkus, į BNS klausimą atsiuntęs atsakymą raštu.

JAV Senatas šią savaitę paskelbė ataskaitą apie CŽV vykdytus įtariamų teroristų kankinimus slaptuose įkalinimuose centruose. Ataskaitoje minimas „violetiniu“ vadinamas centras, veikęs 2005-2006 metais, kurį žmogaus teisių gynėjai tapatina su CŽV kalėjimu Lietuvoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV Senato ataskaitoje – apie CŽV kalėjimą Lietuvoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV Senato ataskaitoje – apie CŽV kalėjimą Lietuvoje

Aprašant šio centro steigimą, nurodoma, kad iki 2003-iųjų metų vidurio toje pat šalyje buvo užbaigta, bet nenaudota sulaikymo kamera, ir CŽV „siekė pastatyti naują, išplėstą sulaikymo objektą toje šalyje“, taip pat pasiūlė neįvardijamą skaičių milijonų JAV dolerių, kad „parodytų dėkingumą“ už palaikymą šiai programai.

Anot dokumento, centras buvo uždarytas, kai valstybė atsisakė suteikti medicinos pagalbą centre kalintam Saudo Arabijos piliečiui Mustafa Ahmadui al Hawsawiui.

Per parlamentinį tyrimą dėl CŽV kalėjimų Lietuvoje buvo identifikuoti du objektai – pirmasis buvo VSD patalpos Vilniuje, Sierakausko gatvėje, antrasis – VSD mokymo bazė Antaviliuose, netoli Vilniaus.

M.Laurinkus: kai aš vadovavau, kalėjimų nebuvo

M.Laurinkus BNS tikino, kad jam vadovaujant VSD, CŽV kalinimo centrų Lietuvoje nebuvo.

„Kiek aš buvau vadovu, tokio nebuvo“, – sakė M.Laurinkus.

Paklaustas, ar toks centras veikė vėliau, jis sakė: „Aš buvau ambasadoje, nieko negaliu pasakyti.“

A.Pocius: neturiu ką pridurti

M.Laurinkų VSD vadovo poste pakeitęs A.Pocius, kuris šias pareigas ėjo 2004–2007 metais, JAV Senato ataskaitą komentuoti atsisakė.

„Mes nekomentuosime nieko. Viskas, kas buvo pasakyta, yra pasakyta, neturiu nieko, ką daugiau pridurti prie to, kas buvo anksčiau pasakyta“, – BNS ketvirtadienį sakė šiuo metu advokatu dirbantis A.Pocius.

Paskelbus naują ataskaitą apie slaptus CŽV kalėjimus praeitame dešimtmetyje, Lietuvos generalinė prokuratūra trečiadienį pranešė, kad papildomai kreipsis į JAV, prašydama informacijos apie įtariamųjų terorizmu slaptą kalinimą ir tardymą užsienyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius