Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 01

„Media4Change” apdovanojimuose – įvertinimas ir portalui 15min

„Media4Change” apdovanojimai pasiekė dažniausiai stigmatizuotas grupes išgirdusias žiniasklaidos priemones ir tarptautinio tiriamosios žurnalistikos konkurso „Ateities istorijos” apdovanojimų laureatus. 6 iš 8 tarptautinio konkurso nominacijų laureatai – Lietuvos tiriamosios žurnalistikos autoriai, rašoma pranešime spaudai. Šiuose apdovanojimuose įvertintas ir portalas 15min, kuris paskelbtas „visų žmonių naujienų portalu“.
„Media4Change“  žiniasklaidos apdovanojimai
„Media4Change“ žiniasklaidos apdovanojimai / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Apdovanojimai – proga refleksijai

„Švęsti etišką ir tiriamąją žurnalistiką kvietęs renginys leidžia įsivertinti, kiek daug Lietuvos žurnalistika turi, kiek daug verta saugoti, ginti ir puoselėti. Kiek daug žurnalistų bendruomenė gali duoti“, – sakė „Media4Change” vadovė Neringa Jurčiukonytė. Anot jos, „Media4Change” rengiami apdovanojimai yra ir puiki proga Lietuvos žiniasklaidai žvilgtelėti į veidrodį, reflektuoti 2021 metus ir permąstyti savo vaidmenį informuojant visuomenę.

Apdovanojimus atidarė diskusija apie žiniasklaidos etiką ir laisvę gilėjančių skirčių laikais. Pastebėjimais apie žurnalistų etikos dilemas, kai visuomenę skaldo požiūris į pandemiją, migrantus, karą, dalijosi LRT tyrimų skyriaus vadovė Indrė Makaraitytė, 15min tyrimų skyriaus vadovė Jūratė Damulytė ir DELFI.LT žurnalistas Edgaras Savickas.

„Vakar iš žurnalistų išgirdome, kad diskusijos apie etiką reikalingos ir kad jų norisi daugiau. Tai ypač aktualu, kai nėra redakcinių gairių ir dėl tam tikrų su etika susijusių klausimų, pavyzdžiui, žodyno, žurnalistai sprendžia individualiai ar pasitardami su kolegomis“, – sako diskusijos moderatorė Lietuvos Įvairovės chartijos vadovė Rugilė Trumpytė.

Dėmesys – išgirstantiems likusius paraštėse

Prieš įteikiant pirmąjį apdovanojimą, judėjimo už aukščiausius standartus „Media4Change” analitikė Banguolė Žalnieriūnaitė pristatė pagrindines tendencijas ir iššūkius, su kuriais 2021 m. susidūrė šalies žiniasklaidos priemonės kalbėdamos apie visuomenės grupes, kurių atžvilgiu yra didžiausia socialinė distancija.

Daugelio grupių matomumas žiniasklaidoje augo, kai kurių net 8 kartus, tačiau jų kalbinamumas proporcingai nedidėjo. Teigiamų pokyčių fiksuota musulmonų ir romų vaizdavime. Šios grupės rečiau pasirodė neigiamo konteksto publikacijose, darbuose dažniau buvo fiksuojamos ir šių grupių atstovų citatos.

Remiantis „Media4Change” žiniasklaidos monitoringo duomenimis, įteikti apdovanojimai žiniasklaidos priemonėms, skyrusioms daugiausia dėmesio atskirtyje atsiduriančioms visuomenės grupėms.

„Sveikiname žiniasklaidos priemones, kurių žurnalistai iššūkių nestokojančiame darbe rado laiko žmogui. Apdovanotieji 2021 metais dažniausiai išgirdo jo balsą ir žmogų matė ne vien juodame, kriminalų kontekste, bet ir beprotiško tempo laikais rado laiko išlaikyti nuomonių balansą, pastebėjo ne tik jų pralaimėjimus, bet ir pergales“, – sakė N.Jurčiukonytė.

Visų žmonių žiniasklaidos priemone tapo:

– Visų žmonių regioninis dienraštis – Kauno diena

– Visų žmonių radijas – LRT radijas

– Visų žmonių televizija – LRT televizija

– Visų žmonių naujienų portalas – 15min

Nugalėtojai šiose kategorijose renkami remiantis balso grupei suteikimo kriterijumi: iš kiekvienos kategorijos išrinktos tos žiniasklaidos priemonės, kurios dažniausiai kalbino grupes, kurių atžvilgiu, kaip rodo tyrimai, yra didžiausia socialinė distancija: romai, žydai, migrantai, musulmonai, LGBTI+ bendruomenė ir psichikos sveikatos paslaugų vartotojai. Atsižvelgta ir į kontekstų balansą. Tokio pobūdžio apdovanojimai „Media4Change“ teikiami nuo 2019 metų.

Apdovanojimai – ateitį kuriantiems tyrimams

Ateities istorijų tiriamosios žurnalistikos konkurse dalyvavo 26 žurnalistai iš Lietuvos, Čekijos ir Slovakijos. Konkursui pateikta 20 darbų, kuriuose vertino tarptautinė komisija sudaryta iš žurnalistų ir žiniasklaidos ekspertų iš Jungtinės karalystės, Danijos, Slovakijos ir Lietuvos.

2021 m. „Media4Change“ tiriamosios žurnalistikos konkurso nugalėtojais tapo: – Geriausias žmogaus teisių tyrimas 2021 – Dovydas Pancerovas ir Birutė Davidonytė „Fūrų vergai“ – Geriausias aplinkos apsaugos tyrimas 2021 – Lenka Haniková, Radoslav Marek – „Sunkieji metalai – našta aplinkai po kasybos veiklos Spiše“

– Geriausias korupcijas tyrimas 2021 – SIENA – tiriamųjų istorijų, dėl kurių Baltarusijos oligarchams taikomos sankcijos, serija – Sąveika su auditorija 2021 – Dovydas Pancerovas ir Birutė Davidonytė „Fūrų vergai“ – Geriausias interaktyvus tiriamasis pasakojimas – LRT tyrimų skyrius – „Kremliaus oligarchų verslas Lietuvoje“ – Žiūrovų pasirinkimas – Dovydas Pancerovas ir Birutė Davidonytė „Fūrų vergai“.

– Geriausias jaunasis žurnalistas tiriamosios žurnalistikos srityje – Augustinas Šulija – Baltarusijos ir Europos sienos krizės tyrimas

Daugiausiai kategorijų – trijose – laimėjo „LaisvėsTV“ tandemas Dovydas Pancerovas ir Birutė Davidonytė. „Gauti net tris apdovanojimus buvo labai netikėta, ypač žinant, jog konkurentai buvo rimti, o komisija – autoritetinga. Mums tai svarbus įvertinimas. Taip pat džiaugiuosi, kad per apdovanojimų ceremoniją vėl buvo atkreiptas dėmesys į „Fūrų verguose“ papasakotas išnaudojamų vairuotojų istorijas“, – sako D.Pancerovas.

„Tiriamoji žurnalistika yra gyvybiškai svarbi – tai įrankis, turintis galią ir galintis prisiimti atsakomybę, kai žlunga oficialūs kanalai. Apdovanojimai padeda atpažinti geriausius šio darbo kūrinius, atneša juos platesnei auditorijai ir skatina žurnalistus ateityje daugiau skelbti tokius reportažus“, – sakė Jamesas Ballas, „Bureau Local“ redaktorius, vienas iš 11 tiriamosios žurnalistikos konkurso komisijos narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius