-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 03

Medicinos pažymų reikalauti negali, bet prašo: studentams neaišku, kaip pasiteisinti dėl ligos

Nuo praėjusių metų rugsėjo pasikeitė tvarka, numatanti, kad ugdymo įstaigos nebeturi teisės prašyti medicinos pažymų vaiko nebuvimui pateisinti. Tačiau į 15min redakciją kreipėsi aukštųjų mokyklų auklėtiniai, nesuprasdami, kokia tvarka yra universitetuose ar kolegijose. Esą popierinių pažymų daktarai nebeišduoda, tad studijų skyriai prašo parodyti asmeninių detalių turintį išrašą iš e.sveikatos. Apklausus aukštąsias mokyklas aiškėja, kad kiekviena jų turi savą tvarką nelankymui pateisinti.
Peršalimo ligos
Peršalimo ligos / 123RF.com nuotr.

Į redakciją kreipėsi studentė, klausdama, ar įstaigos, prašydamos išrašo iš e.sveikatos, nepažeidžia įstatymų.

„Įsibėgėjus sesijoms ir ligoms, šiemet studentai susiduria su problema dėl praleistų paskaitų ar egzaminų dėl ligos, nes nebeišrašoma popierinė pažyma. Dabar dažniausiai prašoma atsispausdinti savo duomenis iš e.sveikatos, juos parodyti, bet kolegijos ar universitetai jų nerenka, kad nepažeistų įstatymų“, – tikina studentė, neįvardijusi, kurioje įstaigoje mokosi.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, „smulkiems susirgimams pateisinti“ nei popierinių, nei elektroninių pažymų teikti nebereikia.

„Nelankymo priežastims pagrįsti ugdymo įstaiga (universitetas) negali reikalauti iš studento jokio su sveikatos duomenimis susijusio dokumento ir turi numatyti kitokį mechanizmą, galintį užtikrinti tinkamą lankomumo administravimą netvarkant sveikatos duomenų“, – teigė ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lina Bušinskaitė-Šriubėnė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lina Bušinskaitė-Šriubėnė

Siūloma išduoti kitas pažymas

Švietimo mokslo ir sporto ministerija taip pat pažymi aukštųjų mokyklų autonomiškumą, tad rekomenduoja studentui pačiam išsiaiškinti, kokia tvarka yra taikoma jo mokymosi įstaigoje.

Kita vertus, ministerija teigia, kad, be neteiktinos 094/a medicininės pažymos formos, studentai gydytojų gali paprašyti išduoti kitas nebuvimą pateisinančias pažymas.

„Nuo rugsėjo 1 d. 094/a pažyma nebeišduodama ir studentams, kurie dėl ligos, gydytojui ar gydytojų konsultacinei komisijai rekomendavus, arba dėl nėštumo ir gimdymo, ar dėl sergančio vaiko priežiūros negali atvykti į egzaminą arba nori gauti akademines atostogas. Dėl minėtų priežasčių jiems išduodamos kitos formos. (...)

Forma Nr. 046/a „Medicininis pažymėjimas“ (naudojama asmens sveikatos būklei, atliktiems tyrimams, skiepams, gydytojų konsultacinės komisijos išvadoms paliudyti ir kitais teisės aktuose nustatytais atvejais);

Forma Nr. 027/a „Medicinos dokumentų išrašas/siuntimas“ (abi formos patvirtintos sveikatos apsaugos ministro 2014 01 27 įsakymu Nr. V-120);

Forma Nr. 025-113/a „Nėščiosios kortelė“ (patvirtinta sveikatos apsaugos ministro 2016 10 07 įsakymu Nr. V-1149)“, – rašoma ministerijos atsakyme.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerija
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerija

L.Bušinskaitė-Šriubėnė pažymi, kad šios pažymos gali būti naudojamos tik išskirtiniams atvejams.

„Kai studentas ima akademines atostogas, pavyzdžiui, dėl ligos, gydytojui ar gydytojų konsultacinei komisijai rekomendavus, arba dėl nėštumo ir gimdymo, vaiko priežiūros, universiteto nustatyta tvarka jis turi pateikti tai pagrindžiančius dokumentus ar medicininę pažymą. Tai yra vienetiniai ir išskirtiniai atvejai. Ne smulkiems susirgimams pateisinti“, – pažymi ji.

Vieni pažymas renka, kiti kviečia ieškoti sprendimo

15min kreipėsi į keliolika aukštųjų mokyklų prašydama paaiškinti, kokios tvarkos laikomasi ligai pateisinti.

Vilniaus universitetas teigia, kad jeigu studentas nedalyvavo pasiekimų vertinime, turi pateikti nebuvimą pateisinantį dokumentą.

„Vienas iš galimų pateisinimų, ypač ligos atveju, yra medikų teikiamos pažymos. Gydytojai tokias pažymas turi išduoti studentui pageidaujant. Problemų kyla, kai gydytojai kartais atsisako prašomas pažymas išduoti. Tokiais atvejais studentai individualiai gali kreiptis į Studijų skyrių, kur kartu ieškome sprendimo“, – komentavo Viešosios komunikacijos poskyrio vadovė Rima Juciutė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vilniaus universitetas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vilniaus universitetas

Vilniaus kolegijos Studijų tarnybos vadovė Dovilė Liubinienė teigia, kad studentai, norintys pateisinti savo nebuvimą, gali atnešti 046 medicininės pažymos formą.

„Rugsėjo mėnesį susisiekėm su Visuomenės sveikatos centru, keliomis poliklinikomis ir iš tiesų forma 046, kuri galiojo, galioja iki šiol. Ir studentams, kurie serga ilgesnį laikotarpį, jiems būtent tos pažymos ir išduodamos. Kaip pristatinėjo, taip ir pristato toliau“, – sako ji.

Anot pašnekovės, pažymas administracijai studentai pateikia ir popierines, ir elektronines.

Tuo metu Vilniaus technologijų dizaino kolegija teigia pažymų nerenkanti.

„Jei studentui reikia akademinių atostogų dėl sveikatos, fakultetui jis turi parodyti gydytojo, gydytojų konsultacinės komisijos rekomendaciją iš gydymo įstaigos. Šio dokumento duomenys fiksuojami studento prašyme dėl akademinių atostogų suteikimo. Gydymo įstaigos rekomendacija dėl akademinių atostogų grąžinama studentui“, – sako kolegijos Kokybės ir dokumentų valdymo tarnybos vadovė Diana Radzevičiūtė.

„Scanpix“ nuotr./Paskaita
„Scanpix“ nuotr./Paskaita

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas teigia taip pat pažymų nebeprašantis.

„Šiuo metu Lietuvos sveikatos mokslų universitete iš studentų nebereikalaujama pristatyti nelankytas paskaitas pateisinančios pažymos iš medicinos įstaigos. Tačiau kartais medicinines pažymas studentai fakultetams vis dar pateikia savo noru. Šiuo metu universitete tebevyksta studijų procesą reglamentuojančių dokumentų peržiūra, korekcijos, atnaujinimas“, – teigė universiteto Rinkodaros ir komunikacijos tarnybos vadovas Dainoras Lukas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius