Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 15

Medikai: esant dideliam šalčiui žmonės aktyviai praneša apie gulinčius ar neblaivius žmones

Į Lietuvą atslinkus dideliems šalčiams, medikai sako sulaukiantys daug gyventojų pranešimų apie gulinčius ar neblaivius žmones, kurie gali sušalti.
Medikas
Medikas / Dienraščio „15 minučių“ nuotr.

„Norėtųsi pasidžiaugti, kad žmonės aktyviai skambina, kai mato gulintį žmogų ar pastebi pro langą, kad eina neblaivus žmogus“, – BNS antradienį sakė Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties direktorius Nerijus Mikelionis.

Pasak gydytojo, būna nemažai atvejų, kai atvykus į nurodytą vietą žmogus jau būna pasišalinęs. „Tikrai negali pykti dėl to – geriau nuvažiuoti ir nerasti, negu leisti žmogui sušalti“, – kalbėjo N.Mikelionis.

Pasak jo, Kaune per pastarąją parą sušalusių žmonių nebuvo. Iš viso šią žiemą medikų pagalbos mieste prireikė daugiau nei 30 sušalusių žmonių. Dauguma iš jų – neblaivūs benamiai.

Vilniaus GMP medikai pirmadienį pas sušalusius žmones buvo iškviesti aštuonis kartus, tačiau du iškvietimai nepasitvirtino. Anot medikų, praeiviai aktyviai kviečia juos ir gerai neįsitikinę, ar kažkam tikrai reikia pagalbos.

„Kartais atvažiuoja greitoji ir nieko neranda – pasikėlė ir nuėjo. Praeivis kviesdamas turėtų pasidomėti, ar jam reikia pagalbos, ar nereikia“, – BNS antradienį sakė Vilniaus GMP atstovas Vytenis Keršys.

Atvykę medikai pakėlė ir namo išsiuntė šaltyje gulintį neblaivų diabetu ir hipertenzija sergantį vyrą, kitas narkotikų perdozavęs žmogus atsikėlė pats, medikų pagalbos jam neprireikė. „Pasikėlė ir nuėjo, o galėjo ir kitaip baigtis“, – sakė V.Keršys.

Į ligonines sostinėje nuvežti keturi sušalę žmonės, vienas iš jų – po balkonu miegojęs nuolatinės gyvenamosios vietos neturintis žmogus, kuris patyrė bendrą kūno atšalimą ir nušalo galūnes.

Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotoja Nijolė Dambrauskienė BNS sakė, kad iškvietimų dėl nuo šalčio nukentėjusių žmonių yra padaugėję trečdaliu.

Pasak jos, dažniausiai tenka vykti pas sušalusius benamius ar išgėrusius žmones, tačiau per pastarąsias dienas rimčiau nukentėjusių nuo šalčio nepasitaikė.

Šiaulių greitosios medicinos pagalbos stotyje BNS informavo, kad iškvietimų dėl šalčio nepadaugėjo. Dažniausiai vykstama pas medikams jau pažįstamus alkoholio padauginusius asocialius asmenis. Apžiūrėti medikų, jei paprastai paleidžiami.

Į Lietuvą atslinkus šalčiams, naktimis temperatūra nukrinta žemiau nei 20 laipsnių šalčio. Artimiausią naktį vietomis gali šalti iki 24 laipsnių, teigia sinoptikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius