-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 01 06

Medikai perspėja apie nušalimų grėsmę

Žiema su giliomis sniego pusnimis ir šalčiais nepasiruošusius užklupo ne tik kelininkus, bet ir miestiečius. Į Kauno medikus jau kreipėsi pirmieji pacientai, nušalę galūnes.
Nušalimui atšildyti galima naudoti tik kambario temperatūros vandenį.
Nušalimui atšildyti galima naudoti tik kambario temperatūros vandenį. / Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.
Temos: 1 Nušalimas

Kauno medicinos universiteto klinikose šiemet dar nebuvo nė vieno paciento, nušalusio galūnes ar veidą. Tačiau Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinėje ligoninėje (KRKKL) jau gydoma viena moteris, patyrusi rimtus kojų nušalimus. Ligoninės personalas jau pasiruošęs tokių ligonių antplūdžiui.

KRKKL traumatologinių skyrių budinčios gydytojos prognozavo, kad daugiau nušalusių galūnes ligonių atsiras po 10 dienų – dviejų savaičių. Dauguma jų – asocialūs asmenys. „Tokių pacientų prasidėjus šalčiams ligoninėje būna visuomet. Tačiau pagalbos neretai prireikia ir kitų socialinių sluoksnių atstovams. Žinoma, jų nušalimai mažesni“, – tvirtino gydytojai.

KRKKL Ortopedijos traumatologijos skyriaus vedėjo Raimondo Kunicko teigimu, atėję šalčiai įpareigoja kiekvieną žmogų labiau pasirūpinti savimi. Svarbiausia – tinkamai pasirinkti aprangą ir avalynę. „Protinga apranga ir patogi avalynė – svarbiausias receptas, kurį turėtų prisiminti visi, norintys nenušalti galūnių“, – tvirtino medikas. Tačiau klysta tie, kurie mano, jog spaudžiant šalčiams į lauką būtina eiti ypač šiltai apsirengus. Pernelyg šilti rūbai, taip pat ir avalynė gali padaryti meškos paslaugą – suprakaitavęs žmogus lengviau sušąla.

„Per šalčius reikėtų atsisakyti nenatūralių medžiagų audinių. Pavyzdžiui, vietoje nailoninių dėvėti natūralaus pluošto kojines. Avalynė neturi būti per ankšta – priešingu atveju sutriks kraujotaka ir kojų pirštai ar pėdos nušals“, – sakė R.Kunickas. Anot mediko, labiau pasisaugoti turėtų žmonės, sergantys cukriniu diabetu, ateroskleroze, vartojantys tam tikrus vaistus, taip pat daug rūkantys – šios ligos ir priklausomybė susiaurina kraujagysles, todėl tokiems žmonėms kraujotaka sutrinka dažniau.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai primena, kad nušalimas – tai audinių pakenkimas žema temperatūra, kuri sukelia kraujagyslių spazmus. Dažniausiai žmonės nušąla kojas, rankas bei ausis, nosis, skruostus. Pirmasis nušalimo požymis – pabalusi oda. Vėliau ji pamėlynuoja. Nušalusią vietą skauda, tačiau ilgainiui skausmas išnyksta. Vis dėlto nusiraminti ir džiaugtis pasikeitusiais pojūčiais nereikėtų: skausmas išnyksta tik žuvus audiniams. Nušalusiose vietose gali atsirasti žaizdos, į jas gali patekti infekcija, dėl ko nušalusias galūnes kartais tenka amputuoti.

Ką daryti nušalus?

Gydytojas R.Kunickas patarė nušalusių vietų – galūnių ir veido dalių – netrinti vilnoniais audiniais, sniegu. Jei tik yra galimybė, reikėtų pasiekti šiltą patalpą. Kojas išauti iš batų ir pamasažuoti, įtrinti spiritu ar alkoholiu, tačiau jokiu būdu nesišildyti karštame vandenyje ar prie atviros ugnies.

Kadangi galūnės nušalusios, jos nejaučia skausmo, todėl greta nušalimo jas galima dar ir nudegti. Atšildymui galima naudoti tik kambario temperatūros vandenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius