Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 25

Medikai – pervargę, sofomis, apavu, rankšluoščiais rūpinasi savanoriai, ministerija – dėkoja

Priešakinėse kovos su koronavirusu linijose atsidūrę medikai sulaukė didžiulio visuomenės ir verslo palaikymo. Ne tik moralinio, bet ir tokiais dalykais, kaip maistas, kava, net apavas ar sofos poilsiui. Siekiant palengvinti šiuo laikotarpiu nelengvą medikų dalią, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) panašių veiksmų nesiima, tik dėkoja verslui ir žmonėms.
Vilnius per karantiną
Vilnius per karantiną / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Žiniasklaidoje, socialiniuose tinkluose pastaruoju metu galima paskaityti apie akistatoje su epidemija gimusias gerumo iniciatyvas.

Medikai iš geradarių gauna ne tik reikalingų apsaugos priemonių, yra kas medikams nemokamai tiekia maistą, kavą, kiti pradžiugina gėlėmis.

Organizatorių nuotr./Gėlės gydytojams
Organizatorių nuotr./Gėlės gydytojams

Feisbuke skelbta, kad pavyko rasti, kas gydytojų poilsiui nupirks keletą sofų-lovų, apavo, nes jis greitai susidėvi, rankšluoščių, nes ligoninės turimų nebespėjama dezinfekuoti, kaitinti.

Feisbuke skelbta, kad pavyko rasti, kas gydytojų poilsiui nupirks keletą sofų-lovų.

Vienoje feisbuko grupėje medikė keliems mėnesiams ieškojo buto nuomai netoli vienos ligoninės, kurioje gydomi ir užsikrėtusieji koronavirusu.

„Preliminariai dviem mėnesiams (pandemijos metu), kol nebebus rizikos parnešti namiškiams užkrato“, – rašė ji.

15min pasidomėjo SAM pozicija dėl tokių medikų pagalbos prašymų. Ar neketinama ieškoti galimybių šiuo laikotarpiu laikinai pasiūlyti gydytojams kažkokių specialių gyvenamųjų vietų?

Kokių veiksmų ministerija imasi, kad medikams, gydantiems sergančiuosius koronavirusu, būtų pagerintos poilsio darbo vietoje sąlygos?

Galiausiai, kaip, SAM nuomone, dabar atrodo medikų darbo, poilsio sąlygos penkiose ligoninėse, kuriose gydomi koronavirusu sergantys asmenys?

Reikalingas visų prisidėjimas

SAM atsiųstas komentaras buvo lakoniškas.

Jame teigiama, kad ministerija dėkoja verslui, privatiems asmenims už bet kokią pagalbą medikams, pasiūlymus dėl prekių pristatymo ir panašiai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija

„Vienareikšmiškai – tai didžiulis palaikymas priešakinėse linijose dirbantiems medikams. Situacija neeilinė, tad dabar reikalingas visų susitelkimas ir prisidėjimas visais įmanomais būdais. Dėkojame visiems, kurie tai daro“, – sakoma SAM komentare.

Situacija neeilinė, tad dabar reikalingas visų susitelkimas ir prisidėjimas visais įmanomais būdais. Dėkojame visiems, kurie tai daro.

Taip pat nurodoma, kad savo ruožtu, ministerija taip pat nuolat bendrauja su įstaigų vadovais, kurie situaciją mato realiu laiku, tariasi dėl to, kaip ir kuo galėtų prisidėti.

Medikai – pervargę

Medikų sąjūdžio vadovė Živilė Gudlevičienė sakė, kad dėl darbo krūvių, darbo ir poilsio sąlygų medikai nėra kreipęsi į asociaciją.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Živilė Gudlevičienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Živilė Gudlevičienė

Ji priminė, kad pirmadienį išplatintas bendras reikalavimų sąrašas, kuriame kalbama ir apie sveikatos priežiūros specialistų, teikiančių pagalbą pacientams, tyrimus dėl koronaviruso, apsaugos priemones bei panašiai.

„Bet, aš manau, galbūt tikrai todėl, kad jie tiek pervargę, kad net neturi laiko kažkam kažką pasakyti, kad jie yra pervargę ir kažko jiems trūksta“, – mano Ž.Gudlevičienė.

Manau, galbūt tikrai todėl, kad jie tiek pervargę, kad net neturi laiko kažkam kažką pasakyti, kad jie yra pervargę ir kažko jiems trūksta.

Anot jos, žinoma, kad visi pasigenda didesnių valstybės investicijų.

Tačiau kartu Medikų sąjūdžio vadovė svarstė, kad galbūt verslui dabar, čia pat susiorganizuoti yra daug lengviau.

„Ėmė, šiandien nusprendė ir padarė. Aš taip įsivaizduočiau, galbūt pagalvočiau, kodėl yra valstybei sunkiau, nes turi skelbti konkursą, vykdyti pirkimą, kol jis įvyks, pavyks ir taip toliau, ir panašiai. Kad ir, sakykime, tuos finansus nukreiptų į tokią paramą, vėlgi reikia kreiptis, laukti pritarimo, svarstymai ir panašiai.

Įsivaizduoju, kad tiesiog, teisingai, visi džiaugiasi, jog verslininkai tokie aktyvūs ir geranoriški. Na, kaip ir galvoja, kad šitas baras jau sutvarkytas, tai mes, teisingai, tomis priemonėmis, tyrimais dabar rūpinsimės – šitais dalykais. Čia, sakau, tiesiog mano tokie pamąstymai“, – kalbėjo Ž.Gudlevičienė.

Įsivaizduoju, kad tiesiog, teisingai, visi džiaugiasi, jog verslininkai tokie aktyvūs ir geranoriški.

Paklausus apie medikų darbo krūvius, ji minėjo, kad gydymo įstaigose yra sudarinėjami rezerviniai sąrašai, gydytojai atšaukiami ir iš atostogų.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ukmergės ligoninė
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ukmergės ligoninė

„Kad visi būtų pasiruošę ir tos pajėgos būtų, sakykime, sukauptos čia vietoje. Nes lygiai tą patį, žinau, ir užsienio valstybės darė, kad uždraudė medikams išvažiuoti iš šalies jau vos tik prasidėjus tai infekcijai, jog jie visi būtų tame parengime.

Ir tuomet įstaigos tikrai dėlioja tuos planus ir grafikus, kaip tas komandas rotuoti, kad jos nepervargtų, iš tiesų medikai ateitų pailsėję į darbo vietas. Kol nėra tų didelių krūvių, aš taip įsivaizduoju, dar minimalios pajėgos yra mestos. Kai bus jau dideli krūviai, visas tas rezervas tikrai eis padėti“, – sakė Ž.Gudlevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius