-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 12

Medikas apie įkyriai kyšį siūlančius pacientus: „Perspėju, kad kreipsiuosi į policiją“

„Išties, vis dar gajūs mitai, kad gydytojams reikia padėkos, nes, neva, kitaip pacientas negaus tinkamo gydymo“, – sako Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Skubios pagalbos gydytojas rezidentas ir knygos „Pragaro ambulatorija“ autorius Andrius Černauskas. O situacija, anot pašnekovo, – kitokia. Jauni gydytojai tikrai nelaukia ir neima neoficialių padėkų jokia forma, nes tai ne tik nepagarba, bet ir nusikaltimas.
Gydytojas rezidentas ir knygos „Pragaro ambulatorija“ autorius Andrius Černauskas
Gydytojas rezidentas ir knygos „Pragaro ambulatorija“ autorius Andrius Černauskas / Partnerio nuotr.

Virsta spektakliu

„Galbūt mūsų ligoninėje ir skyriuje daug mažiau kyšininkavimo nei kitur, nes daugeliu atveju žmonės atvyksta, kai jiems reikia skubios pagalbos, tad nebūna tam ir pasiruošę“, – teigia medikas. Tačiau pripažįsta, kad tikrai vis dar pasitaiko tokių žmonių, kurie mėgina įkišti vokelį tai į chalato kišenę, tai tarp dokumentų. Tuomet A. Černauskas elgiasi principingai.

„Pradžioje pasakau, kad tikrai nereikia. Aš ir be padėkos viską padarysiu, pagalbą suteiksiu taip, kaip galiu geriausiai, bet dažnai žmonės nepasiduoda ir vis tiek mėgina duoti kyšį. Tuomet vyksta netgi tragikomiškas spektaklis: jie man atgal, aš vėl į rankinę, jie į kišenę, aš vėl jiems atgal. Toks beveik susistumdymas kabinete vyksta, bet jei to nepakanka, informuoju, kad tai yra nusikaltimas, perspėju, kad kreipsiuosi į policiją. Tada nurimsta“, – pasakoja medikas.

Vis tik dar dažnai žmonės neša kyšius po operacijos, procedūros ar vizito tikėdamiesi, jog tai yra tik nekalta „padėka“. Bet visiškai nesvarbu, kada tai yra įteikta – prieš ar po. Tai yra nusikaltimas, už kurį gali būti baudžiama itin griežtai. O gresianti piniginė bausmė – didesnė už pačio kyšio vertę.

„Žinoma, dažnai pasitaiko, kad atneša saldainių ar kavos, yra buvę, kad atnešė net kiaušinių. O kartą viena moteris atnešė dvi lėkštes ir iš vytelių supintą briedį“, – prisiminimais dalinasi pašnekovas. Tačiau net ir tokiu atveju, kai pacientai siūlė A. Černauskui ne pinigus, o kitas dovanas – jis primygtinai prašė tai pasilikti sau: „Būna, kad žmonės įsižeidžia, kaip čia galiu nepriimti, kai kuriems šiek tiek keista. Dažniausiai tai būna vyresnio amžiaus žmonės, o, beje, minėta moteris, kuri atnešė lėkštes ir briedį vis tiek dovanas paliko už kabineto durų, kurias radau tik po kelių valandų. Tuomet viską nunešiau administracijai, o ką jie darė – nežinau“.

Nejaugi tu toks blogas?

Praėjusių metų rudenį visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centrui „Vilmorus“ atlikus šalies gyventojų apklausą paaiškėjo, kad beveik dešimtadalis šalies gyventojų nežino, kad neoficialus atsidėkojimas/ kyšio davimas gydytojui yra nusikaltimas. Gydytojas A. Černauskas įsitikinęs, kad kyšį duodantys žmonės nori atsidėkoti, tačiau nežino ar nesugalvoja kitų padėkos formų.

„Išties, mums kur kas maloniau, kai žmogus nuoširdžiai žodžiu pasako ačiū, padėkoja ir pasako, kad liko patenkintas suteikta paslauga. Jei nedrįsta to pasakyti, tuomet tegul parašo atsiliepimą internete“, – kaip padėkoti gydytojui pataria pašnekovas ir priduria, kad kyšis yra ne tik nusikaltinimas, bet dažnai ir sugadina santykius tarp paciento ir jį gydančio gydytojo. Juk po to būna nemalonu bendrauti abiem pusėms, nes jaučiama nereikalinga įtampa tarp kyšio neėmusio gydytojo ir jį siūliusio paciento.

„Kai pacientas pasiūlo kyšį pasijunti nemaloniai, smunka savivertė, pagalvoji: „nejaugi apie tave taip blogai galvoja, mano, jog nebūsi sąžiningas?“, – mintimis dalinasi gydytojas rezidentas.

Išties, mums kur kas maloniau, kai žmogus nuoširdžiai žodžiu pasako ačiū, padėkoja ir pasako, kad liko patenkinti suteikta paslauga.

Manipuliuoja sąvokomis

Kyšius medikams brukantys pacientai dažnai yra linkę manipuliuoti žodžiais ir juos vadina „padėkomis“ ir „dovanomis“, tačiau pavadinimas neturi jokios reikšmės, nes Baudžiamasis kodeksas bet kokį materialinį atlygį apibrėžia kaip kyšį. Nesvarbu, ar jis gydytojui duodamas prieš atliekant kokį nors veiksmą, pavyzdžiui, operaciją ar po jo.

Nuo šiol tiek medikai, tiek pacientai, kurie susidūrė su korupcijomis apraiškomis ligoninėse, poliklinikose ar sanatorijose gali apie tai pranešti policijos pareigūnams skambindami bendruoju pagalbos telefonu 112.


Informacija parengta LR sveikatos apsaugos ministerijai įgyvendinant Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius