Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 18

Medikų vaikams atviri Vilniaus darželiai, o dėl karantino uždarytų mokyklų mokinės ieško auklių darbo

Jau praeitą penktadienį Vilniuje neveikė mokyklos ir darželiai, tad ne vienai šeimai teko sukti galvą, kaip spręsti problemą, – ir dirbti reikia, ir vaikus prižiūrėti, o vienu metu tai sudėtinga. Vilniaus savivaldybė ištiesė pagalbos ranką medikams, o kiti ieško išeičių patys. Viena išeičių – nusisamdyti auklę. Jomis dirbti nori karantino iš mokyklų išgintos vyresnių klasės mokinės.
Auklė
Auklė / 123rf.com

Antradienį darželiuose – 43 medikų vaikai

Mokyklos ir darželiai uždaryti, o vaikus kažkam prižiūrėti reikia. Tokia dilema šiomis dienomis iškyla dažnai Lietuvos šeimai. Net jeigu vienas iš tėvų ar abu gali dirbti iš namų, dirbti ir prižiūrėti kelis 3–5 metų vaikus nėra lengva.

Tačiau kai kurių profesijų atstovai namuose likti bet kuriuo atveju negali. Tarkim, medikai, kurie pastaruoju metu priversti dirbti dar ilgiau, nei anksčiau. Todėl medicinos sektoriaus įstaigų darbuotojų vaikais bent jau Vilniuje iš dalies pasirūpinta.

„Medikai gali vesti savo vaikus į visus tuos pačius darželius, kur vedė ir prieš tai, ten formuojamos mažos grupės – po tris penkis vaikus, žiūrint, kiek jų susirenka, ten jie prižiūrimi“, – sakė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Medikai gali vesti savo vaikus į visus tuos pačius darželius, kur vedė ir prieš tai, ten formuojamos mažos grupės, – sakė P.Poderskis.

Jo teigimu, antradienį darželius ir mokyklas atėjo 43 vaikai, pirmadienį jų buvo tik 16, tad, atrodo, tėvai tokia galimybe domisi ir ketina ja naudotis.

Priėmus sprendimą uždaryti ugdymo įstaigas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga buvo užsiminęs, kad neturintiems kur palikti vaikų tėvams teks galvoti kūrybiškai, galbūt kreiptis į gimines ar kaimynus, kurie galėtų vaikus prižiūrėti, kol jų tėvai dirbs.

Vilniaus meras medikus įvardijo kaip svarbiausius žmones valstybėje, tad savivaldybė ir sugalvojo jų vaikams leisti lankyti tuos pačius darželius bei mokyklas, kad gydytojai, slaugytojos ar kiti medicinos įstaigų darbuotojai neitų atostogų ar neimtų nedarbingumo neturėdami kur palikti vaikų.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Darželis
Arno Strumilos / 15min nuotr./Darželis

Atsižvelgdama į tai, kad koronavirusas, kaip rodo užsienio patirtis, pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms, Vilniaus savivaldybė siūlė, kad vaikų priežiūros grupėse dirbtų jaunesnio amžiaus darbuotojai. Taip pat svarbus vaikų skaičius grupėse.

Mokinės, studentės aukliautų karantino metu

Auklių paklausa irgi šiek tiek paaugo. Tokios tendencijos stebimos Italijoje, Prancūzijoje, tad manoma, kad taip bus ir Lietuvoje, nors kol kas auklę susirasti padedančios įmonės to dar nepastebi.

O štai tarp tokio darbo ieškančiųjų galima pastebėti naują tendenciją. „Sveiki, aš esu atsakinga 15-metė, ieškanti būdo užsidirbti karantino laikotarpiu, po to vakarais ar savaitgaliais taip pat galėčiau dirbti“, – bent kelis tokius skelbimus turi portalas yoopies.lt.

Moksleivės tikina jau turinčios panašaus darbo patirties, tad mielai vėl imtųsi aukliavimo. Arba tame pačiame portale ieško gyvūnų prižiūrėtojos darbo: „Sveiki, kadangi dabar karantinas ir esu moksleivė, ieškau darbo su gyvūnais.“

Sveiki, aš esu atsakinga 15-metė, ieškanti būdo užsidirbti karantino laikotarpiu.

Auklės darbo karantino laikotarpiu imtųsi ir mokyklose dirbančios specialistės, tarkim, psichologė, studentės ir t.t.

Ieškos savanorių

Kaip 15min sakė Kamilė Dalšėdaitė, „Yoopies Lietuva“ vadovė, Lietuvoje auklių poreikis jau auga, nors dar labai didelis nėra.

„Palyginti, kaip yra kolegoms Prancūzijoje, Italijoje, Ispanijoje, tai ten pajėgas labai gausina. Lietuvoje esame tokioje situacijoje, kuri kaip pasiruošimas. Aš dabar darau viską, ką galiu, kad būtume pasiruošę laikui, kai poreikis bus labai didelis“, – kalbėjo K.Dalšėdaitė.

Daugiau auklių prižiūrėti vaikus reikės tada, kai ims gerokai augti užsikrėtusiųjų skaičius. Gydytojams gali tekti dirbti po septynias dienas per savaitę, tikėtina, ne tik jiems. Tada ir prireiks didesnės pagalbos prižiūrėti vaikus.

Paklausta, ar auganti paklausa augins ir auklių darbo apmokėjimą, K.Dalšėdaitė teigė, jog taip nutikti neturėtų – tai būtų naudojimasis beviltiška situacija.

„Pasinaudoti situacija, kad yra didesnė paklausa, nemanau, kad yra labai teisinga“, – įsitikinusi ji.

123RF.com nuotr./Vaikai su planšetėmis
123RF.com nuotr./Vaikai su planšetėmis

K.Dalšėdaitė pristatė ir dar vieną sumanymą, kuris artimiausiu metu taps realybe. Jis susijęs su savanorystės programa – šiame puslapyje užsiregistravę asmenys, ieškantys auklės darbo, gaus žinutes su klausimu, ar sutiktų savo paslaugas teikti nemokamai tiems žmonėms, kuriems to ypač reikia.

Tėvai, ieškantys priežiūros savo vaikams, kol jie patys dirbs, galės matyti ir tokius nemokamus pasiūlymus.

Lietuvoje jaunesni nei 6 metų vaikai arba vaikai su negalia neturėtų būti paliekami vieni, juos turėtų prižiūrėti arba suaugusieji, arba vyresni nei 14 metų paaugliai. Tai reiškia, kad sustabdžius ugdymo procesą pradinukai jau gali pabūti vieni namuose, o darželinukams reikia vyresniųjų priežiūros.

Dėl koronaviruso plitimo Lietuvoje dviem savaitėms (kol kas) – nuo kovo 13 iki 24 d. – stabdomas ugdymo įstaigų darbas, o Vilniuje, miesto savivaldybės sprendimu,– net penkioms savaitėms – nuo kovo 13 iki balandžio 17 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius