Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 07

Medikų žaidynėse – dėmesys ekstremalioms situacijoms

Rugsėjo 9–11 dienomis Plungės rajone, Paplatelės kaime vyks ketvirtosios Lietuvos greitosios medicininės pagalbos (GMP) žaidynės. Jose šiemet bus skiriamas ypatingas dėmesys dalyvių profesinės kvalifikacijos tobulinimui.
Greitosios pagalbos medikų žaidynės Lietuvoje rengiamos trečią kartą.
Greitosios pagalbos medikų žaidynės Lietuvoje rengiamos ketvirtą kartą. / „Scanpix“ nuotr.

Šiemet pirmą kartą GMP ekipažų lauks naktinė ir psichologinė užduotys, o nukentėjusiųjų vaidmenis atliks apie 50 nugrimuotų savanorių.

Šių metų GMP žaidynėse dalyvaus 30 greitosios medicinos pagalbos (GMP) įstaigų komandų iš visų Lietuvos apskričių. Atvyks dalyviai iš užsienio: GMP komandos iš Kaliningrado, Ukrainos, Latvijos.

„Siekiame, kad šios žaidynės būtų labiau treniruotės nei varžybos,” – kalbėjo Žaidynių vyriausiasis teisėjas, „Krizių tyrimo centro“ ekspertas ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto klinikų Skubios pagalbos skyriaus vadovas Kęstutis Stašaitis. – Tai puiki galimybė komandoms išbandyti savo jėgas, patikrinti bendradarbiavimo įgūdžius. Kviesdama dalyvauti svečius iš užsienio Lietuva siekia keistis žiniomis ir patirtimi, išmokti dirbti kartu. Be to, 2011 metais Lietuvoje vyks Europos krepšinio čempionatas. Tai bus iššūkis visai Lietuvai, taip pat išbandymas skubios pagalbos tarnyboms, todėl žaidynės yra gera proga patikrinti savo sugebėjimus dirbti ypatingomis sąlygomis.“

Visos žaidynėse dalyvaujančios komandos atvyks GMP automobiliais su privaloma įranga. Dalyviai turės atlikti 6 specializuotas užduotis: suaugusiojo gaivinimas, vaiko gaivinimas, akušerinė situacija, psichologinė pagalba, sunkių kvėpavimo takų valdymas, o vairuotojai varžysis estafetėje. Pirmą kartą į programą įtraukta ir naktinė užduotis. Kuriant užduotis buvo siekiama, kad situacija būtų kuo panašesnė į realius įvykius. Vietoj nukentėjusiųjų panaudojami kompiuterizuoti manekenai ar nugrimuoti savanoriai. Įgyvendinant užduotis talkins daugiau kaip 50 savanorių studentų.

Šiemet pirmą kartą dalyviai turės atlikti ir psichologinę užduotį, kurioje reikės ne medicininės, bet psichologinės pagalbos įgūdžių. 2009 metais „Krizių tyrimo centras“, remiantis JAV praktika ir metodika, sukūrė ir pradėjo naujus psichologinės pagalbos įgūdžių stiprinimo mokymus, kuriuose yra krizių intervencijos, savižudybių prevencijos, streso valdymo kursai. Per metus laiko buvo apmokyta daugiau kaip 1000 slaugytojų, gydytojų, paramedikų, vairuotojų.

„Skubios tarnybos medikai, teikdami neatidėliotiną pagalbą patiria didelius psichologinius krūvius, todėl džiaugiamės galėdami pristatyti standartizuotus mokymus, kaip suteikti pirmąją psichologinę pagalbą nukentėjusiajam ir kaip padėti sau ar savo kolegai patiriant stresą. Kad šios temos yra svarbios ir aktualios, parodė pirmųjų metų kursų populiarumas,“ – kalbėjo „Krizių tyrimo centro“ ekspertas, psichologinės pagalbos kursų programos vadovas Nedas Jasinskas.

Daugiau kaip prieš mėnesį iki žaidynių vyko intensyvūs praktiniai mokymai GMP komandų nariams. Kvalifikacijos kėlimo kursus pagal tarptautines Amerikos chirurgų koledžo (American College of Surgeons), Amerikos širdies asociacijos (AHA American Heart Association), Europos gaivinimo tarybos (ERC European Resuscitation Council) naujausiais rekomendacijas organizavo ir vedė Krizių tyrimo centras.

Žaidynių metu komandų darbą, vadovaujantis standartizuotais, objektyviais, naujausiais tarptautiniu lygiu pripažintais pagalbos teikimo algoritmais, vertins „Krizių tyrimo centro“ instruktoriai – teisėjai.

Daugiausia taškų surinkusi komanda bus paskelbta 2010 metų Lietuvos GMP žaidynių nugalėtoja. Kitais metais ji atstovaus Lietuvą tarptautinėse GMP varžybose.

Lietuvos greitosios medicinos pagalbos žaidynes organizuoja Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacija, Lietuvos skubiosios medicinos draugija, LSMU Ekstremaliosios medicinos katedra, „Krizių tyrimo centras” ir kiti partneriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius