-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 11 19

Medininkų bylos įtariamasis K.Michailovas prašo teismo panaikinti jam skirtą suėmimą

Medininkų bylos įtariamasis Latvijos pilietis Konstantinas Michailovas (Nikulinas) prašo Lietuvos apeliacinio teismo panaikinti jam skirtą suėmimą.
Medininkų aukų monumentas Medininkuose.
Medininkų aukų monumentas Medininkuose.

Trečiadienį vykusiame teismo posėdyje buvo nagrinėjamas įtariamojo skundas dėl suėmimo. Tuo metu prokurorai teismo prašė suėmimą palikti.

40-metis buvęs Sovietų Sąjungos ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) pareigūnas nesutiko su spalio 28 dieną Vilniaus apygardos teismo priimta nutartimi, kuria jam dar trims mėnesiams pratęstas suėmimo terminas.

Apeliacinis teismas nutartį dėl suėmimo paskelbs ketvirtadienį. K.Michailovas (Nikulinas) yra vienintelis tyrėjams ir teismui pasiekiamas įtariamasis, kuriam pareikšti oficialūs įtarimai septynių Lietuvos pareigūnų nužudymo byloje, kurioje pagrindiniai įtariamieji yra OMON smogikai. Vyrui pareikšti įtarimai dėl itin sunkaus nusikaltimo – tyčinio dviejų ar daugiau asmenų nužudymo.

K.Michailovas (Nikulinas) yra vienintelis pasiekiamas tyrėjams ir teismui įtariamasis, kuriam pareikšti oficialūs įtarimai septynių Lietuvos pareigūnų nužudymo byloje, kurioje pagrindiniai įtariamieji yra OMON smogikai.Jį 2007 metų lapkričio 28 dieną sulaikė Latvijos teisėsauga, remdamasi Lietuvos išduotu Europos arešto orderiu.

Dar du įtariamuosius omonininkus – Česlovą Mlyniką ir Andrejų Laktvionovą – Rusija atsisakė išduoti  Lietuvai, motyvuodama, kad šie asmenys yra Rusijos piliečiai.

Dėl trečio įtariamojo omonininko Aleksandro Ryžovo ekstradicijos dar sprendžiama. Rusija neseniai pranešė, kad duomenys dėl šio asmens dar renkami. Šiuo metu A.Ryžovas sulaikytas, tačiau dėl įtarimų padarius kitą nusikaltimą.

1991 metų liepos 31-osios rytą per žiaurų omonininkų išpuolį Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje buvo nužudyti Medininkų kelio poste budintys muitininkai Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius, ,,Aro" pareigūnai Algimantas Juozakas, Mindaugas Balavakas, kelių policijos darbuotojai Juozas Janonis bei Algirdas Kazlauskas.

Rugpjūčio 2 dieną ligoninėje mirė sunkiai sužeistas policininkas Ričardas Rabavičius. Gyvas liko tik sunkiai sužeistas muitininkas Tomas Šernas.

Vienas žiauriausių Lietuvoje įvykdytų nusikaltimų – Medininkų posto darbuotojų nužudymas – Generalinėje prokuratūroje tiriamas jau 17 metų.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad 7 atkurtos nepriklausomos Lietuvos policijos ir muitinės pareigūnai nužudyti, gyvas likęs T.Šernas buvo sunkiai sužalotas dėl tarnybos pareigų vykdymo.

Per ikiteisminį tyrimą surinkti duomenys prokurorams leidžia įtarti, kad nusikaltimą padarė buvusios Sovietų Sąjungos ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) smogikai iš Rygos, kurie liepos 30-ąją lankėsi Vilniaus OMON bazėje. Kita į Vilnių atvykusių Rygos OMON milicininkų grupė tą pačią naktį susprogdino sprogmenis prie buvusios Sovietų Sąjungos 42-osios divizijos štabo pastato L.Sapiegos gatvėje.

Tyrimo metu rasta dauguma iš nužudytųjų pagrobtų ginklų.

Nusikaltimo Medininkų pasienio poste tyrimą apsunkina tai, kad įtariamieji ir didelė dalis svarbių liudytojų gyvena Rusijoje.

Manoma, kad Medininkuose septyni pareigūnai buvo nužudyti siekiant sukelti sumaištį neseniai nepriklausomybę paskelbusios valstybės muitinėje. Tuo metu OMON milicininkai dažnai puldavo postus ir mušdavo jose dirbančius pareigūnus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius