-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 18

Meilę gimtajam Alytui emigrantai įprasmino žaliąja Alytiškių alėja

Alytiškiai, kuriantys savo gyvenimus įvairiuose pasaulio kraštuose, nepamiršta mylimo gimtojo miesto ir stengiasi įprasminti savo meilę – taip gimė nuostabi idėja tapusi kūnu: Alytiškių alėja.
Sodinama alytiškių alėja
Sodinama alytiškių alėja / Alytaus miesto nuotr.
Temos: 3 Medis Alytus Sodas

Net iš tokių šalių kaip Jungtinės Amerikos Valstijos, Jungtinė Karalystė, Vokietija, Airija, Ukraina, Norvegija ir Moldova atkeliavę ten gyvenančių alytiškių padovanoti ąžuoliukai, putinai, lazdynai, dervamedžiai, rožės, viržiai buvo pasodinti Alytuje – Alytiškių alėjoje. Juos sodino minėtose užsienio šalyse gyvenantys alytiškių artimieji ar į gimtąjį miestą parvykę patys alytiškiai.

Alytiškių alėjoje augantys sodinukai – tik pradžia

Iš viso per darbingą savaitgalį Alytiškių alėjoje buvo pasodinti 29 medžiai, alėja padekoruota viržiais.

Iš viso per darbingą savaitgalį Alytiškių alėjoje buvo pasodinti 29 medžiai, alėja padekoruota viržiais. Lapkričio mėnesį Alytiškių alėja pasipildys naujais medeliais – iš Krasnojarsko į Alytų turėtų būti atvežti ir pasodinti Rusijoje gyvenančių alytiškių dovanoti kedrai, o pavasarį – rožės ir šermukšniai, todėl grožis alėjoje skleisis ir džiugins vietinių akis visais metų laikais.

Alytiškių alėjos sodinimo šventės metu Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Asanavičiūtė perdavė linkėjimus miestui nuo Moldovos ir Norvegijos lietuvių, padėkojo Alytaus miesto savivaldybei už gražią iniciatyvą. „Noriu padėkoti ir Alytaus miesto savivaldybei už tai, kad ji suburia pasaulio alytiškius ir pasaulio lietuvius. Jūs esate pavyzdys. Kiekviena proga giriame savivaldybę ir dėkojame už Lietuvybės centrą ir už kitas jau įgyvendintas idėjas“, – sakė D.Asanavičiūtė.

Alytaus miesto nuotr. /Sodinama alytiškių alėja
Alytaus miesto nuotr. /Sodinama alytiškių alėja

Alvija Černiauskaitė: „Alytus – žaliasis miestas“

Įgyvendinta Alytiškių alėjos idėja džiaugėsi jos autorė Alytaus miesto ambasadorė Jungtinėje Karalystėje, Pasaulio lietuvių bendruomenės Švietimo komisijos pirmininkė, Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės tarybos pirmininkė Alvija Černiauskaitė: „Dėkoju, kad per tris mėnesius ši idėja tapo kūnu. Tikiuosi, kad ši Alytiškių alėja bus ne tik takas į globalų pasaulį, bet ir – kelias namo. Kad ir kur bebūtumėte, visuomet sugrįžkite į namus pasižiūrėti, kaip auga medeliai, apkabinti juos ir pajusti Alytaus grožį bei šilumą“, – sakė ji.

Mintis Alytuje pasodinti Alytiškių alėją kilo šiemet Dzūkijos sostinėje vykusio Pasaulio alytiškių sambūrio metu, kuomet tiesioginio teletilto su Londono lietuviais metu šiame Didžiosios Britanijos mieste gyvenantys alytiškiai pasiūlė Alytuje įkurti išskirtinį Pasaulio alytiškių skverą, kuriame augtų iš įvairių šalių atvežti augalai

„Man daug teko bendrauti ir sutikti pasaulio alytiškių, kurie prisimena Alytų kaip žaliąjį miestą, ilgisi parkų, Miesto Sodo. Taip ir kilo idėja miestui: Alytus – žaliasis miestas, į kurį telpa visas pasaulis. Po visą pasaulį išsibarstę miestelėnai pasodintų jų dabartiniame krašte augančius augalus, kurie jiems kažką simbolizuoja, yra to krašto ar jų organizacijos herbuose, populiarūs tame krašte ir pan.

Alytaus miesto nuotr. /Sodinama alytiškių alėja
Alytaus miesto nuotr. /Sodinama alytiškių alėja

Pasaulio alytiškių alėja sodinama sveikatingumo take, o tas takas tarsi simbolizuoja kelią į platųjį Pasaulį, bet kartu ir kelią namo. Ir taip įsilieja į idėjos mintį apie Alytuje telpantį visą pasaulį. Taip pat ši idėja leidžia kiekvienam norinčiam pasaulio alytiškiui palikti dalelę savęs, savo dabartinės aplinkos gimtajame mieste, papasakoti apie save augalais.

Alytuje prabėgo mano gražiausios vaikystės ir mokyklos dienos, todėl man jis visada ir liks Namais. Gali išvykti ir gyventi visiškai kitoje aplinkoje, tačiau identitetas nepasikeis, esi tas, kas esi. Labai džiaugiuosi, kad idėja jau per pristatymą buvo įvertintą teigiamomis ovacijomis ir visapusišku pritarimu tiek iš publikos, tiek iš Alytaus miesto savivaldybės atstovų. Esu jiems dėkinga už bendradarbiavimą ir idėjos įgalinimą. Per tris mėnesius su visų pagalba (tiek pasaulio alytiškių, tiek savivaldybės atstovų) pavyko sėkmingai startuoti ir jau įgyvendinti pirmuosius sodinimo darbus“, – sakė 15min sakė Alvija Černiauskaitė.

Lazdyno sodinukai iš JAV, liepaitės – iš Švedijos

Įkurti Alytiškių alėją Sveikatos tako atkarpoje nuspręsta neatsitiktinai. Šią vasarą šioje vietoje buvo pasodinta 10 liepaičių, jas Alytui dovanojo šiuo metu Švedijoje gyvenanti alytiškė Greta Bernatavičiūtė. Tad pasodinus pirmuosius šios alytiškės dovanotus medžius Alytiškių alėją buvo nuspręsta kurti būtent šioje vietoje.

Lazdyno sodinukus alėjoje sodinusi ir iš Jungtinių Amerikos Valstijų trupai sugrįžusi Milana Momgaudytė teigė sodinti būtent šiuos medelius nusprendusi neatsitiktinai. „Noras prisidėti prie Alytiškių alėjos iniciatyvos paskatino padovanoti Alytui lazdyno riešuto sodinukus. 1989 m. lazdynas pripažintas Oregono Valstijos nacionaliniu medžiu. 99 proc. Oregone užaugintų riešutų yra eksportuojami po visas Jungtines Amerikos Valstijas. Unikali riešuto struktūra ir skonis itin mėgstamas visose kulinarijos srityse“, – teigia ji ir priduria, kad išvykusi iš Lietuvos gimtajame Alytuje paliko dalį savo širdies: „Mėgstu vasaromis grįžti namo atostogų. Ypatinga meilė ir ilgesys savo miestui išliks visą laiką.“

Tikimasi, kad bėgant metams Alytiškių alėja pasipildys vis naujais užsienyje gyvenančių alytiškių dovanotais medeliais.

Tikimasi, kad bėgant metams Alytiškių alėja pasipildys vis naujais užsienyje gyvenančių alytiškių dovanotais medeliais ir dekoratyviais augalais, kurie pagyvins ir papuoš Sveikatos tako teritoriją, skatins prisiminti ir įprasminti meilę savo gimtinei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius